Shop
Marathonschaatser De Gier: 'Nog nooit zo uitgekeken naar een wedstrijd'

Marathonschaatser De Gier: 'Nog nooit zo uitgekeken naar een wedstrijd'

Na ruim zeshonderd dagen zonder wedstrijd barst zaterdagavond het marathonschaatsen eindelijk weer los. Het peloton verschijnt dan aan de start van de eerste wedstrijd om de KNSB Marathon Cup. Met Casper de Gier blikken we vooruit op de seizoensopening, die traditiegetrouw plaatsvindt op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam.

"Het is nog steeds een gek gevoel dat we als Team Jumbo-Visma-marathonploeg nu anderhalf jaar bestaan, maar nog geen marathonwedstrijden op het ijs hebben kunnen rijden. Dat het morgen eindelijk zover is, geeft een machtig mooi en goed gevoel", aldus De Gier. "Ik heb nog nooit zo uitgekeken naar een wedstrijd."

Afgelopen seizoen kwamen de marathonschaatsers geen enkele keer in actie. De sport werd door het Ministerie van VWS niet erkend als topsport, waardoor het voor schaatsbond KNSB niet mogelijk was om een fatsoenlijke wedstrijdkalender op te stellen. Daarnaast gaf het kabinet aan het eind van het seizoen - tijdens een strenge vorstperiode - vanwege de coronapandemie geen toestemming om een Nederlands kampioenschap op natuurijs te organiseren.

"Het hele jaar werd ons een worst voorgehouden en steeds werd die voor ons neus weggegrist. Met als toppunt het NK op natuurijs dat op het laatste moment niet doorging. Als je jezelf een aantal keer oplaadt, maar keer op keer weer wordt teleurgesteld, dan gaat het vuur van binnen langzaam een beetje doven. Om eerlijk te zijn, waren we er op het eind allemaal even goed klaar mee."

 / 

Succes op skeelers

Nadat de teleurstelling van het volledig mislukte marathonseizoen was verwerkt, begonnen De Gier en zijn vijf ploeggenoten (Harm Visser, Ingmar Berga, Mats Stoltenborg, Robert Post en nieuwkomer Bart Hoolwerf) halverwege maart al aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Op de skeelers boekte de ploeg van coaches Peter de Vries en Diane Valkenburg in de zomermaanden flink wat successen.

Zo wonnen Hoolwerf, Post en De Gier allen een wedstrijd van de KNSB Marathon en werden er meerdere medailles gewonnen op de verschillende onderdelen, zoals de afval- en puntenkoers. Ook op het Nederlands kampioenschap inlineskaten boekte Team Jumbo-Visma successen, zo bemachtigde Hoolwerf een gouden medaille op de puntenkoers en een zilveren plak bij de marathon.

"We kunnen terugkijken op een goede en succesvolle zomer. Natuurlijk zorgen die zeges altijd voor een positief gevoel, maar ook daarbuiten is de sfeer altijd supergoed. We zijn een hecht en veelzijdig team, dat voor elkaar door het vuur gaat. Op de skeelers zaten er een aantal wedstrijden tussen die gingen volgens het boekje. Nu is het zaak om die goede dingen ook op het ijs te laten zien. Ik heb er alle vertrouwen in dat we gaan laten zien wat we in huis hebben."

Spektakel

Als we De Gier vragen naar zijn verwachtingen als het gaat om de eerste marathon van het seizoen begint hij te lachen. "Ik denk dat men er vanaf het startschot direct invliegt. Een groot deel van de schaatsers zal de man met de hamer tegen gaan komen, maar dat hoort erbij. Je kunt de wedstrijd van morgen vergelijken met de eerste lentedag, waarop de staldeuren opengaan en koeien voor het eerst naar buiten mogen. Iedereen staat te popelen om weer te racen, dus het wordt één groot spektakel."

Gerelateerde updates