Shop
Orie: 'Probeer iedereen zo ver mogelijk weg te houden van het resultaat'

Orie: 'Probeer iedereen zo ver mogelijk weg te houden van het resultaat'

Met het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) start zondag één van de spannendste toernooien die de Nederlandse sport rijk is. Vijf dagen lang strijden Nederlands beste schaatsers in Thialf om de felbegeerde startbewijzen voor de Olympische Spelen, die volgend jaar in Peking zullen plaatsvinden. Aan de vooravond van het allesbepalende kwalificatietoernooi gaan we in gesprek met Jac Orie, coach van Team Jumbo-Visma.

Jac, over iets meer dan 24 uur barst de hevige strijd los. Kijk jij er net zo naar uit als de neutrale toeschouwer?
"Absoluut! Omdat er maar een beperkt aantal startplekken voor de Olympische Spelen te verdienen is, weet iedereen wat er de komende dagen op het spel staat. Er hangt hier gewoon ontzettend veel vanaf en dat maakt deze wedstrijd interessant en tegelijk superspannend. Spannende wedstrijden zijn wat mij betreft de leukste wedstrijden die er zijn, al zal de beleving van een sporter waarschijnlijk anders zijn dan die van een coach."

Is het OKT het eerste piekmoment van dit seizoen?
"Ik deel het seizoen elk jaar op in drie trappen: de eerste trap is het NK, de tweede trap het OKT en de derde trap de Olympische Spelen. We zitten nu in de tweede trap en aangezien we in Nederland een heel grote prestatiedichtheid hebben, moeten we ervoor zorgen dat we de komende week ontzettend goed zijn. We hebben er alles aan gedaan om dat zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen, maar het is altijd maar de vraag hoe het tijdens de wedstrijd loopt."

Is het voor jou, ondanks dat je al jaren in het vak zit, elke keer weer de vraag of de schema's die je voor de sporters hebt gemaakt goed hebben gewerkt?
"Natuurlijk ben je daar benieuwd naar, want ook al doe je dit tweehonderd jaar, er zijn altijd onzekerheden. Er kunnen zoveel factoren meespelen die de prestaties kunnen beïnvloeden (denk aan je thuissituatie of een opgelopen griepje) en zelfs tijdens een wedstrijd kan er nog van alles gebeuren. Het is eigenlijk een soort kansberekening waarin je probeert zoveel mogelijk kansen jouw kant op te krijgen."

Kun je van tevoren nooit zeggen dat je de perfecte voorbereiding hebt gedraaid?
"Ik zeg altijd: bijna perfect is ook perfect. Ik geloof namelijk niet in perfectie, want als iets perfect is, zeg je eigenlijk dat het niet beter kan. Ik vind dat het altijd beter kan en daarom probeer je ontzettend hard te knokken om in de buurt te komen van hetgeen wat optimaal is voor je sporters. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer."

Hoe zorg je ervoor dat jouw sporters precies op het goede moment over de absolute topvorm beschikken?
"Dat heeft onder meer te maken met hoe je trainingsopbouw is, wat voor soort trainingen je doet en hoe je de sporters mentaal en fysiek ergens op voorbereidt. Door de ervaringen die je met sporters hebt en de wetenschappelijke literatuur waarin 'periodisering' wordt omschreven, probeer je de sporters precies in een bepaalde periode goed te krijgen."

Tijdens het OKT strijden de schaatsers om slechts negen startbewijzen per sekse. Hoe probeer je de druk bij de rijders zoveel mogelijk weg te nemen?
"Dat is één van de moeilijkste dingen in aanloop naar een toernooi, want een sporter voelt altijd een bepaalde druk naar het resultaat. Het belangrijkste is om iedereen in het proces te houden en ze zo ver mogelijk weg te houden van het resultaat. Als ze er toch over beginnen, is het aan mij om een onderwerp aan te snijden dat te maken heeft met het proces."

Hoe staat de ploeg ervoor?
"Ik denk dat we er heel goed voor staan, maar een wedstrijd blijft een wedstrijd en je hebt altijd te maken met tegenstanders. Je kunt zelf wel de beste race van je leven rijden, maar iemand anders kan nóg harder rijden. Natuurlijk schieten mijn gedachten wel eens naar een bepaalde verwachting toe, maar die gedachten probeer ik zo snel mogelijk aan de kant te zetten."

Hoe kijk jij tot nu toe terug op het seizoen?
"Bij de NK afstanden hebben we als team goed gepresteerd en veel World Cup-plekken binnengehaald. Van de World Cups vond ik alleen Salt Lake City goed; de eerste twee in Tomaszow Mazowiecki en Stavanger verliepen wat moeizamer, al lag dat wel een beetje in de lijn der verwachting. Natuurlijk had ik liever gezien dat we daar beter hadden gereden, maar onze focus ligt nou eenmaal op eind december."

Patrick Roest gaf na de World Cup in Stavanger aan dat hij zich zorgen maakte. Deelde jij die zorgen?
"Nee, ik maak me niet zo snel zorgen, al moet je wel constant wakker blijven en kijken of het normaal is wat er gebeurd is. Bij Patrick zagen we dat zijn 10 kilometer niet goed ging, waarna we moesten onderzoeken wat het probleem was. Gelukkig kwamen we daar relatief snel achter en konden we daarna hard aan het werk met elkaar. Het resultaat zag je in Salt Lake City."

Gebeurt het vaker dat je een programma middenin het seizoen moet veranderen?
"Het is eigenlijk heel normaal dat je een schema tijdens een seizoen moet bijstellen, want er gebeuren altijd dingen waar je van tevoren geen rekening mee hebt gehouden, zoals blessures of ziektes. We leven in een constant veranderde context en daar moet je flexibiliteit voor houden."

Tot slot, de vraag die iedereen bezighoudt: hoe gaat het met Sven Kramer?
"Sven heeft de afgelopen weken heel hard getraind en is in de meetmomenten die we hebben gehad goed verbeterd. Hij zit op het niveau waar hij in het verleden heel hard mee gereden heeft, dus wat dat betreft denk ik dat hij in een goede uitgangspositie zit."

Gerelateerde updates