Shop
Rensters Team Jumbo-Visma maken zich op voor Amstel Gold Race

Rensters Team Jumbo-Visma maken zich op voor Amstel Gold Race

De zes rensters van Team Jumbo-Visma die zondag aan de start staan van de Amstel Gold Race stellen zich in op een aanvallende koers. Ze moeten dat dit jaar wel doen zonder Marianne Vos.

De tweede zondag van april is elk jaar gereserveerd voor Parijs-Roubaix, de derde zondag is voor de Amstel Gold Race. In 2022 wordt die traditie echter een keer doorbroken. Omdat de Franse presidentsverkiezingen plaatsvinden op zondag 10 april, vroeg de organisatie van Parijs-Roubaix om een wissel. Geen probleem, vonden de organisatoren van ‘de Amstel’, dus zo komt het dat we komende zondag al koersen in het Limburgse land.

Vorig jaar was de winst in deze wedstrijd voor Vos. In de sprint gaf ze Demi Vollering en Annemiek van Vleuten het nakijken. Dit jaar start Vos niet om zichzelf optimaal voor te bereiden op Parijs-Roubaix. “Marianne werd vorig jaar tweede in Parijs-Roubaix. Ze heeft ervoor gekozen nu niet te rijden in Limburg, maar om wat extra trainingen te doen zodat ze volgende week uitgerust en fit verschijnt aan de start in Denain”, aldus ploegleider Lieselot Decroix.

De Amstel Gold Gold Race wordt voor de achtste keer door vrouwen gereden. Sinds 2017 is de wedstrijd onderdeel van de World Tour. De start van de klassieker is in Maastricht.
Op het programma staat 128,5 kilometer draaien en keren. Wie denkt dat Nederland vlak is, heeft nog nooit gefietst in Zuid-Limburg, want het parcours schotelt de rensters negentien beklimmingen voor. De Cauberg is de meest beruchte. Deze heuvel (800 meter à 6,5%) moet viermaal worden bedwongen, waarvan de laatste keer op 1600 meter voor de finish.

Maar voordat de rensters die uitdaging aangaan, fietsen ze eerst 72,8 kilometer door het Limburgse heuvellandschap. In dit deel van de wedstrijd komen ze tien beklimmingen tegen. Daarna beginnen ze aan een lokale ronde van achttien kilometer die ze drie keer afwerken. In deze ronde dienen de Geulhemmerberg (1000 meter à 5%), Bemelerberg (900 meter à 5%) en Cauberg zich aan. De finish is uiteindelijk op dezelfde plek als die van de mannen, op ruim anderhalve kilometer voorbij de top van de Cauberg, aan de Rijksweg in Vilt.

Team Jumbo-Visma verschijnt zondag aan de start met Coryn Labecki, Anna Henderson, Riejanne Markus, Karlijn Swinkels, Teuntje Beekhuis en Anouska Koster.
“Het plan is om te koersen zoals we dat deden vóór de Ronde van Vlaanderen”, aldus Decroix. “We gaan aanvallend rijden en ervoor zorgen dat we steeds voorin zitten. Ontsnappingen volgen we op en de rensters zullen elkaar motiveren om voortdurend scherp te zijn. Als het op een sprint aankomt, hebben we Coryn paraat om het af te maken.”

De Amstel Gold Race voor vrouwen start om 10.35 uur. De finish is naar verwachting tussen twee uur en kwart over twee.

			© Victory for Vos in the Amstel Gold Race 2021
© Victory for Vos in the Amstel Gold Race 2021

Gerelateerde updates