Shop
Oud-wereldkampioen Teunissen: ‘Ik gun het Marianne van harte dat ze wint’

Oud-wereldkampioen Teunissen: ‘Ik gun het Marianne van harte dat ze wint’

Liefhebbers van het veldrijden kunnen dit weekend hun hart ophalen tijdens het wereldkampioenschap in Fayetteville, Amerika. Het is negen jaar geleden dat de strijd om de regenboogtrui ook in Amerika werd beslecht. Toen stonden er twee bekende Team Jumbo-Visma-gezichten op het hoogste schavotje van het podium: wereldkampioenen Marianne Vos (vrouwen) en Mike Teunissen (beloften).

“Ik herinner me dat het echt slecht weer was tijdens het WK van 2013 in Louisville”, mijmert Teunissen. “De Ohio River stond op het punt om buiten zijn oevers te treden en daarom werd de titelstrijd bij de profs in laatste instantie een dag vervroegd en werden alle wedstrijden op zaterdag gereden. Het parcours lag er toen al modderig bij. Als je op bepaalde stukken van het parcours afweek, was je al in het water aan het rijden. Dat maakte het wel speciaal… zeker ook omdat het WK in het algemeen in Europa verreden wordt.”

“De Amerikaanse toeschouwers zijn echte liefhebbers van de cross”, vult coach Jan Boven aan. “Ze volgen bijna allemaal de crossen in Europa en hebben daardoor ook veel kennis. Aan de andere kant willen ze heel veel leren over hoe wij in Europa crossen en welke materialen we gebruiken. Ik vind het daarom mooi dat er toeschouwers langs de kant van het parcours mogen staan om te supporteren. Dat brengt meteen ook veel meer sfeer.”

In oktober werd er al een wereldbekermanche georganiseerd op het parcours in Fayetteville. Dat werd een ploeterpartij en een loodzware cross. Nu ligt het parcours er droog bij en ook de voorspellingen voor dit weekend houden het droog. Het wordt naar verwachting een snelle race.

“Na oktober hebben ze het parcours lichtelijk aangepast, met enkele langzame bochten en ook nog twee extra, korte, steile klimmetjes”, vervolgt Boven. “Het is een parcours dat Marianne goed ligt. Ik wil ook mijn appreciatie uitspreken over dit parcours. Het is echt geweldig. Het lijkt ergens op het Sven Nys Cycling Centrum in Baal, maar nog veel groter.”

“Het zou mooi zijn als Marianne opnieuw kan winnen”, zegt Teunissen. “Ze is één van de beste wielrensters ooit. Ze draait al jaren mee aan de top en toch is ze altijd aardig en heeft ze aandacht voor iedereen. Dat is heerlijk en daarom gun ik het haar zo. Daarnaast weet ze ook gewoon erg goed hoe het spelletje werkt en kan ze zich goed vastzetten op een wiel. Ze kent de truken van de foor en weet lastige situaties om te buigen in haar voordeel.”

“Marianne haar sterkte is dat ze al vele malen kampioen is. Ze kan heel goed onder druk presteren”, vult Boven aan. “Haar hele crossseizoen en zeker haar nationale trui hebben haar veel vertrouwen geven. Haar grootste tegenstander zal Lucinda Brand zijn, zoals dat al heel de winter is. Het verschil tussen beiden is dat Lucinda een hele winter heeft gecrost en Marianne haar momenten eruit heeft gepikt. Daarnaast zal Blanka Vas ook een geduchte tegenstander zijn en ik ben benieuwd wat we kunnen verwachten van de Amerikaanse Holsinger. Maar goed, we gaan natuurlijk voluit voor de kansen van Marianne. Ze is een echte killer in de koers. Wij hebben wat dat betreft met Wout van Aert en Marianne wel twee speciale veldrijders in ons team.”

“Nu Wout er niet bij is, duim ik dat Lars van der Haar zal winnen”, besluit Teunissen. “We hebben maar twee renners in onze Nederlandse selectie zitten, maar uiteindelijk kan er ook maar één man wereldkampioen worden. Ik heb mijn alarmklok er alvast op ingesteld.”

Door het tijdsverschil, het is in Fayetteville zeven uur vroeger dan hier, vallen de wedstrijden ’s avonds. Vrijdag, om 19u30 onze tijd, staat de mixed relay op het programma. Zaterdag zijn de junioren vrouwen (18u), beloften mannen (20u) en elite vrouwen (21u30) aan de beurt. Zondag strijden de junioren mannen (18u), beloften vrouwen (20u) en elite mannen (21u30) om de wereldtitel.

Gerelateerde updates