Shop
Opgeknapte Bergsma klaar voor NK Marathon: 'Blijft een bijzondere prijs om te winnen'

Opgeknapte Bergsma klaar voor NK Marathon: 'Blijft een bijzondere prijs om te winnen'

Ziekte weerhield hem afgelopen week van deelname aan het Daikin NK Allround, maar vandaag is Jorrit Bergsma gewoon weer van de partij als er wordt gestreden om de nationale marathontitel. De 36-jarige Fries is de regerend kampioen en gaat er alles aan doen om de titel in de ploeg te houden. "Het wordt tijd om wat te laten zien."

Voordat we gaan vooruitblikken op het NK Marathon: hoe is het nu met je?
"Het gaat nu wel weer goed. Maandag had ik een slechte dag, waardoor het me niet verstandig leek om mee te doen aan het NK allround. Gelukkig knapte ik snel op en stond ik woensdag alweer op het ijs met m’n teamgenoten van de marathonploeg. Ik ga er vanuit dat dit weinig invloed zal hebben op m’n lichaam."

Vond je het jammer dat je de vierkamp aan je voorbij moest laten gaan?
"Allrounden is natuurlijk niet mijn specialiteit, maar het was wel lekker geweest om wat wedstrijdritme op te doen aangezien ik dit seizoen niet zoveel wedstrijden heb gereden. Ik had zin om aan het NK Allround mee te doen, maar het is ook weer niet het einde van de wereld. Voor mij zijn de NK Afstanden in februari belangrijker."

Op nieuwjaarsdag verschijn je namens de marathonploeg van Team Jumbo-Visma aan de start van het NK Marathon in Amsterdam. Is dat een belangrijke wedstrijd voor jou?
"Een Nederlandse titel blijft een bijzondere prijs om te winnen. Ik heb hem vorig jaar in Alkmaar gewonnen en zou het heel mooi vinden als ik er nog eentje op mijn erelijst zou kunnen bijschrijven."

Hoe schat jij je kansen in?
"Ik vind het lastig te zeggen, weet niet precies waar ik sta. Ondanks het geringe aantal meters dit seizoen had ik het gevoel dat m’n vorm groeiende was. Bij de laatste World Cup in Calgary reed ik een goede 10 kilometer waar ik mee verder kan. Ik voel me goed, maar het is afwachten hoe het zondag zal gaan. Ik hoop dat ik de benen heb om mee te doen voor de titel."

Het NK vindt dit jaar plaats op Jaap Edenbaan in Amsterdam. Het lijkt er vooralsnog op dat het winderig en regenachtig is. Op wat voor koers hoop jij?
"Het liefst heb ik een zware, selectieve marathon, net als vorig jaar. In zulk soort wedstrijden kom ik normaal gesproken wel bovendrijven. In mijn ogen is de Jaap Edenbaan één van de meest geschikte banen voor een NK. Hier worden doorgaans mooie wedstrijden verreden. Het ijs is er meestal slecht en de wind kan bovendien een grote rol spelen. Ik verwacht dat de sterkere rijders zullen overblijven."

Wat maakt een NK Marathon anders dan andere marathons?
"Allereerst omdat er een titel te verdienen valt, in de marathon is dat gewoon een hoofdprijs. Een mooie bijkomstigheid is dat je een jaar lang in het rood-wit-blauw rijden, al heb ik die het afgelopen jaar maar één keer kunnen showen. Wat een NK eveneens zo mooi maakt, is dat het langer en zwaarder is dan een gewone Marathon Cup. Zwaardere koersen liggen mij wel."

Hebben jullie al bedacht hoe jullie het zondagmiddag aan gaan pakken?
"Voor ons is het vooral zaak om alert te zijn en geen groepjes weg te laten rijden zonder iemand van ons erbij. Wij moeten onze kop erbij houden en zorgen dat we telkens goed voorin zitten. Als we er een klap op kunnen geven, gaan we dat zeker doen. We hopen dat we onze kaarten kunnen uitspelen."

Jij bent dit marathonseizoen nog maar twee keer in actie gekomen. Zijn jullie genoeg op elkaar ingespeeld?
"Eigenlijk had ik vaker met de jongens willen rijden, zodat je ze beter leert kennen en wat kunt opbouwen met elkaar. Nu is dat nog minimaal geweest. De ploeg staat er goed voor, de mannen zijn allemaal in goeden doen. We hebben de potentie om een mooie uitslag te rijden. Het wordt tijd om wat te laten zien."

Gerelateerde updates