Shop
‘De Ronde van Valencia heeft voor ieder wat wils’

‘De Ronde van Valencia heeft voor ieder wat wils’

Naast Coryn Labecki is Team Jumbo-Visma Women voor dit seizoen uitgebreid met twee jonge meiden: de Duitse Linda Riedmann (18) en de Zwitserse Noemi Ruëgg (20). Ze fietsen ontzettend hard, hebben een goede klim in de benen en verzamelden enkele nationale titels bij de junioren. Eerdaags maken ze hun debuut in de Volta Comunitat Valenciana Femines en daar kijken ze ontzettend naar uit.

“De Ronde van Valencia is een ontzettend mooie race om mee te mogen beginnen”, steekt Riedmann enthousiast van wal. “Je hebt een paar dagen om er direct lekker in te komen. Er is ook voor ieder wat wils: er zijn vlakke ritten, maar ook etappes met beklimmingen. Een ideale ronde voor ons om te wennen aan de snelheid waarmee dit peloton rijdt.”

“Het wordt sowieso heel anders voor ons dan vorig jaar”, vult Ruëgg aan. “Het zou mooi zijn als we kunnen bijdragen aan een mooi teamresultaat.”

De eerste dag wordt het meteen pittig met een rit van 114 kilometer die van Tavernes de la Valldigna naar Gandia gaat. De liefhebbers van korte, stevige klimmetjes zullen op dag twee hun hart kunnen ophalen tijdens een rit van 117 km van Altea naar Cocentaina. Dag 3 staat de koninginnenrit gepland. Dan kronkelt het via 135 kilometer met verschillende beklimmingen van Vila Real naar Vistabella del Maestrat. De laatste dag kunnen de sprinters hun kuiten insmeren tijdens een rit van 118 km van Sagunt naar Valencia.

“Er wordt geen druk op ons gelegd”, gaat Riedmann verder. “Van begin af aan is ons gezegd dat we rustig kunnen groeien en ontdekken waar ons potentieel ligt. Alles zal stap voor stap gaan. Daarom had ik ook geen schrik om nu, op mijn achttiende, de overstap te maken naar een WorldTour-team. Dat het Team Jumbo-Visma geworden is, is een droom die uitkomt. Ze zijn erg professioneel, maar tegelijkertijd hangt hier een chille vibe. Daar hou ik van.”

“We werden meteen heel hartelijk verwelkomd”, beaamt Ruëgg. “Iedereen helpt elkaar. Voor ons is dat nieuw, natuurlijk. Voor het eerst staat er een heel team klaar om ons te begeleiden. We hoeven ons eigenlijk alleen maar bezig te houden met onze trainingen, al de rest wordt geregeld voor ons. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik deze kans nu al krijg… Soms moet ik het nog even laten bezinken dat dit allemaal echt aan het gebeuren is en geen droom is…”

Ruëgg vervolgt: “Ik hou van klassiekers waarin het constant op en neer gaat, je door smalle straatjes rijdt en je stevige kasseistroken hebt. Wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en Dwars door Vlaanderen. Later wil ik graag goed worden in de grotere rondes waar je je focus en conditie dagenlang goed moet houden. Maar alles ligt momenteel nog open en we krijgen tijd om te groeien. Eén van mijn persoonlijke ambities dit seizoen is om het podium te kunnen halen op de Europese wegkampioenschappen (U23). Maar daarnaast wil ik nu vooral leren hoe je een goede ploeggenote kunt zijn en hoe ik me nuttig kan maken voor het team. Dat betekent trainen op een sprint aantrekken voor de kopvrouwen, een goede positie in het peloton houden, oefenen op massasprints enzovoorts. Ik wil nog heel wat schaven aan mijn techniek. Daarnaast vind ik het ook leuk om bezig te zijn met tactiek. Dat maakt het wielrennen zo aantrekkelijk voor mij: je moet goede benen hebben, maar je moet ook slim racen.”

Riedmann: “Ik ben er nog niet uit wat voor type renster ik kan of wil worden… Klimmen ligt me wel, maar aangezien we vorig jaar geen ritten hadden met echt langere beklimmingen kan ik nog niet zeggen of me dat ook ligt. Ik zie het als een kracht dat alles nog open ligt. Zoals Noemi net zei krijgen we ook de tijd om rustig te ontdekken waar we goed in zijn en zullen we eerst verschillende type koersen rijden. Ik kijk vooral uit naar Parijs Roubaix, La Flèche Wallonne en Strade Bianche. Het is voor het eerst dat ik die mag rijden en ik kijk daar erg naar uit. Ook omdat we Strade Bianche kunnen rijden met Marianne, natuurlijk.”

“Ze is zo’n inspirerende atlete”, valt Ruëgg bij. “En ze is zo veelzijdig… We brachten nog niet zo heel veel tijd door met haar, maar ze heeft ons wel heel warm verwelkomd. “Het is een goede motivatie om te mogen rijden in het team met één van de grootste rensters aller tijden”, vult Riedmann knikkend aan. “Ik kijk er naar uit om van haar te kunnen leren.”

De Volta Comunitat Valenciana Femines wordt van 17 tot en met 20 februari verreden.

Selectie ploeg: Amber Kraak, Anouska Koster, Linda Riedmann, Noemi Ruegg, Karlijn Swinkels en Teuntje Beekhuis

Gerelateerde updates