Profiel
De Jong met vertrouwen richting EK: 'Heb me jaren niet zo goed gevoeld als nu'

De Jong met vertrouwen richting EK: 'Heb me jaren niet zo goed gevoeld als nu'

Voor Antoinette de Jong blijft het Europees kampioenschap allround een bijzonder toernooi. Twee jaar geleden wist de 25-jarige Friezin namelijk bij dat toernooi in het Italiaanse Collalbo haar eerste grote internationale gouden plak in de wacht te slepen. Dit weekend hoopt de allroundster van Team Jumbo-Visma in ijsstadion Thialf die titel te verdedigen.

"Ik heb een goede voorbereiding gehad. Bij de nationale toernooien voor de jaarwisseling heb ik een aantal mooie dingen kunnen laten zien, dus ik kijk met veel vertrouwen uit naar het Europees kampioenschap", aldus De Jong. "Ik heb er zin in om weer eens de strijd aan te gaan met mijn buitenlandse concurrenten."

"Wat ik dit seizoen heb laten zien, geeft veel zelfvertrouwen. Alleen wil je niet dat de piekmomenten al zijn geweest. Je wilt constant goed presteren. Zeker bij de belangrijke internationale wedstrijden die komen gaan. Ik ga er dan ook alles aan doen om de komende vier toernooien weer het uiterste uit mezelf te halen, met als absolute hoofddoel natuurlijk de WK afstanden."

Dat het met de vorm van de Friezin wel goed zit, bewees ze in de eerste seizoenshelft. Nadat ze eind november haar Nederlandse allroundtitel had geprolongeerd, maakte ze vlak voor de jaarwisseling veel indruk tijdens het WK Kwalificatie Toernooi. Bij de belangrijke plaatsingswedstrijd schreef ze zowel de 1500 als 3000 meter op haar naam.

Baanrecord was droom die uitkwam

Tijdens dat toernooi verbeterde ze daarnaast op de drie kilometer het baanrecord van Ireen Wüst (3.58,68), dat sinds 2013 stond: 3.57,32. Daardoor mocht ze na de laatste training van 2020, op oudejaarsdag, voor het eerst in haar loopbaan haar naam op het 'baanrecordbord' in 'haar' Thialf ophangen. Een moment dat ze naar eigen zeggen niet snel meer vergeet.

"Ik vond het echt fantastisch om dat bord op te hangen. Een droom die uitkwam", kijkt De Jong nog altijd enthousiast terug op dat moment. "Het was voor mij extra bijzonder, omdat mijn ouders en vriend er - ondanks de coronaprotocollen - bij mochten zijn. Het is in deze tijd niet vanzelfsprekend dat dat allemaal kan, dus daar ben ik nog altijd erg dankbaar voor."

"Wij als topsporters leven in een razendsnel tempo. Het ene toernooi is net afgelopen of we moeten alweer focussen op de volgende. Om eerlijk te zijn, heb ik dit keer even mijn tijd genomen om ervan te genieten en stil te staan bij mijn prestaties. Als je dat niet doet, krijg je er misschien later spijt van. Dat wilde ik niet laten gebeuren. Een baanrecord is iets om trots op te zijn."

Vraagtekens over concurrentie

Inmiddels is de focus bij De Jong alweer volledig gericht op het EK allround. Na vier nationale toernooien in Thialf is het "eindelijk" tijd om weer eens te strijden tegen de buitenlandse schaatsers. In tegenstelling tot andere jaren heeft De Jong “geen idee” wat ze van haar internationale concurrentes kan verwachten.

"Ik ben echt benieuwd hoe zij er momenteel voorstaan. In deze coronatijd weet je dat gewoon niet. De buitenlanders rijden weleens trainingswedstrijden, maar niet zo vaak als dat wij dat doen. Zij hebben goed kunnen zien wat wij hebben gepresteerd en welke tijden wij hebben gereden, maar wij weten niks van hun prestaties. Het is moeilijk in te schatten. Ondanks dat focus ik mij voornamelijk op mezelf. Dat is het enige waar ik invloed op heb."

Op de vraag of het feit dat ze regerend Europees kampioen is nog voor wat extra druk zorgt, antwoordt ze nuchter. "Oh, nee hoor. Natuurlijk weet ik dat ik als titelverdedigster aan de start sta, maar misschien zorgt dat alleen nog maar voor extra motivatie. Ik vind het allrounden geweldig en wil deze mooie titel dolgraag verdedigen. Voor mij zal die titel altijd speciaal blijven, omdat het mijn eerste was. Het beeld uit Collalbo staat dan ook nog altijd prominent in huis."

 / 

De Jong heeft na "rotseizoen" zelfvertrouwen terug

In tegenstelling tot vorig seizoen, toen De Jong zich voor zowel de EK als WK afstanden niet wist te plaatsen, staan er nog vier mooie internationale toernooien op haar te wachten. Na het Europees kampioenschap worden er nog twee World Cups in Thialf verreden, waarna van 10 tot en met 14 februari het schaatsseizoen wordt afgesloten met de WK afstanden.

"Afgelopen seizoen is wel een soort van wake-up call geweest. Toen liep ik eigenlijk het hele seizoen achter de feiten aan. Iedere wedstrijd was ik aan het kloten met mijn techniek. Als je dan op twee tienden en driehonderdste een ticket voor de belangrijkste toernooien misloopt, is dat erg frustrerend."

"Ik wilde niet nog eens zo’n rotseizoen en ben direct na de wereldbekerfinale aan de slag gegaan met Jac (Orie, red.). Ik had in de zomer zo verschrikkelijk veel motivatie om beter te worden. Ik ben keihard aan de slag gegaan en ben blij dat het er momenteel allemaal uitkomt. Ik heb het zelfvertrouwen terug en rijd niet meer met frustratie, maar kan eindelijk genieten. Ik heb me jaren niet zo goed gevoeld als nu."

Gerelateerde updates