Shop
Kramer: 'Ergens diep van binnen heb ik de heilige overtuiging dat het kan'

Kramer: 'Ergens diep van binnen heb ik de heilige overtuiging dat het kan'

Nog een paar dagen en dan is het zover. Zondag, op tweede kerstdag, staat de wedstrijd op het programma waar Sven Kramer al maanden naartoe werkt: de 5000 meter op het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf, Heerenveen. Daar gaat de meervoudig olympisch kampioen er alles aan doen om zich te plaatsen voor zijn vijfde Olympische Winterspelen.

Het is alweer even geleden dat Kramer in actie kwam tijdens een vijf kilometer. Om precies te zijn op 12 november van dit jaar. Toen hij bij de eerste World Cup in Tomaszów Mazowiecki met een tijd van 6.30,09 teleurstellend negende werd in de B-groep. Vervolgens besloot de 35-jarige Fries de World Cups in Stavanger, Salt Lake City en Calgary over te slaan.

In plaats daarvan nam hij twee keer – in Enschede en Tilburg - verdienstelijk deel aan een marathon om vervolgens begin december naar het Italiaanse Collalbo af te reizen voor een extra trainingsblok. Daar werkte hij aan zijn basisconditie, die nog iets te krap bleek na zijn rugoperatie van begin mei. Nu, ruim een maand na zijn World Cup-optreden in Polen, is Kramer ervan overtuigd dat hij op het OKT mooie dingen kan laten zien.

"Als ik de laatste weken niet een aantal keer de bevestiging had gekregen dat we op de goede lijn zitten, dan had ik hier niet gezeten", aldus een strijdvaardige Kramer. "Iedereen weet dat het bij mij fragiel is. Ik kan op sommige momenten heel hard schaatsen en op andere momenten niet. Ik kan heel stoere uitspraken doen, maar we gaan het gewoon doen. Ik ga proberen mijn beste race van het jaar te rijden."

Op de vraag hoe Kramer zich momenteel voelt, zegt hij: "Ik ben niet onrustig, maar voel me natuurlijk ook niet comfortabel. De rug is beduidend beter dan die was. Dat voel ik elke dag. En, niet onbelangrijk: ook in het dagelijks leven. Ik heb absoluut geen spijt van de ingreep. Natuurlijk was het kort dag, maar dat risico hebben we genomen. Ik heb er baat bij. Hoe het aankomende zondag zal gaan, blijft een beetje gissen. Hopelijk valt alles op z’n plek."

Knetterhard

Anders dan in 2014 en 2018 staat Kramer dit keer niet als topfavoriet aan de start bij het OKT. "De uitgangspositie is compleet anders. Ik was altijd een van de favorieten en mocht geen steekjes laten vallen. Dat kan nu ook niet. Ik weet dat het spannend gaat zijn. Als ik me niet plaats, wordt het lastig en blijft er weinig over. Al wil ik daar nu niet te veel bij stilstaan. Natuurlijk zit er veel lading op, maar ik wil eerst 12,5 rondjes knetterhard rijden."

Hoewel Kramer zich volledig op de 5000 meter focust, houdt hij ook de Team Pursuit nog in zijn achterhoofd. Zelfs bij het missen van de selectie op 'zijn' afstand zou bondscoach Jan Coopmans hem nog kunnen aanwijzen. "Als de bondscoach denkt mij nodig te hebben, zal ik er zeker zijn en van waarde zijn, maar ik ben een topsporter in hart en nieren en hoef geen cadeautjes", is de achtvoudig wereldkampioen op het onderdeel duidelijk.

Spiegel

"Deze olympische cyclus is niet altijd even makkelijk geweest, maar ik kan mezelf in de spiegel aankijken", kijkt Kramer terug op de laatste vier jaar. "Ik heb er alles voor gedaan en alles voor gelaten. Ik ben de uitdaging aangegaan en nu wil ik het ook afmaken. Ergens diep van binnen heb ik de heilige overtuiging dat het kan. Om te beginnen aankomende zondag."

Gerelateerde updates