Profiel
Dertig jaar geleden: Ploegleider Frans Maassen zegeviert in Amstel Gold Race

Dertig jaar geleden: Ploegleider Frans Maassen zegeviert in Amstel Gold Race

Aanstaande zondag staat dé klassieker op Nederlandse bodem op het programma. Nadat de Amstel Gold Race vorig jaar omwille van het coronavirus niet plaatsvond, vindt de wedstrijd dit jaar wel weer doorgang.

De editie van 2021 kent dertien omlopen van elk zeventien kilometer. Scherprechters zijn de beklimmingen van de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg. Start en finish zijn op de Rijksweg in Vilt.

Zege Frans Maassen
Op de kop af dertig jaar geleden wist Frans Maassen de Amstel Gold Race op zijn naam te schrijven. In 1991 kwam de huidig ploegleider van Team Jumbo-Visma als eerste over de streep in Maastricht. Maassen zelf koestert warme herinneringen aan die editie. “Ik denk er nog regelmatig aan terug. Ik had niet het idee dat het dit jaar al dertig jaar geleden is. De tijd gaat snel. Het is na al die jaren nog steeds een mooie herinnering waar ik met veel genot op terugkijk. Ieder jaar als deze wedstrijd nadert, word ik erop geattendeerd. Het was de mooiste overwinning uit mijn loopbaan. Als Nederlander de Amstel Gold Race winnen is al heel speciaal, maar als geboren Limburger krijgt het nog extra veel lading.”

Frans Maassen op weg naar de zege in de Amstel Gold Race van 1991

Parcourswijziging
In 1991 week het parcours behoorlijk af van de route van 2021. “Die twee edities zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken”, vertelt Maassen. “Het parcours van dit jaar heeft meer weg van een WK-wedstrijd. We zijn blij dat de Amstel Gold Race dit jaar door kan én mag gaan. Natuurlijk blijft het jammer dat er geen publiek aanwezig zal zijn, maar we zijn content dat we überhaupt kunnen koersen in eigen land.”

De Limburgse ploegleider kijkt uit naar de wedstrijd van komende zondag. “We hebben een hartstikke sterke ploeg. Misschien zijn we wel het te kloppen team. Onze renners verkeren in een goede vorm. De Nederlandse jongens voelen altijd iets extra’s voor een koers op eigen bodem. Dat gevoel proberen we ook te kweken bij de buitenlandse renners. Voor ons als Nederlandse ploeg is deze wedstrijd natuurlijk ook bijzonder. We gaan ons best doen om er het maximale uit te slepen. We hebben sterke renners die stuk voor stuk gemotiveerd zijn. Daarnaast zijn we een hecht blok. Hopelijk kunnen we de winning mood waarin we zitten aankomende zondag verlengen.”

"Ik hoop dat iemand van de ploeg het kunststukje van Frans Maassen van dertig jaar geleden kan herhalen."

Frans Maassen

Zelf rijdt Maassen de komende dagen ook over het parcours. “Ik rijd het parcours in mijn vrije tijd niet meer heel vaak. Komende week zal ik wel een aantal keer over de klimmetjes rijden. Misschien dat ik als voorbereiding samen met de renners erop uit trek. Zelf probeer ik niet meer heel veel over vroeger te praten, omdat we tenslotte leven in het nu. Af en toe word ik er door de jongens nog wel eens aan herinnerd. Afgelopen week in het Baskenland nog: dan komt er plots een foto van dertig jaar geleden voorbij in de groepsapp. Op mijn beurt prikkel ik Primoz dan ook weer even. Hij heeft een gigantisch mooie erelijst, maar de Amstel Gold Race prijkt er nog niet op. Die zou er wel heel mooi bij staan natuurlijk.”

Over zijn droom voor aankomende zondag is de ploegleider duidelijk. “Ik hoop dat iemand van de ploeg het kunststukje van Frans Maassen van dertig jaar geleden kan herhalen. Daar gaan we voor. Ik kijk er naar uit.”

Selectie Amstel Gold Race

Wout van Aert

Primoz Roglic

Robert Gesink

Sam Oomen

Lennard Hofstede

Paul Martens

Jonas Vingegaard

Gerelateerde updates