Shop
Revaliderende Gesink blikt trots terug op overwinningen in Emilia

Revaliderende Gesink blikt trots terug op overwinningen in Emilia

Voor Team Jumbo-Visma staat vanaf dit weekend een viertal Italiaanse najaarsklassiekers op het programma. Robert Gesink blikt tijdens zijn revalidatie terug op zijn overwinningen in de eerste van het kwartet: de Giro dell’Emilia.

Gesink herstelt op dit moment van een derde ingreep aan zijn schouder. “Het gaat nu goed met me. Dat mijn seizoen voorbij is, was een domper. Maar ik ben heel dankbaar dat ik de Vuelta heb mogen meemaken. Ik moet nu specifieke oefeningen doen om het gebied rondom mijn schouder te versterken.”

“Alle materialen die er na de Tour zijn ingezet, zijn nu verwijderd. Ik zal nog een tijd antibiotica moeten slikken, maar ik ben weer wat vrijer om dingen te doen. Ik heb veel gewandeld om fit te blijven en ik ben ook weer een beetje aan het fietsen. Het is even de vraag hoe mijn sleutelbeen het gaat houden, maar er zijn genoeg sporters die goed functioneren met een sleutelbeen wat een beetje omhoog staat. Ik verwacht dat het allemaal goed gaat komen, maar mijn schouder zal meer aandacht nodig hebben in de komende maanden.”

"Als je een koers twee keer op rij wint, bouw je een speciale band op"

Robert Gesink

Giro dell’Emilia en Milaan-Turijn

“Emilia is een koers met fantastische herinneringen voor mij”, verwijst Gesink naar zijn overwinningen in 2009 en 2010. “Ik was met name trots op het feit dat ik nog zo goed was aan het einde van het seizoen. Meestal reed ik deze wedstrijd na de Vuelta, dus dan moest je jezelf weer helemaal opladen. Als je een koers twee keer op rij wint, bouw je een speciale band op. Bij de eerste overwinning wist ik niet zeker of ik bij de besten ging horen en was ik één ronde voor het einde weggereden met Vinokoerov, Fuglsang en Lövkvist. Wij bleven het peloton toen voor. In 2010 won ik echt tussen de grote mannen, dus dat was ook mooi. Twee jaar geleden was het in een andere rol gaaf met de overwinning van Primoz, mede ook omdat hij altijd zo dankbaar is.”

De 104e editie van de Giro dell’Emilia gaat net als vorig jaar van Casalecchio di Reno naar Bologna. Al jaren eindigt de wedstrijd met vier plaatselijke rondes waarin de korte, maar steile San Luca moet worden overwonnen. De aankomst ligt eveneens op deze kuitenbijter richting de basiliek. Vier dagen later vindt Milaan-Turijn plaats, met de finish op de steile Superga. Primoz Roglic is kanshebber in zowel Emilia als Milaan-Turijn en gebruikt deze koersen als laatste voorbereiding op de Ronde van Lombardije.

Volgens Gesink is Emilia niet te onderschatten. “Emilia is een slopende koers. Meestal heb je een lange aanloop met wat lastige beklimmingen erin. In de laatste ronden komt het er altijd op aan. De San Luca is supersteil, superlastig. In deze koers mag je je koppie niet laten hangen, maar je moet blijven knokken. De herhaling maakt het extra zwaar. Ik ga ervoor zitten komende zaterdag.”

Selectie Giro dell'Emilia (02/10)

Primoz Roglic

George Bennett

Koen Bouwman

Steven Kruijswijk

Sepp Kuss

Jonas Vingegaard

Antwan Tolhoek

Selectie Milaan-Turijn (06/10)

Primoz Roglic

Sepp Kuss

George Bennett

Chris Harper

Sam Oomen

Tobias Foss

Michel Hessmann

Gran Piemonte

In tegenstelling tot voorgaande jaren is het parcours van Gran Piemonte vlak. De streep ligt na 168 kilometer koers in Borgosesia. Olav Kooij is in goede vorm, getuige zijn eerste seizoenszege in Kroatië. De 19-jarige Nederlander maakt kans om George Bennett als winnaar op te volgen in een eventuele massasprint.

Selectie Gran Piemonte (07/10)

Sepp Kuss

Gijs Leemreize

Edoardo Affini

Koen Bouwman

Olav Kooij

Tobias Foss

Michel Hessmann

Gerelateerde updates