Shop
Oomen vooruitgeschoven pion Team Jumbo-Visma in Zwitserland

Oomen vooruitgeschoven pion Team Jumbo-Visma in Zwitserland

Team Jumbo-Visma staat komende week aan het vertrek van de Ronde van Zwitserland. De koers die gekenmerkt wordt door de vele hoogtemeters staat voor het eerst in twee jaar weer op het programma. Sam Oomen krijgt een vrije rol en heeft zijn zinnen gezet op een goede eindklassering.

De Ronde van Zwitserland telt acht etappes. Op de openingsdag staat er een vlakke tijdrit over ruim tien kilometer gepland. Vanaf etappe twee zullen de renners de nodige Zwitserse heuvels voor de kiezen krijgen. Op de voorlaatste dag wacht de renners eveneens een race tegen de klok. De ronde eindigt met een zware bergrit waarin geklommen wordt tot ruim 2000 meter hoogte.

“Ik voel me als een vis in het water bij deze ploeg” - Sam Oomen.

Herinneringen
Oomen rijdt de Ronde van Zwitserland niet voor het eerst. “Ik heb deze wedstrijd al een aantal keren mogen rijden. Zwitserland is een prachtig koersland. Ik koester een aantal mooie herinneringen, maar tegelijkertijd heb ik er ook al behoorlijk afgezien. Zo zag ik in 2016 sterretjes op de top van de Rettenbachferner. In de editie van 2018 werd ik zevende in het algemeen klassement. Hetgeen me daar nog van bijstaat, is dat ik destijds in een goede vorm verkeerde net nadat ik een grote ronde had gereden. Ik hoop dit jaar ook weer met een goed gevoel huiswaarts te keren.”

"Ik denk dat mijn vorm wel in orde is."

Sam Oomen

Vorm
De vrije rol die Oomen dit jaar heeft in de achtdaagse etappekoers lijkt hem op voorhand wel te bevallen. “Ik weet niet zo goed waar ik momenteel sta met mijn vorm. We hebben met de ploeg een prima trainingskamp achter de rug. Ik denk dat mijn vorm wel in orde is. Het is alleen even afwachten hoe mijn lichaam reageert na de hoogtestage. Ik heb wedstrijdritme nodig om tot goede prestaties te komen.”

De Tilburger is inmiddels goed ingeburgerd bij het team. “Ik voel me als een vis in het water bij deze ploeg”, zegt hij. “Vanaf dag een voelt het al vertrouwd. Inmiddels heb ik al wat mooie momenten mogen meemaken. Hopelijk kan ik daar in de komende week nog een heuglijke gebeurtenis aan toevoegen. Vooraf wil ik niet teveel verwachten omdat het zoals gezegd lastig is om precies aan te geven waar ik momenteel toe in staat ben. Ik ga alles geven en er het beste van maken.”

"Het voelt een beetje alsof je als klein jochie voor het eerst naar school gaat."

Tom Dumoulin

Rentree Dumoulin
Tom Dumoulin maakt in Zwitserland na enkele maanden afwezigheid zijn rentree in het peloton. De Limburger kijkt uit naar zijn eerste koers sinds tijden. “Best wel een spannende ervaring. Het voelt een beetje alsof je als klein jochie voor het eerst naar school gaat. Deze wedstrijd is voor mijzelf geen piekmoment. Ik denk wel dat ik een aantal goede dagen kan beleven. Het belangrijkste voor nu is dat ik mezelf in optimale omstandigheden kan voorbereiden op de Olympische Spelen. De twee tijdritten die hier op het programma staan, zijn een goede test. Ik wil weer het gevoel krijgen van een renner die middenin de koers zit. Het gevoel van het opspelden van een rugnummer, maximaal van start tot finish rijden. Dat hoop ik in Zwitserland te ervaren en waar mogelijk voor mezelf ook te verbeteren.”

"Ik denk wel dat ik een aantal goede dagen kan beleven." - Tom Dumoulin.

Naast Oomen en Dumoulin zijn ook Mike Teunissen, Nathan Van Hooydonck, Antwan Tolhoek, Gijs Leemreize en Chistoph Pfingsten van de partij in Zwitserland.

Selectie Ronde van Zwitserland

Sam Oomen

Tom Dumoulin

Mike Teunissen

Antwan Tolhoek

Christoph Pfingsten

Nathan van Hooydonck

Gijs Leemreize

Gerelateerde updates