Shop
N'tab en Scheperkamp luiden noodklok: 'Ze moeten van de pilaren van de sport afblijven'

N'tab en Scheperkamp luiden noodklok: 'Ze moeten van de pilaren van de sport afblijven'

Een week na de seizoensopening in Stavanger is de schaatstop in Heerenveen neergestreken voor de tweede World Cup van het seizoen. Dai Dai N’tab (28) en Merijn Scheperkamp (22) komen zaterdag namens Team Jumbo-Visma in actie op de 500 meter en hopen zichzelf aan het Nederlandse publiek te tonen. Aan de vooravond van de World Cup gaan we met de sprinters in gesprek over hun verwachtingen en de 'enkele' 500 meter. "We moeten ervoor zorgen dat er weer twee 500 meters komen."

Morgen barst het schaatsgeweld in Thialf weer los. Ik denk dat ik niet hoef te vragen hoe fijn het is om een wedstrijd in eigen land te mogen rijden?
Scheperkamp: "Schaatsen in een vol Thialf is het mooiste wat er is. Toen ik hier vorig jaar de World Cup-finale mocht rijden, kwam er al een soort van droom voor me uit. Het geeft altijd een boost om hier te rijden, je merkt gewoon dat het net wat meer beladen is dan bij andere wedstrijden."
N'tab: "Een World Cup op je thuisbaan is altijd leuk. Ik vind het mooi dat er veel mensen komen en dat mijn familie erbij is. Dat maakt het toch af."

Jullie rijden zaterdag de 500 meter. Staan jullie met een specifiek doel aan de start?
N'tab: "Ik hoop een race te rijden die bij me past. Ik heb dit seizoen nog geen lekkere wedstrijd gereden, dus het zou mooi zijn als me dat komend weekend in Heerenveen wel lukt. Als ik een goede opening rijd, m’n slagen lekker raak en op snelheid kom, moet dat zeker lukken."
Scheperkamp
: "Ik verwacht in ieder geval een betere rit neer te zetten dan de afgelopen weken. Tot nu toe heb ik nog maar één goede race gereden dit seizoen en dat was de tweede 500 meter bij het World Cup Kwalificatietoernooi in Heerenveen. Ik weet zeker dat ik veel beter kan en dat hoop ik komend weekend te laten zien."

Afgelopen weekend eindigden jullie bij de World Cup in Stavanger allebei in de top tien. Hoe kijken jullie terug op jullie race?
Scheperkamp: "Qua klassering (Scheperkamp werd negende in een tijd van 35,32) viel het me nog mee, maar als ik puur naar mijn eigen rit kijk, was het gewoon niet goed genoeg. Ik heb foutjes gemaakt die ik de afgelopen weken ook maakte en die moeten eruit. Dat is een proces."
N'tab: "Ik verpestte de eerste bocht, waardoor ik niet in de buurt kwam van een goede klassering (N'tab werd tiende in een tijd van 35,40). Daar heb ik wel even wakker van gelegen, maar uit het verleden weet ik dat ik nooit heel goed ben geweest bij de eerste World Cup. Fysiek voel ik me goed en nu is het de kunst om dat over te brengen op het ijs."

In voorgaande seizoenen kregen jullie altijd nog een tweede kans op de 500 meter. Wat vinden jullie ervan dat er sinds dit seizoen geen tweede 500 meter meer wordt verreden?
N'tab: "Ik vind dat een slechte zaak. Als sprinter wil je zoveel mogelijk meters maken om wedstrijdritme op te doen en als je dan maar één 500 meter per weekend rijdt, is dat heel weinig. Ik vind het schrikbarend dat de ISU er zo makkelijk een 500 meter uithaalt en daar teamonderdelen voor in de plaats doet. Ik kan daar niet bij."
Scheperkamp: "Ik vind het heel treurig, zeker als ik zie dat er in het programma nog genoeg ruimte is voor een extra 500 meter. Eerlijk gezegd snap ik ook niet waarom ze het veranderd hebben. De ISU zou er eigenlijk met ons over in conclaaf moeten gaan, want uiteindelijk zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden."

Wat zijn volgens jullie de belangrijkste argumenten om terug te gaan naar twee 500 meters?
N'tab: "Het is jammer dat ik het moet uitleggen, maar de 500 meter is by far de snelste afstand van allemaal. Het is heel flitsend en er zit vaak weinig verschil tussen de winnende tijd en de nummers twee en drie. In mijn ogen is het de spectaculairste afstand."
Scheperkamp
: "Behalve dat ik het persoonlijk heel mooi vind, is het ook het meest eerlijke. De één vindt het fijner om een laatste binnenbocht te hebben en de ander heeft er meer moeite mee. Bovendien is het altijd zo geweest. Als klein jongetje herinner ik me het spektakel tijdens de Olympische Spelen van Sotsji met Michel Mulder en Jan Smeekens nog heel goed. Dat was spannend en fantastisch om mee te maken."

De ISU hoopt de schaatssport aantrekkelijk te maken door meer teamonderdelen in te passen. Wat vinden jullie daarvan?
Scheperkamp
: "Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van de teamonderdelen. De Mass Start vind ik een fantastisch onderdeel, maar met de Team Pursuit en Team Sprint heb ik niet zoveel. Schaatsen is van oudsher een individuele sport en doordat er nu steeds meer teamonderdelen worden toegevoegd, wordt de traditie van de sport wel een beetje kapot gemaakt."
N'tab: "Ze moeten van de pilaren van de sport afblijven. Doen ze dit omdat het leuk is voor landen die individueel gezien minder te vertellen hebben? Ik snap heus wel dat ze sommige landen meer kansen willen geven, maar het moet niet ten koste gaan van afstanden waar je de hele zomer voor aan het trainen bent."

Wat hopen jullie uiteindelijk te bewerkstelligen?
Scheperkamp
: "De ISU zou deze beslissing moeten heroverwegen. Als het aan mij ligt, worden er vanaf volgend jaar gewoon weer twee 500 meters verreden, zowel in de World Cups als op de grote toernooien."
N'tab
: "Laten we er eerst voor zorgen dat we weer twee 500 meters krijgen bij de World Cups. Voor ons als specialisten zou het heel fijn als we wat meer wedstrijden kunnen rijden en er een completer weekend van kunnen maken. Ik hoop dat de ISU hier serieus naar gaat kijken."
Scheperkamp: "Ik vind dat wij als sporters ons moeten uitspreken, want deze lijn mag niet worden doorgetrokken."
N'tab: "Niet alleen wij, maar ook de internationale schaatsers moeten zich hier hard voor maken. En verder vind ik dat de KNSB er een stokje zou voor moeten steken. Bij de kwalificatiewedstrijden rijden we ook twee 500 meters. Waarom doen we dat ook niet gewoon bij de World Cups?"

Gerelateerde updates