Shop
De Vries blikt vooruit op het ONK: 'De sterkste man in koers wint bijna altijd'

De Vries blikt vooruit op het ONK: 'De sterkste man in koers wint bijna altijd'

Na een afwezigheid van twee jaar staat er aankomende zaterdag weer een editie van het Open Nederlands Kampioenschap Inlineskaten op het programma. In het Friese Hallum strijden de mannen van de lange adem om de felbegeerde titel, die na een slopende koers van honderd kilometer verdiend kan worden. Peter de Vries, ploegleider van de marathonploeg van Team Jumbo-Visma, kijkt met ons vooruit op de 'belangrijkste eendagswedstrijd' van de zomer.

Peter, jullie maken zaterdag voor het eerst jullie opwachting op het ONK. Geeft dat deze 33e editie een speciaal tintje?
"Ja, dat vind ik wel. Vanwege corona hebben we de afgelopen twee jaar niet mee kunnen doen, dus dit wordt inderdaad de eerste keer dat we ons kunnen laten zien. Ik vind het ook nog eens extra leuk dat we zaterdag met de complete ploeg, inclusief Jorrit Bergsma, aan de start staan. Dat maakt mij heel nieuwsgierig: waar staan we op dit moment? We hebben wel een idee, maar op wedstrijdniveau is dat toch anders."

De Bartlehiem Skeelertocht, zoals het ONK ook wel wordt genoemd, is traditioneel de laatste grote wedstrijd op de nationale inlinekalender. Hoe kijken jullie naar deze wedstrijd?
"Het ONK is samen met het NK Marathon de belangrijkste eendagswedstrijd die er in Nederland is. Natuurlijk heeft de één er meer aspiraties bij dan de ander, omdat hij zich kansrijker acht dan iemand anders uit het team. Toch bekijken we het niet per individu, maar als team. Voor ons als team is het sowieso een mooie prikkel om honderd kilometer op de skeelers te rijden."

Hoe staan jullie ervoor?
"Op basis van de testen en de laatste wedstrijden kunnen we stellen dat we er goed voor staan. Casper de Gier eindigde tijdens de laatste Reggeborgh Marathon Inline Cup in Apeldoorn als tweede, terwijl Harm Visser en Robert Post allebei het podium haalden in Boxmeer. Het is fijn om te zien dat we meedoen van voren en om de prijzen."

Meedoen om de prijzen. Is dat ook de insteek waarmee jullie naar Hallum toe gaan met de wetenschap dat er ook een paar sterke buitenlanders meedoen?
"Bij elke wedstrijd waar we aan de start staan, willen we meedoen om de prijzen. Het is niet zo dat we op voorhand zeggen dat we niet voor goud gaan, omdat bijvoorbeeld Bart Swings meedoet. We weten dat Bart tot de beste skeeleraars ter wereld behoort, maar hij is misschien in zijn eentje, terwijl wij met de voltallige ploeg aanwezig zijn. Het is aan ons om te kijken hoe we dat gaan proberen uit te spelen, al moeten we natuurlijk ook scherp zijn op de concurrenten uit de andere hoek."

Jorrit maakt zaterdag zijn officiële debuut voor Team Jumbo-Visma. Geeft dat jullie nog een extra stimulans?
"Zeker weten. Jorrit heeft toch wel een bepaalde status binnen het marathonschaatsen dat het voor iedere rijder iets extra’s heeft om samen met hem te mogen koersen. Natuurlijk zullen we even aan elkaar moeten wennen, maar Jorrit is een slimme jongen. Ik weet vrijwel zeker dat hij naadloos bij ons inschuift."

Het ONK staat bekend als een loodzware koers. Wat maakt deze wedstrijd anders dan alle anderen?
"Wat het ONK bijzonder maakt, is dat alles moet kloppen. Je moet honderd kilometer skeeleren op een zwaar parcours en daarnaast speelt de onvoorspelbaarheid van de wind een grote rol. De eerste vijftig kilometer komen de meeste rijders wel door, maar daarna wordt het steeds zwaarder. Het is eigenlijk gewoon een afvalkoers, waarbij de sterkste man in koers bijna altijd wint."

Jullie hebben deze zomer elf wedstrijden gereden, waarvan er eentje is gewonnen door Robert Post. Daarnaast behaalden jullie twee keer zilver en drie keer brons. Stemt dat jou tevreden?
"In vergelijking met vorig jaar hebben we een paar marathons minder gewonnen, maar op basis van de ploeg die we nu hebben, vind ik dat we het prima hebben gedaan. Het kan altijd beter, maar vanaf de Vierdaagse vind ik dat we de goede flow te pakken hebben. De eerste drie Marathon Cups waren niet goed, daar presteerden we beneden ons niveau. Het NK marathon in Achterveld viel door de regen letterlijk in het water. Dat was ontzettend spijtig, maar that’s all in the game."

Jullie grote doelen voor dit seizoen liggen in de winter. Hoe kijken jullie als ploeg naar de zomer en de bijbehorende skeelerwedstrijden?
"Voor ons staat de zomer inderdaad in het teken van de voorbereiding op de winter, maar de skeelerwedstrijden moet je daar wel bij zien. Wij hebben de simpele stelling: als wij besluiten aan een wedstrijd mee te doen, willen we meedoen voor de overwinning. Het is niet dat we denken: dit is een leuke wedstrijd voor de voorbereiding. Als we ergens aan meedoen, gaan we er echt met de volle overtuiging en met honderd procent inzet naartoe."

Gerelateerde updates