Shop
Hoolwerf staat voor World Cup-debuut op Mass Start: 'Vet om hier te zijn'

Hoolwerf staat voor World Cup-debuut op Mass Start: 'Vet om hier te zijn'

Marathonschaatser Bart Hoolwerf maakt zaterdag in het Poolse Tomaszów Mazowiecki zijn World Cup-debuut op het onderdeel Mass Start. De regerend Nederlands kampioen gaat samen met landgenoot Jorrit Bergsma de strijd aan met de internationale top.

Ha Bart, voordat we het over de Mass Start gaan hebben, wil ik eerst weten hoe de eerste maanden bij Team Jumbo-Visma zijn bevallen…
"Erg goed. Ik ben met open armen ontvangen. Het is nog altijd een eer om deel uit te mogen maken van zo’n geoliede machine. Ik heb de laatste maanden gebruik kunnen maken van alle faciliteiten binnen deze ploeg. Niets is te gek. Ik moet zeggen dat dat zeker geen windeieren heeft gelegd. Zowel op het fysieke als het mentale vlak heb ik flink wat vooruitgang geboekt."

Je bent momenteel in Polen, aangezien je door bondscoach Jan Coopmans bent geselecteerd voor de Mass Start. Hoe bevalt het hier?
"Laat ik het zo zeggen: het is geen Nederland. Het is een totaal ander wereldje. Ik vind het wel vet om hier te zijn. Je komt door deze sport op plekken waar je niet zo snel uit jezelf heen zou gaan. Met de gedachte dat ik hier ben voor een wereldbekerwedstrijd geeft het nog wat extra glans. Dit is waarvoor ik het heb gedaan. Ik heb altijd het doel gehad om World Cups te halen. Mooi dat het gelukt is."

Wat zijn je verwachtingen voor de Mass Start?
"Ik heb de laatste jaren de Mass Start-wedstrijden tijdens wereldbekers goed in de gaten gehouden, maar buiten dat is het volkomen nieuw voor mij. In Nederland hebben we een hoog niveau neergelegd, dus ik ben ervan overtuigd dat ik ook hier mee kan doen voor een goede klassering. We gaan het zien."

Hoe heb je je op deze Mass Start-wedstrijden voorbereid?
"Ik heb in de voorbereiding veel snelheidswerk gedaan. Af en toe trainde ik mee met de sprinters van de langebaanploeg. Daar heb ik gigantisch veel van geleerd. Sinds mijn overstap naar deze ploeg heb ik veel stappen gezet op het technische vlak. Daarnaast ben ik ook lichamelijk beter geworden, waardoor ik tot op heden een goed niveau heb kunnen laten zien."

Eind oktober werd je in Heerenveen Nederlands kampioen op dit onderdeel. Hoe kijk je daarop terug?
"Geweldig. We reden voor het eerst weer in een vol Thialf. Als je dan als eerste over de streep komt, geeft dat zo’n kick. Het was mijn grote doel om te winnen en ik wist dat ik de snelheid had, maar dan moet je het nog wel even laten zien. In het verleden ging er altijd wel wat fout, was ik bijvoorbeeld onstabiel in de bochten. Nu ging alles zoals het moest, vielen de puzzelstukjes in elkaar."

Je gaat de Mass Start namens Nederland met Jorrit Bergsma rijden. Hoe is jullie band?
"Ik verwacht dat wij een goed duo kunnen zijn. Ik spreek hem regelmatig en we hebben prima contact. Ik ken hem natuurlijk uit de marathonwereld. We hebben vaak tegen elkaar gereden. Nog nooit met hem, maar ik ben van mening dat we beiden aan de start staan met hetzelfde doel: het zo goed mogelijk willen presteren voor Nederland om de plekken binnen te halen voor de Olympische Spelen."

Over de marathon gesproken: hoe kijk je terug op de prestaties van onze ploeg tijdens de eerste drie KNSB Marathon Cup-wedstrijden, waarbij we drie keer op het podium stonden, maar nog niet wisten te winnen?
"Als ik naar mijn eigen prestaties kijk, dan valt het nog wat tegen. Al had ik mijn focus de laatste periode op de Mass Start liggen. Desalniettemin hebben we als ploeg al goede dingen laten zien, maar helaas nog niet op het hoogste treetje van het podium gestaan. We gaan er alles aan doen om daar de komende tijd verandering in te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken. We zijn een nieuwe ploeg, die nog groeiende is. Het proces heeft tijd nodig."

Gerelateerde updates