Shop
Ploegleider Wynants kijkt aan vooravond CRO Race voldaan terug op ‘leerzaam’ seizoen

Ploegleider Wynants kijkt aan vooravond CRO Race voldaan terug op ‘leerzaam’ seizoen

Van 28 september tot en met 3 oktober wordt de CRO Race, na een jaar afwezigheid, verreden. Maarten Wynants sluit met deze etappekoers zijn eerste seizoen als ploegleider af.

De Belgisch-Limburger moest even omschakelen nadat hij afzwaaide als prof in de Ronde van Vlaanderen. “Het was toch wel een stap om van de Ronde van Vlaanderen naar de Giro d’Italia te gaan als ploegleider, omdat ik daar met nul coachervaring heen ging. Ik heb heel veel geleerd. Als ik kijk hoe ik nu naar de Vuelta ging, wist ik veel beter wat mij te wachten stond. Het gaf meer gemoedsrust. In het begin was het gek om in de auto te zitten in plaats van op de fiets, maar het wende snel.”

"Het voelt voor mij natuurlijk aan en volgens mij voor de renners ook"

Maarten Wynants

“Ik zit nu aan de andere kant van de tafel”, zegt Wynants over zijn benadering van de renners. “Het voelde niet gek om de mannen te vertellen wat ze moesten doen. Het is niet dat ik nu boven hen sta natuurlijk. Ik gaf in de laatste jaren al ervaringen mee als fietsende coach en nu ben ik de autorijdende coach. Het voelt voor mij natuurlijk aan en volgens mij voor de renners ook.”

De 39-jarige Belg beleefde vele mooie momenten. “De Vuelta was fantastisch, maar de Heistse Pijl vond ik persoonlijk het mooiste. Dat was mijn eerste overwinning als coach en ik was daar voor het eerst helemaal alleen. Ik moest het daar regelen. Dat gaf heel veel voldoening.”

De zevende editie van de CRO Race begint met twee heuvelachtige etappes. De heuvels liggen echter ver voor de finishlijn, waardoor er meteen kansen zijn voor de sprinters. Etappe drie is er één voor explosieve klimmers, waarna er nog een heuvelachtige rit voor sterke sprinters volgt. De vijfde koersdag is het zwaarst, met een berg van de buitencategorie en korte, steile beklimmingen. De laatste etappe naar hoofdstad Zagreb is er weer één voor rappe mannen.

“We gaan open-minded koersen in Kroatië”, blikt Wynants vooruit. “Het is geen klassiek parcours met aankomsten bergop, dus een klassement zal lastig worden. Er liggen kansen voor Olav Kooij. Het is belangrijk dat hij als belofte kansen gaat krijgen bij de ploeg en dit is daar een mooie gelegenheid voor.”

Selectie CRO Race

Tobias Foss

Chris Harper

Lennard Hofstede

Sam Oomen

Olav Kooij

Tim van Dijke

Mick van Dijke

Gerelateerde updates