Leemreize wil na ‘fantastische ervaring’ in Giro vorm doortrekken in Roemenië

Leemreize wil na ‘fantastische ervaring’ in Giro vorm doortrekken in Roemenië

Gijs Leemreize pakt komend weekend in de Sibiu Cycling Tour het rondewerk weer op. De 22-jarige Nederlander stond in mei tot eigen verbazing aan de start van zijn eerste grote ronde. Het niveau dat Leemreize daar aantikte, wil hij maar wat graag meenemen naar de vierdaagse wedstrijd in Roemenië. “Ik ga kijken hoe ver ik kan komen in het klassement.”

Op zondag 1 mei finishte Leemreize als 63e in de afsluitende klimtijdrit van de Ronde van Romandië. “Ploegleider Frans Maassen klopte die ochtend op de deur van mijn hotelkamer. Chris Harper bleek niet op tijd hersteld. Aangezien ik als reserve op de lijst stond, mocht ik alsnog deelnemen aan de Giro d’Italia. Ik moest direct denken aan Chris. Na enige tijd daalde het besef dat ik aan de vooravond van mijn eerste grote ronde stond langzaam in. Ik had het absoluut niet verwacht.”

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest startte Leemreize enkele dagen later aan een ware ontdekkingsreis. De coureur reed immers nooit eerder een etappekoers van drie weken. “Ik wist totaal niet hoe mijn lichaam zou gaan reageren op zo’n lange inspanning. Het was afwachten hoe ik voor de dag zou komen aan het eind van de Giro. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat de energietank langzaam leeg zou raken naarmate de Giro vorderde.”

"Hopelijk kan ik weer mooie dingen laten zien"

Gijs Leemreize

Het tegendeel bleek echter waar. Leemreize toonde juist in het tweede deel van de Giro aan over een hoop inhoud te beschikken. “Omdat de ploeg de klassementsambities na enkele dagen liet varen, mocht ik in bepaalde ritten voor mijn eigen kans gaan. Ik reed in de laatste tien etappes viermaal naar een toptienklassering, nadat ik op de Etna al als zesde finishte. Twee keer was ik dicht bij het winnen van een rit. Ik baalde uiteraard als een stekker dat me dat net niet lukte, maar achteraf ben ik heel tevreden met wat ik heb laten zien. Dat heeft me veel vertrouwen gegeven. Het was een fantastische ervaring.”

Inmiddels is Leemreize weer bekomen van de inspanningen die de drieweekse ronde met zich meebracht. “Ik merkte de vermoeidheid pas bij thuiskomst. Je leeft een aantal weken in een vast ritme. Gelukkig heb ik de tijd gehad om te herstellen. Met de nationale kampioenschappen in de benen trek ik nu met een hoop vertrouwen naar de Sibiu Cycling Tour. Hopelijk kan ik daar mooie dingen laten zien.”

De Roemeense race start voor Leemreize en zijn ploeggenoten met een ultrakorte proloog over 2,3 kilometer. “Dat zie je niet meer zo vaak. Op de slotdag rijden we zelfs twee etappes. We starten die ochtend met een klimtijdrit en rijden dezelfde dag nog een etappe van honderd kilometer. Ook de eerste rit in lijn is een verraderlijke. Die dag krijgen we bijna vierduizend hoogtemeters voor de kiezen.”

Leemreize weet wat de doelen van de ploeg zijn in de Roemeense ronde. “Chris en ik mogen mikken op een goed klassement. David Dekker richt zich op de sprints en als de aankomst iets lastiger is, mag Pascal Eenkhoorn voor zijn kans gaan. Ik kijk er erg naar uit om met het tweede deel van mijn seizoen in gang te schieten.”

Selectie Sibiu Cycling Tour

Gijs Leemreize

Chris Harper

Pascal Eenkhoorn

David Dekker

Lennard Hofstede

Tim van Dijke

Gerelateerde updates