Shop
In Criterium du Dauphiné werpt Tour de France zijn schaduw al vooruit

In Criterium du Dauphiné werpt Tour de France zijn schaduw al vooruit

Van 5 tot en met 12 juni neemt Team Jumbo-Visma deel aan het Criterium du Dauphiné.

Het parcours van deze editie wordt elke rit zwaarder. De Dauphiné start dit jaar in La Voulte-sur-Rhône, in het zuidoosten van Frankrijk. De renners krijgen eerst drie heuvelachtige etappes voorgeschoteld. Op de vierde dag staat er een vlakke individuele tijdrit van 31,9 kilometer op het programma.

Na de tijdrit wordt er koers gezet richting de Alpen. De vijfde rit zou op papier de beste kans voor de sprinters zijn en de zesde rit kan nog als heuvelachtig bestempeld worden. In het slotweekend volgen dan de echte klimmersetappes. Daarbij is etappe zeven extra belangrijk met het oog op de Tour. Die etappe lijkt namelijk erg op de elfde etappe die de renners in de komende Tour zullen afwerken richting Alpe d’Huez. In deze Dauphiné ligt de finish eerder, maar zullen de renner wel de Col du Galibier en de Col de la Croix de Fer aandoen, die ook in de Tour aan bod komen. Ook de laatste etappe wordt er eentje voor de klimmers, met onder meer een beklimming van de Col de la Colombière en een finish op het Plateau de Solaison.

"We bekijken het van dag tot dag"

Ploegleider Grischa Niermann

Team Jumbo-Visma komt met een sterk team aan de start, maar volgens ploegleider Grischa Niermann is en blijft de Tour het grote doel. “We bekijken het van dag tot dag. We denken dat de renners na een eerste hoogtestage wel in orde zijn en dan willen we ons wel laten zien. Maar deze Dauphiné winnen is geen doel op zich. Het is vooral een goede voorbereiding op de Tour, wat ons allerbelangrijkste doel blijft. Na de Dauphiné volgt er nog een hoogtestage, maar het is ook belangrijk om te koersen in de voorbereidingsperiode en dan komt deze wedstrijd op het perfecte moment.”

Voor de geel-zwarte brigade komen er met Primoz Roglic en Wout van Aert twee renners aan de start die eerder al succesvol waren in de Dauphiné. De Sloveen won in 2020 een rit en de Belgische kampioen schreef al drie ritten op zijn naam, waaronder ook een tijdrit. Zij krijgen het gezelschap van Jonas Vingegaard, Steven Kruijswijk, Tiesj Benoot, Christophe Laporte en Chris Harper.

Niermann: “Ik verwacht dat met name Primoz en Wout hun vorm willen testen en met koersritme verder zullen aanscherpen. Vele ogen zullen op ons gericht zijn, dus we zullen met verstand moeten koersen.”

Selectie Criterium du Dauphiné

Primoz Roglic

Jonas Vingegaard

Steven Kruijswijk

Christophe Laporte

Wout van Aert

Tiesj Benoot

Chris Harper

Gerelateerde updates