Shop
Janmaat ziet rijders tot bloei komen: 'Dat is waar je het voor doet'

Janmaat ziet rijders tot bloei komen: 'Dat is waar je het voor doet'

Nu het eerste deel van het seizoen achter de rug is, bereiden de schaatsers van het Development Team van Team Jumbo-Visma zich voor op deel twee. Deze wordt komend weekend afgetrapt met de Nederlandse afstandskampioenschappen in Heerenveen, waar het merendeel van de ploeg van Sicco Janmaat in actie komt. De 44-jarige coach kijkt met ons vooruit op dit toernooi.

Morgen barst het schaatsgeweld in Thialf weer los. Heb je er zin in?
"Ik verheug me er zeker op. Als het nieuwe jaar eenmaal is aangebroken, gaat het supersnel achter elkaar door. Het begint met het EK allround & sprint in Hamar, gevolgd door een trainingskamp in Collalbo, de NK afstanden in Heerenveen, twee World Cups in Polen en als laatste de WK afstanden in Heerenveen. Vanaf nu begint het echt leuk te worden."

Voor de rijders uit de A-ploeg is het NK misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Geldt dat ook voor de rijders van het Development Team?
"Dat wisselt per persoon. Jarle heeft zich niet geplaatst en mag het toernooi jammer genoeg niet rijden. Serge, Remo en Jordy zijn in hun ontwikkeling al wat verder en zullen er alles aan doen om zich te plaatsen voor de World Cups. Zij beschouwen het NK als een belangrijke wedstrijd, terwijl Jarle, Evelien en Myrthe meer bezig zijn met het NK voor neo-senioren. Daar valt ook gewoon een titel te verdienen die je als opkomend schaatstalent graag wil winnen."

Wat verwacht je van Serge, Remo en Jordy tijdens het NK?
"Het doel is om hun beste prestatie van het seizoen neer te zetten. Het zou mooi zijn als ze hun PR kunnen verbeteren, maar dat hangt ook van de omstandigheden af. Serge heeft dit seizoen nog geen goed NK gereden en moet eerst maar eens het niveau van vorig jaar proberen te benaderen. Jordy en Remo hebben daarentegen een fantastisch NK allround gereden met respectievelijk vier en twee PR’s. Als zij dat niveau weer kunnen halen, kan het een heel mooi weekend worden."

Alle bovengenoemde mannen hebben dit seizoen al mooie prestaties neergezet. Zo plaatste Jordy zich tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi voor het eerst in zijn carrière voor de World Cups en wonnen Remo (Eindhoven Trofee) en Serge (Utrecht City Bokaal) allebei een nationale wedstrijd. Wat doet het met jou als jouw rijders goed presteren?
"Dat vind ik hartstikke mooi, dat is waar je het allemaal voor doet. Voor Jordy waren de World Cups een supergoede leerschool. Hij noteerde een heel mooi PR in Calgary en reed daarna als een raket op het NK allround. Serge en Remo hebben het daarentegen goed gedaan in de Holland Cups. Het zijn misschien niet de meest sprankelende wedstrijden, maar je kunt er wel gewoon een prijs winnen. Ik zeg altijd tegen ze dat ze zich niet moeten blind staren op de World Cups en het NK-podium; dat is niet meteen voor iedereen weggelegd."

De eerste maanden van het seizoen zijn voorbijgevlogen. Hoe kijk jij naar de ontwikkeling van je schaatsers?
"De rijders die al wat langer bij mij in de ploeg zitten, ontwikkelen zich goed. Daar ben ik heel tevreden over. Verder ben ik erachter gekomen dat het moeilijk is om in het eerste jaar de juiste snaar te raken. Mensen die nieuw bij ons team komen, zijn gewoon nog heel jong. Ze hebben tijd nodig om hun draai te vinden en het nieuwe topsportleven eigen te maken."

Heb je daar een verklaring voor?
"Dat is alles bij elkaar. De druk die ze zichzelf opleggen vanwege de gele lettertjes, onze werkwijze, het wonen in Heerenveen en het hebben van nieuwe teamgenoten. Als je bij de junioren een mindere dag hebt, ben je alsnog de beste, terwijl je er bij ons wordt afgereden als je een slechte dag hebt. Dat zijn confronterende momenten waar ze mee om moeten leren gaan."

Met Merijn en Tijmen zijn er inmiddels al twee schaatsers uit de opleidingsploeg die de stap naar de A-ploeg hebben gemaakt. Is dat voor jou de ultieme beloning van jouw werk?
"Dat is wel waar het uiteindelijk om gaat, dus ja, dat stemt mij zeker tevreden. Ik zie het als mijn taak om het niveau van mijn rijders zo ver mogelijk omhoog te krikken zodat Jac niet om ze heen kan. Dat ik nu twee jongens heb af kunnen leveren aan de ploeg van Jac, vind ik hartstikke mooi."

Gerelateerde updates