Shop
Marathonploeg met vier schaatsers en een hoop vertrouwen richting Trachitol Trophy

Marathonploeg met vier schaatsers en een hoop vertrouwen richting Trachitol Trophy

Vijf dagen na de eerste zege in de Marathon Cup staat de marathonploeg van Team Jumbo-Visma aan de start van de Trachitol Trophy. Casper de Gier, Harm Visser, Mats Stoltenborg en Robert Post komen in actie namens de ploeg van ploegleider Peter de Vries en trainster Diane Valkenburg. Met De Vries blikken we vooruit op de vierdaagse, die dit jaar plaatsvindt in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Alkmaar.

Onze ploeg staat vanaf vandaag met vier schaatsers aan de start van de Trachitol Trophy. Wat zijn je verwachtingen?
"Dat wij met vier in plaats van zes man rijden, is op voorhand een nadeel. Het zou gek zijn als ik dat niet zo zou zien, maar ik ben ervan overtuigd dat onze vier fitte mannen in staat moeten zijn om mooie dingen te laten zien. In mijn ogen hebben deze vier allemaal de capaciteiten om een vierdaagse te kunnen winnen. Met dat gevoel starten we ook en daar stemmen we onze tactiek op af. Wat die tactiek is, houden we natuurlijk voor onszelf, haha."

Wat maakt die vierdaagse zo’n mooie wedstrijd?
"Dat 'ie met de dag zwaarder wordt. Een marathonschaatser kiest bewust voor deze sport, omdat hij 'ervan houdt' om zichzelf te pijnigen. Zo'n vierdaagse is lang niet voor iedereen weggelegd, maar de meesten vinden het geweldig om aan mee te doen. Het is echt een survival of the fittest. Meestal is de laatste dag, de dag van de finale, er één met een hele mooie koers. De puntentelling is dit jaar anders dan voorheen, waardoor er nog meer nadruk ligt op die laatste wedstrijd. Daar zijn namelijk veel punten te halen voor de winnaar, dus daar ligt het zwaartepunt. Ik ben wel benieuwd wat dat betekent voor de eerste twee races. Het maakt me nieuwsgierig."

Denk je dat die nieuwe puntentelling zorgt voor hele andere tactieken?
"Dat zou kunnen. Bij een overwinning in de laatste wedstrijd kun je vijftig punten halen. Dat betekent dat je in één wedstrijd meer punten kunt halen dan iemand die in de eerste drie wedstrijden drie keer derde is geworden. Dat is misschien gek, maar wel de realiteit."

Wat vind je ervan dat het zo is?
"Op dit moment heb ik er eerlijk gezegd nog geen onderbouwde mening over of het wel of niet goed is. Dat moet blijken. Ik denk dat ervoor gekozen is om de wedstrijd tot het einde spannend te houden. Met deze puntentelling zal je op de laatste dag nog een aantal schaatsers overhouden die kans maken op de eindzege. De nummer acht in het klassement zou nog kunnen winnen. Met de puntentelling zoals die was, is die kans veel kleiner. Het kan twee kanten op werken. Aan de ene kant blijft het spannend tot het eind, maar aan de andere kant zou het ervoor kunnen zorgen dat een aantal behoudender gaat rijden in de eerste twee wedstrijden."

Team Jumbo-Visma bestaat dit seizoen op papier uit zeven marathonschaatsers. Bart Hoolwerf is er niet bij vanwege zijn deelname aan de Mass Start in zowel Salt Lake City als Calgary, Kars Jansman komt daar in actie op de lange afstanden en Ingmar Berga is niet fit genoeg. Hoe gaat het momenteel met Ingmar?
"We zijn al geruime tijd bezig om Ingmar terug op zijn vertrouwde niveau te krijgen, zodat hij van waarde kan zijn voor de ploeg. In het voorjaar heeft hij een vervelende val gemaakt tijdens een fietstraining in het bos. Na uitgebreid onderzoek bleek hij een vorm van een whiplash te hebben. Dat zijn kwetsuren die heel moeilijk te traceren zijn. Hij wordt daarvoor behandeld en draait een speciaal programma. Op basis van zijn vooruitgang hebben we besloten om hem niet van start te laten gaan in deze vierdaagse. We laten hem deze week zijn eigen trainingsschema volgen en hem focussen op zijn revalidatie. Daarna zullen we kijken wat er mogelijk is."

Zoals gezegd, zit Bart in Salt Lake City voor de Mass Start. Hoe heb jij als zijn ploegleider naar zijn eerste optreden in het Poolse Tomaszów Mazowiecki gekeken?
"Het was uiteraard jammer dat hij er niet in slaagde om de finale te halen, maar ik denk dat Bart daar zelf nog het meest van baalde. Je gaat als Nederlands kampioen op het onderdeel toch met een bepaald verwachtingspatroon die wedstrijd in. Ik ben er heilig van overtuigd dat hij meekan in de internationale top, maar het is even schakelen. Je staat in een halve finale met veel schaatsers uit verschillende landen, omdat het een olympisch seizoen is. Op een gegeven moment zat hij in de rug van de Belg Bart Swings. Eén moment was hij iets minder scherp en raakte hij z'n plekkie kwijt. Als er dan nog twee of drie schaatsers voorbijkomen, lig je voor je het weet enkele plaatsen achter en dan is het lastig om dat nog recht te trekken in zo’n veld. In Nederland rijd je daarnaast met een aantal ploeggenoten en internationaal sta je er in de halve finale alleen voor. Dat is andere koek. Het is een goede les geweest. Hopelijk gaat het in Salt Lake City en Calgary beter. Ik heb er alle vertrouwen in. Het is jammer dat hij door zijn World Cup-deelname niet mee kan doen met de vierdaagse, maar dat is nou eenmaal de situatie. Dit traject is vooraf duidelijk afgesproken. Hij heeft mede voor deze ploeg gekozen, omdat er ruimte is voor dit soort sportieve uitdagingen. Wij gunnen het hem ook van harte."

Nog even terug naar de Trachitol Trophy. Na de overwinning van Harm Visser in Tilburg afgelopen zaterdag zullen jullie met een goed gevoel afreizen naar Utrecht.
"Natuurlijk. Op voorhand spreek je uit dat je als nieuwe ploeg mee wil gaan strijden om de podiumplekken. Als je dan na zes Marathon Cup-wedstrijden één overwinning, vier tweede plaatsen en twee derde plekken hebt behaald, dan doe je het gewoon hartstikke goed. Het is fijn dat we afgelopen weekend onze eerste zege boekten, waardoor we met veel vertrouwen richting de Trachitol Trophy gaan."

 / 

Gerelateerde updates