Mijn profiel
Getergde Nuis klaar voor NK sprint: 'Heb het racen gemist'

Getergde Nuis klaar voor NK sprint: 'Heb het racen gemist'

Kjeld Nuis bereidt zich momenteel in het Italiaanse Collalbo voor op het KPN NK sprint, dat aankomend weekend in Thialf op het programma staat. Voor de 30-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma, die vanwege ziekte de NK afstanden aan zich voorbij moest laten gaan en mede daardoor ook de EK miste, wordt het zijn eerste wedstrijd sinds de World Cup in de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan.

Ha Kjeld, hoe gaat het momenteel met je?
"Erg goed. Ik ben blij met deze lange periode in Collalbo. Dit is voor mij de beste plek om me voor te bereiden op het NK sprint. Helemaal tijdens de EK afstanden was ik blij dat ik hier zat. Ik vond het namelijk erg jammer en pijnlijk dat ik niet aan dat toernooi met die mooie ambiance kon deelnemen. Als je dan thuis in Heerenveen voor de televisie zit, terwijl je eigenlijk een paar kilometer verderop hoort te vlammen voor die 10.000 mensen in een vol Thialf, word je gek. Om eerlijk te zijn, begrijp ik het besluit van de KNSB om mij geen aanwijsplek voor de EK te geven ook wel. Misschien is het achteraf ook beter geweest, want anders was ik misschien te geforceerd teruggekomen. Als je hoort dat je die wedstrijd niet mag rijden, dan kun je maar beter hier in Collalbo zitten. Lekker in het zonnetje trainen en zorgen dat je weer fit wordt. Na mijn ziekte heb ik geprobeerd zo snel mogelijk mijn oude vorm weer terug te krijgen. Daar heb ik hier in Italië ruim twee weken de tijd voor gehad en ik moet zeggen dat het aardig is gelukt. Ik begon met wat duurtrainingen, maar de laatste dagen heb ik ook alweer wat van het snelle werk op het ijs gedaan. Het ging goed, maar lichamelijk hakte het er bij vlagen nog wel een beetje in."

Afgelopen woensdagochtend kreeg je te horen dat je jouw aanwijsplekken behoudt en je dus definitief mag deelnemen aan de WK afstanden in Salt Lake City. Wat ging er door je heen toen je dat nieuws hoorde?
"Het was een opluchting. Iedereen zei: 'dat komt wel goed, joh.' Maar het lag niet in mijn handen. Zolang de geschillencommissie van KNSB nog niet heeft geoordeeld, is niets zeker. Toen ik afgelopen seizoen in Salt Lake City mijn wereldrecords reed, wist ik dat een jaar later de WK afstanden daar zouden plaatsvinden. Ik had het heel erg gevonden als ik daar niet in actie had mogen komen, dus ik ben blij dat ik de kans krijg om mijn wereldrecords te verdedigen. Natuurlijk moeten de omstandigheden meezitten. Misschien ligt er volgende maand wel heel slecht ijs. Dat blijft afwachten, maar ik kijk er in ieder geval erg naar uit. Het zou toch fantastisch zijn als je wereldkampioen wordt in een wereldrecord? Dan ben je echt een koning."

Het is een tijdje geleden dat je aan de start stond van een wedstrijd. Om precies te zijn op 8 december bij de World Cup in Nur-Sultan. Heb je het racen gemist?
"Ja, absoluut. Ik zat de afgelopen weken met pijn in mijn hart de schaatswedstrijden te volgen. Het was echt niet leuk. Je denkt: wat zonde. Wat had ik daar graag willen rijden. Ik moet zeggen dat het qua spanning misschien nog wel erger is dan wanneer je zelf op de baan staat. Vreselijk. Het wordt wel weer eens tijd om te racen. Zo’n NK sprint is ideaal om weer wedstrijdritme op te doen. Het is zaak om daar gewoon vier keer te knallen. Ik heb er zin in."

Wat zijn je verwachtingen als het gaat om het NK sprint?
"Het wordt spannend. Ik verwacht een mooie battle tussen Hein (Otterspeer, red.) en mij. We zitten hier nu allebei twee weken in Collalbo en hebben goed met elkaar kunnen trainen. Natuurlijk beseffen we dat we het aankomend weekend tegen elkaar moeten opnemen, maar voor nu is het zaak dat we ons allebei zo goed mogelijk voorbereiden op dat toernooi. De enige manier is om dat samen te doen."

De concurrentie heeft de laatste weken laten zien in vorm te zijn, zo reed de Rus Pavel Kulizhnikov tijdens de EK afstanden in Thialf een baanrecord op de 1000 meter: 1.07,09 (was 1.07,48). Hoe heb je daar als olympisch kampioen op die afstand naar gekeken?
"Toen ik zijn race zag, dacht ik: ik moet aan de bak, haha. Ik was onder de indruk. Het is niet zo dat ik denk: oh, dat doe ik ook wel even. Hij reed technisch erg sterk. Iedereen weet dat hij een snelle eerste zeshonderd meter kan rijden, maar die slotronde van 26,01 vond ik bizar. Hij was gewoon vier tienden sneller dan het baanrecord van wereldkampioen Kai Verbij. Bij het zien van die tijd viel mijn mond wel even open, zag hem niet aankomen. Het belooft nog een mooie strijd te worden. Ik besef als geen ander dat mijn oude niveau niet meer genoeg is, want ook Thomas (Krol, red.) rijdt ijzersterk. Het moet dus nog een tandje harder."

Naast de nationale sprinttitel is er aankomend weekend een ticket voor het WK sprint te verdienen. Hoe kijk je naar dat toernooi?
"Ik zou liegen als ik zeg dat ik daar nooit over nadenk. Het zou geweldig zijn om ooit wereldkampioen sprint te worden. Toch moet ik ook realistisch zijn. In het verleden ben ik twee keer tweede geworden (2016 en 2018, red.). In 2016 eindigde ik dicht achter Pavel, maar als hij tijden noteert zoals bij de EK wordt het erg lastig. Destijds maakte ik op de 1000 meter bijna een seconde goed op hem. Momenteel is hij de snelste op de kilometer, dus als je het zo bekijkt, wordt het een kansloze missie. Pavel in deze vorm is bij een WK sprint unbeatable, maar je weet nooit wat er gebeurt."

Foto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates