Shop
Hoolwerf: 'Het belangrijkste is dat we de titel als ploeg binnenhalen'

Hoolwerf: 'Het belangrijkste is dat we de titel als ploeg binnenhalen'

Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) is nog maar net ten einde of de volgende grote schaatswedstrijd staat alweer voor de deur. Op Nieuwjaarsdag strijden de marathonschaatsers in Alkmaar om de nationale marathontitel en dat is een prijs die de marathonploeg van Team Jumbo-Visma maar al te graag zou willen willen. Met Bart Hoolwerf blikken we vooruit op het NK en zijn tot dusver succesvolle seizoen.

Het is dat de laatste maand van het jaar 31 dagen telt, want anders had Bart Hoolwerf hem nog graag even willen verlengen. Met een sensationele World Cup-overwinning op de mass start, twee mooie PR's tijdens het OKT en een glansrijke zege bij de eerste natuurijsmarathon van het seizoen was de decembermaand er namelijk eentje vol hoogtepunten. De allermooiste? Dat was toch wel de wereldbekeroverwinning in Calgary, aldus Hoolwerf. "Dat was voor mij een droom die uitkwam."

"Ik heb altijd gezegd dat ik ambities heb in de mass start, dus als je dan de kans krijgt om een World Cup te rijden, is dat al een bucketlist-dingetje. Als je er dan ook in slaagt om er eentje te winnen, is dat de kers op de taart." Hoolwerf, die in Calgary solo over de finish kwam, heeft de race inmiddels al verschillende keren teruggekeken en krijgt nog altijd kippenvel bij het zien van de beelden. "Er kwamen zoveel emoties bij me los toen ik over de streep kwam, dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken."

Dat de emoties zo hoog opliepen, kwam volgens Hoolwerf door de druk die hij voorafgaand aan de race voelde. Omdat de 23-jarige Eemdijker tijdens de eerdere World Cups niet genoeg punten had verzameld, wist hij dat hij in Calgary een finaleplaats nodig had om Nederland het negende en laatste ticket voor de Olympische Spelen te bezorgen. "Toen ik me had geplaatst voor de finale, viel er een behoorlijke last van mijn schouders", vertelt Hoolwerf. “In de finale kon ik lekker op instinct rijden en dat pakte goed uit."

Ondanks het binnenhalen van het negende startbewijs is het nog allerminst zeker of Hoolwerf naar de Olympische Spelen gaat. Doordat hij zich bij het OKT niet op een individuele afstand heeft geplaatst, moet hij hopen op een aanwijsplek. "Ik maak me er niet zo druk om", klinkt het nuchter. "Winnen was het enige wat ik had kunnen doen, dus als ze er uiteindelijk voor kiezen om mij niet mee te nemen, heb ik daar vrede mee. Natuurlijk baal ik dan een beetje, maar meer had ik niet kunnen doen."

Rood-wit-blauw
Hoolwerf richt zich veel liever op het NK Marathon, dat komende zaterdag na een jaar van afwezigheid (vanwege de coronapandemie) weer wordt verreden. Voor de marathonploeg van Team Jumbo-Visma wordt dat tevens de eerste keer dat het deelneemt aan een dergelijk kampioenschap, aangezien het team nog maar kort bestaat. Dat gegeven zegt echter niets over de ambities waarmee de ploeg zaterdag op het ijs stapt. "Wij hebben onze zinnen op gezet op de Nederlandse titel", klinkt het ambitieus.

Hoolwerf, die eerder dit seizoen al Nederlands kampioen werd op de mass start, zou er totaal geen moeite mee hebben om het vuile werk op te knappen voor een teamgenoot als die er beter voor staat. "Natuurlijk zou het mooi zijn om zelf een jaar in het rood-wit-blauw te rijden, maar het belangrijkste is dat wij de titel als ploeg binnenhalen. Of ik hem dan win of iemand anders van het team, dat maakt me niet zoveel uit. In principe zijn we alle vijf sterk genoeg om het NK te kunnen winnen."

Het NK vindt dit jaar plaats op IJsbaan de Meent in Alkmaar, dezelfde locatie als waar de laatste etappe van de Trachitol Trophy werd verreden. Dat werd een ware uitputtingsslag, met broer Evert als winnaar en ploeggenoot Harm Visser als runner-up. "Ik denk dat we een vergelijkbare wedstrijd krijgen", stelt Hoolwerf. “Een specifiek plan hebben we nog niet gemaakt, want het loopt toch altijd anders dan je denkt. Gelukkig is onze kracht dat we goed kunnen anticiperen op wat er gebeurt."

De teller van de marathonploeg van Team Jumbo-Visma staat dit seizoen op twee overwinningen (Harm Visser won de Marathon Cup in Tilburg en Hoolwerf won de natuurijsmarathon in Noordlaren) en heel wat ereplaatsen. Volgens Hoolwerf zit er nog veel meer potentie in het team. "We staan er supergoed op en hebben tijdens alle marathons meegedaan om de overwinning. Jammer genoeg hebben we nog maar twee keer gewonnen, maar dat is ook niet zo gek, want we zijn een nieuw team en moeten nog een beetje aan elkaar wennen. Gelukkig gaat dat elke week steeds beter."

Gerelateerde updates