Shop
Hoolwerf: 'Iedereen om me heen zegt dat ik ervan moet genieten'

Hoolwerf: 'Iedereen om me heen zegt dat ik ervan moet genieten'

De ene week schaats je bijna 600 kilometer op het Zweedse natuurijs en de andere week vertegenwoordig je Nederland in een uitverkocht Thialf tijdens de laatste Mass Start van het seizoen. Het zijn misschien wel de meest bijzondere dagen uit het schaatsleven van Bart Hoolwerf, die zich vooral heel bevoorrecht voelt dat hij de kans krijgt om het zo te doen. Aan de vooravond van de World Cup Final gaan we met de 24-jarige marathonschaatser van Team Jumbo-Visma in gesprek.

Bart, het is precies een week geleden dat je de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer hebt uitgereden. Hoe is het nu met je?
"Het gaat elke dag een stapje beter. In het begin moest ik weer even wennen aan het kunstijs na 570 kilometer op natuurijs te hebben geschaatst. Na de Alternatieve Elfstedentocht was ik echt heel vermoeid, maar uiteindelijk ben ik nog redelijk fris door de week heen gekomen."

Kun jij kort beschrijven hoe de afgelopen dagen eruitzagen?
"Toen ik zondag thuis kwam, ben ik vroeg naar bed gegaan en heb ik een behoorlijk lange nacht gemaakt. Op maandag heb ik een klein uurtje gefietst en op dinsdag heb ik voor het eerst weer op het ijs gestaan. Ondanks wat kleine wondjes op de voet, ging dat eigenlijk best wel goed. Op woensdag heb ik een kwaliteitstraining op het ijs gedaan en daar merkte ik dat het met de power wel goed zat. Het meeste moeite had ik met het beentempo, ik merkte dat ik nog vrij traag was. Gelukkig ging dat elke dag wat beter en sinds gisterochtend had ik het gevoel dat ik helemaal klaar ben voor zondag."

Lijkt me wel een bijzondere overgang: de ene zondag rijd je een wedstrijd van 200 kilometer op natuurijs en de week erna rijd je een Mass Start-wedstrijd op kunstijs. Hoe groot is dat contrast?
"Best groot. Je gaat van een wedstrijd van dik vijf en half uur naar een wedstrijd van zestien rondjes waar je geen steekje kunt laten vallen, want dan ben je gezien. Die omschakeling is natuurlijk wel groot, maar zoals ik me nu voel, gaat het allemaal wel goed komen, al is dit natuurlijk niet de meest ideale voorbereiding."

Heb je die 570 kilometer voor je gevoel een beetje kunnen verteren?
"Om eerlijk te zijn, had ik verwacht dat ik er veel slechter aan toe zou zijn, aangezien het de eerste keer was dat ik de 200 kilometer heb uitgereden. Ergens in je achterhoofd stel je je erop in dat je een week later nog een mass start moet rijden, waardoor je lichaam weet dat je nog even door moet zetten. Als ik maandag wakker word, zou het zo maar kunnen zijn dat ik helemaal naar de klote ben."

Heb je nog overwogen om de Alternatieve niet (uit) te rijden?
"Heel veel mensen om me heen zeiden: is het wel handig om 'm uit te rijden met het oog op de mass start? Ik vond van wel. We stonden daar als marathonteam en ik had zoiets van: zolang ik in kansrijke positie rijd, is het zonde om uit de wedstrijd te stappen. Ik vind dat je alles moet pakken wat je kan pakken. Nee, ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik hem heb uitgereden."

Van de vijf wedstrijden in Zweden heb je er eentje gewonnen en eindigde je als tweede in het klassement. Welk gevoel heb je aan deze wedstrijden overgehouden?
"Over de eerste twee wedstrijden ben ik persoonlijk niet heel tevreden. Bij de eerste had ik de pech dat ik over een steentje had gereden, waardoor mijn schaatsen bot waren en ik niet mee kon sprinten voor de overwinning. Bij de tweede wedstrijd reed ik de eerste 50 kilometer iets te enthousiast, omdat ik een kopgroep wilde creëren. Op het moment dat de beslissende kopgroep werd gevormd, zat ik er niet bij, dat was balen. De andere drie wedstrijden hebben we als ploeg supersterk gereden, waarvan ik een hele mooie overwinning heb behaald. Natuurlijk heb ik ervan gebaald dat ik het klassement niet won, maar uiteindelijk had ik er ook wel vrede mee, omdat ik het voor mijn gevoel nergens had laten liggen."

Dan naar zondag, waar jij mede dankzij je fraaie World Cup-overwinning in Calgary de laatste mass start van het seizoen mag rijden. Hoe mooi is het dat je deze wedstrijd mag rijden?
"Supervet, iedereen om me heen zegt dat ik er vooral van moet genieten. Na twee jaar in een soort spookhuis te hebben gereden, krijg ik nu de kans om in een kolkend Thialf een internationale wedstrijd te rijden. Ik was al heel blij dat ik dit seizoen World Cups mocht rijden, dus dit is voor mij de kers op de taart."

Je vertegenwoordigt Nederland samen met Jorrit Bergsma. Wat is jullie doel?
"Elke wedstrijd die we starten, rijden we voor de overwinning. Jorrit is op een mass start altijd supergevaarlijk en dat is gunstig voor ons. We moeten een goed plan maken zodat één van ons twee de ruimte krijgt om aan te vallen of één van ons de twee de kans krijgt om te sprinten. We willen echt meedoen voor de eerste plek en ik ben ervan overtuigd dat dat ook kan."

Gerelateerde updates