La Course by Le Tour de France: een terugblik met Marianne Vos

La Course by Le Tour de France: een terugblik met Marianne Vos

In 2014 werd de eerste editie van de Franse wielerwedstrijd La Course by Le Tour de France verreden. Niemand minder dan Marianne Vos wist de eendaagse vrouweneditie van de Tour de France als eerst op haar naam te schrijven. Aanstaande zaterdag staat de Brabantse namens Team Jumbo-Visma Women opnieuw aan de start.

De Franse wielerkoers werd in 2014 mede op initiatief van Vos in het leven geroepen als aanzet voor een eventuele toekomstige terugkeer van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Direct tijdens de eerste editie op de Champs-Élysées won Vos de massasprint. “De eerste editie was heel speciaal. Ik kan me nog goed herinneren hoe groots het voelde om daar met het peloton aan te komen en door de historische straten van Parijs te koersen onder het oog van de wereld. De prachtige aankomst op de Champs-Élysées was iets wat ik alleen van tv kende en nu reden we daar zelf rond.”

Twee jaar later stond Vos opnieuw op het podium, ze werd derde in de massasprint. In 2019 won ze voor de tweede keer, deze keer op het parcours in en rond Pau. De laatste editie vond plaats in Nice in 2020, waar Vos vanuit een kopgroep van zes naar de tweede plek wist te sprinten.

"De prachtige aankomst op de Champs-Élysées was iets wat ik alleen van tv kende en nu reden we daar zelf rond."

Marianne Vos

Zaterdag zal de achtste editie verreden worden tussen Brest en Landerneau. Op hetzelfde parcours als de eerste etappe van de mannen, maar op een route van 107,4 kilometer. Het nieuwe parcours heeft dezelfde kenmerken als de vorige editie en eindigt met een veertien kilometer lang heuvelachtig circuit die drie keer gereden moet worden voordat ze finishen op de top van de Cote de la Fosse Aux Loops. “Het parcours dit jaar zal zorgen voor een pittige wedstrijd,” aldus Vos. “In Bretagne is over het algemeen geen meter vlak en het zal zorgen voor een uitputtingsslag. Op de lokale ronden met de beklimming van de La Fosse aux Loups zal er veel worden aangevallen en de rensters met de beste benen zullen strijden voor de overwinning.”

Met de aankondiging van de herintreding van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen, die voor het laatst in 2009 werd verreden onder de naam La Grande Boucle Feminine, zou La Course dit jaar weleens de laatste eendaagse versie van de wedstrijd kunnen zijn. Vanaf 2022 zal de Tour de France voor vrouwen weer op de kalender staan. “Het is erg mooi dat de Tour de France voor vrouwen terugkomt op de kalender als volwaardige etappekoers. Met kansen voor verschillende specialisten en alle elementen die het wielrennen zo mooi maken. Zo kunnen jongens én meisjes dromen van de gele trui.”

La Course by Le Tour de France (26/6)

Marianne Vos

Riejanne Markus

Anouska Koster

Anna Henderson

Karlijn Swinkels

Amber Kraak

Gerelateerde updates