Shop
Krol: 'Het kan alleen nog maar mooier worden vanaf nu'

Krol: 'Het kan alleen nog maar mooier worden vanaf nu'

Met het winnen van olympisch goud zag Thomas Krol niet alleen zijn levensdoel uitkomen, maar bevrijdde hij zichzelf ook in één klap van alle stress die hij de afgelopen jaren ervoer. Nu de rust in zijn hoofd is wedergekeerd, richt de 30-jarige Deventernaar zich alweer op nieuwe doelen. Aan de vooravond van het World Cup Kwalificatietoernooi gaan we met de sprinter van Team Jumbo-Visma in gesprek.

Over de eerste races van het seizoen kan ik …
"Nog niet helemaal tevreden zijn. Ik vond het mooi dat ik twee weken geleden de IJsselcup op mijn thuisbaan wist te winnen, maar om eerlijk te zijn, heb ik het juist gevoel nog niet helemaal te pakken. Voor mij is het zaak om deze week goed uit te rusten en nog eens extra te letten op de dingen die beter moeten, zodat ik dit weekend in goede vorm aan de start sta."

Het leuke aan de zomerperiode is …
"Dat we lekker kunnen trainen en geen stress hebben van het wedstrijden rijden. Sowieso houd ik veel meer van de zomer dan van de winter. Ik vind het lekker om op de fiets te zitten, mooie tochtjes te maken en nieuwe gebieden te verkennen. Afgelopen zomer ben ik in Andorra geweest en daar heb ik alle bergen op gefietst die ik kon vinden. Ergens vind ik het wel jammer dat de zomer nu voorbij is, al heeft de winter ook zijn leuke kanten, zoals de tripjes naar het buitenland."

Ik zou het afgelopen seizoen omschrijven als …
"Een droom die uitkwam. Toen ik als achtjarige jongen begon met schaatsen, was het mijn doel om olympisch kampioen te worden. Natuurlijk zijn alle titels die ik heb gewonnen fantastisch, maar dít is de reden waarom ik ooit ben begonnen met schaatsen. Dat ik twee weken na mijn olympische titel ook nog wereldkampioen sprint ben geworden, had ik helemaal niet durven dromen. Ik besef dat het moeilijk gaat worden om zo’n seizoen te overtreffen, maar ik ga de komende vier jaar alles op alles zetten om zoveel mogelijk mooie prijzen te pakken."

Als ik terugdenk aan de Olympische Spelen word ik …
"Heel erg blij. Sommige mensen zeggen weleens: ‘Je moet er niet te veel aan denken’. Nou, ik denk er elke dag wel een keer aan, vind het juist mooi als ik eraan herinnerd word. Die titel heeft mij een heel gelukkig persoon gemaakt, maar het is niet zo dat ik het door die gouden medaille nu rustiger aan ga doen. Komend seizoen wil ik gewoon weer presteren; er zijn nog twee prijzen die in mijn lijstje ontbreken. Zo ben ik nog nooit wereldkampioen op de 1000 meter en olympisch kampioen op de 1500 meter geworden. Ik ga heel erg m’n best doen om dat voor elkaar te krijgen."

Winnen van olympisch goud heeft mijn leven …
"Een stuk relaxter gemaakt. De afgelopen jaren heb ik heel veel mooie dingen laten zien, maar dat heeft er ook voor gezorgd dat ik veel druk ervoer. Omdat ik de Olympische Spelen al twee keer was misgelopen, had ik zoiets van: het moét nu gebeuren. Met die spanning kon ik niet altijd goed omgaan. Ik schakelde de hulp in van een sportpsycholoog en die heeft mij uiteindelijk geholpen om alles goed te managen. De stress van het ‘moeten’ ben ik nu kwijt, waardoor ik her en der wat meer van het topsportbestaan kan genieten. Ik voel me vrijer in m’n hoofd en heb nu zoiets van: vanaf nu kan het alleen nog maar mooier worden."

Als olympisch kampioen wordt er van mij verwacht dat ik …
"Meer de leiding neem en initiatief toon. Dat vind ik niet erg, al wil ik mijzelf daar ook niet in verliezen. Ik ben wie ik ben en voel me niet beter dan anderen. Natuurlijk vind ik het leuk om mijn mening ergens over te geven, maar in mijn ogen is iedereen gelijkwaardig."

Bij Team Jumbo-Visma voel ik me …
"Helemaal op m’n plek. Toen ik vier jaar geleden bij het team kwam, had ik nog geen platte prijs gewonnen, dus dat me dat de afgelopen jaren wel is gelukt, valt volledig Jac aan te schrijven. Zijn programma werkt voor mij, dat bewijst zich jaar in, jaar uit. Daarnaast hebben we de beste sprinttrein ter wereld en is de sfeer ontzettend goed. Ik had me geen beter team kunnen wensen."

Komend seizoen staat voor mij in het teken van …
"De WK afstanden in Heerenveen. Dat is het enige écht grote toernooi dit jaar, dus daar probeer ik zowel op de 1000 als op de 1500 meter goed te zijn. Natuurlijk hoop ik me ook te plaatsen voor het EK sprint in Hamar, maar dat is voor mij geen hoofddoel."

Bij het WCKT wil ik me …
"Heel graag weer plaatsen voor de World Cups. Als ik kijk naar de afgelopen jaren heb ik er vertrouwen in dat het goed moet komen. Ik moet zorgen dat ik m’n hoofd scherp houd en goede races rijd."

Waar ik mezelf nog op wil verbeteren, is …
"De opening op de 500 meter en met name de tweede 50 meter. Tot op de dag van vandaag krijg ik het nog steeds niet voor elkaar om de tweede 50 meter technisch goed te schaatsen. De 500 meter is voor mij geen hoofddoel, maar ik zou het wel heel erg gaaf vinden om ooit eens 9,8 te openen. Daarnaast zou ik er op de 1500 meter nog een tandje bij willen doen. Mijn basissnelheid was vorig jaar gigantisch, maar het laatste rondje was net iets minder. Het zou leuk zijn om die terug te krijgen."

Gerelateerde updates