Rensters Team Jumbo-Visma maken zich op voor 'La Doyenne'

Rensters Team Jumbo-Visma maken zich op voor 'La Doyenne'

Zondag 24 april rijden de vrouwen van Team Jumbo-Visma de laatste wielerklassieker van dit voorjaar: Luik-Bastenaken-Luik. Een wedstrijd met flink wat hoogtemeters die vooral rensters met klimbenen goed ligt.

Luik-Bastenaken-Luik staat ook wel bekend als La Doyenne, wat letterlijk betekent: de oude dame. De wielerwedstrijd ontleent deze bijnaam aan zijn indrukwekkende staat van dienst. De eerste editie werd namelijk al verreden in 1892. Door mannen welteverstaan. Vrouwen startten pas in 2017 voor het eerst in deze koers. Ze leggen in de zesde editie 142,1 kilometer af tussen Bastenaken en Luik. 125 kilometer daarvan gaan ze over hetzelfde parcours als de mannen.

De wedstrijd bevat zeven hellingen, waaronder de beruchte Côte de la Redoute (2100 meter à 8,9%). Deze klim moet op dertig kilometer van de finish worden bedwongen. De laatste helling doemt op bij kilometer 128,7. Deze Côte de la Roche-aux Faucons – ook wel: de Valkenrots – is de kortste uit de reeks, maar met een gemiddelde stijging van elf procent wel de steilste.

Tien kilometer voor de finish begint het afdalen en gaan de rensters in een rechte lijn naar Luik. De laatste twee kilometer van het parcours zijn vlak.

"Onze focus ligt vooral op koersen als team, goede communicatie en meezitten in de vlucht"

Race coach Carmen Small

De ploeg van Team Jumbo-Visma gaat zondag van start zonder uitgesproken kopvrouw. Voor Marianne Vos, die vorige week vlak voor Parijs-Roubaix positief testte op het coronavirus, komt deze wedstrijd net iets te snel.

Ploegleider Carmen Small heeft de racestrategie erop aangepast. “We houden de wedstrijd open. We willen dat de rensters goede situaties voor zichzelf creëren. Onze focus ligt vooral op koersen als team, goede communicatie en meezitten in de juiste vlucht.”

Het startschot van Luik-Bastenaken-Luik klinkt om 8.35 uur. De aankomst is naar verwachting rond 12.30 uur.

De selectie voor Luik-Bastenaken-Luik (vrouwen)

Karlijn Swinkels
Anna Henderson
Amber Kraak
Anouska Koster
Aafke Soet

Gerelateerde updates