Profiel
Kramer na PR in trainingswedstrijd met goed gevoel naar WKKT

Kramer na PR in trainingswedstrijd met goed gevoel naar WKKT

Na zijn geslaagde trainingswedstrijd van afgelopen weekend kijkt Sven Kramer met vertrouwen vooruit naar het WK Kwalificatie Toernooi. Bij het driedaagse toernooi tussen kerst en oud & nieuw moet de 34-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma naar eigen zeggen pieken om zich te kwalificeren voor de WK afstanden, het EK allround en de twee wereldbekers.

Kramer dook een kleine week geleden tijdens een oefensessie in Thialf met een tijd van 3.35,93 onder zijn eigen baanrecord op de 3000 meter (3.37,39), dat hij bijna exact een jaar eerder neerzette (20-12-2019). Ook ploeggenoot Patrick Roest noteerde die middag een persoonlijk record. De 24-jarige allrounder was de snelste van de middag met een tijd van 3.35,26.

"Ik voel me goed. De trainingswedstrijd van afgelopen weekend heeft veel vertrouwen gegeven", aldus Kramer. "Uiteraard zegt één goede wedstrijd niet alles. Iedereen weet dat een drie kilometer nog geen 5000 meter is, maar ik heb niet het gevoel dat die laatste vijf rondjes dit weekend plotseling heel zwaar gaan worden."

"Als je jezelf na pakweg vijftien jaar nog weet te verbeteren, geeft dat een erg goed gevoel. Het is een bevestiging dat er nog rek in zit. Dat is fijn voor mij persoonlijk, maar ook voor de trainers en de rest van het team. Over veertien maanden staan de Olympische Winterspelen op het programma. Dat is mijn absolute hoofddoel. Zo'n PR biedt perspectief."

Voor Kramer wordt het WK Kwalificatie Toernooi zijn eerste officiële wedstrijd sinds de NK afstanden (30 oktober – 1 november). "Ik heb het gevoel dat ik het hele voorseizoen er al goed op sta. Alleen moest ik door griepverschijnselen het Daikin NK allround aan mij voorbij laten gaan en kon ik niet laten zien wat er in de tank zat. Het overkomt iedereen weleens. Alleen was de timing natuurlijk wel zuur. Ik moet pieken nu. Ik heb nu ook geen ruimte meer om ergens even iets te laten liggen, daar is het deelnemersveld te breed en te sterk voor."

Kramer komt bij het WKKT in actie op de 5000 (zaterdag), 1500 (zondag) en 10.000 meter (maandag). "Mijn doel dit weekend is heel simpel: ik wil mezelf eerst plaatsen voor de WK afstanden op de 5000 meter. Vervolgens wil ik op zondag een startbewijs bemachtigen voor het EK allround door een goede 1500 meter te rijden. Als die wedstrijden goed gaan, dan kan ik ook een goede tien kilometer rijden. Daar ben ik van overtuigd."

Gerelateerde updates