Shop
De Boer kijkt uit naar World Cup-debuut: 'Dit is waar je het voor doet'

De Boer kijkt uit naar World Cup-debuut: 'Dit is waar je het voor doet'

Na een onderbreking van twee maanden is de internationale schaatstop neergestreken in het Poolse Tomaszow Mazowiecki. In de Oost-Europese stad worden komend en volgend weekend de laatste twee World Cups van het seizoen verreden. Namens het Development Team van Team Jumbo-Visma krijgen Serge Yoro (500 meter) en Myrthe de Boer (1500 meter) de kans om zich voor het eerst dit seizoen te meten met de wereldtop. Voor De Boer wordt dat zelfs de eerste keer op het hoogste podium. "Ik ga er lekker onbevangen in."

Myrthe, morgen begint jouw World Cup-avontuur bij de senioren. Hoe is het voor jou om op je twintigste te mogen debuteren?
"Dat is wel vet, al moet ik eerlijk zeggen dat ik het niet meer had verwacht. Ik weet nog dat ik laatst aan Thomas (Krol, red.) vroeg hoe oud hij was toen hij zijn World Cup-debuut maakte. Toen hij zei dat hij 20 was, dacht ik bij mezelf: oh, dan moet ik nog even doorrijden op het NK. En nu is het dus toch gelukt."

Je hebt je World Cup-ticket te danken aan je zesde plek op het NK én aan enkele afmeldingen. Wanneer had je door dat je er wel eens bij zou kunnen zitten?
"Meteen na de 1500 meter wist ik dat er een kans was dat ik mee zou mogen, aangezien een aantal rijdsters het eerste wedstrijdweekend in Polen zou overslaan. Toch moet je altijd maar even afwachten, want je bent afhankelijk van de selectiecommissie. Toen ik maandag te horen kreeg dat ik erbij zat, vond ik dat heel mooi. Dat is waar je het uiteindelijk voor doet."

In 2020 reed je bij het WK voor junioren voor het laatst in het oranje pak. Met welke verwachtingen sta je morgen je aan de start?
"Ik ga er lekker onbevangen in. Ik moet proberen een goede rit neer te zetten en dan zien we wel waar het schip strandt. Soms kijk ik wel eens tegen een 1500 meter op, aangezien alles moet kloppen, maar nu heb ik zoiets van: laat maar komen. Ik heb er echt zin in."

Vind jij jezelf inmiddels een 1500 meter specialist?
"Vorig jaar ging het vooral tussen de 1000 en 1500 meter, maar nu durf ik wel te zeggen dat de 1500 meter het beste bij mij past. De komende jaren wil ik hier dan ook veel in gaan investeren. Ik ben niet per se een rassprinter, maar van nature heb ik redelijk veel snelheid. Qua duurvermogen zal ik daarentegen nog beter moeten worden."

Hoe verliep je 1500 meter bij de NK afstanden vorige week?
"Het was een goede rit, ik denk zelfs de beste rit van het seizoen. Mijn opening was niet fantastisch, maar de drie rondes erna waren goed. Jac zegt altijd: je moet doorgaan totdat je zwarte sneeuw ziet. Voor mij werkt het gewoon het best om er volle bak in te gaan, omdat ik in het begin relatief veel tijd win."

Sinds afgelopen zomer maak je deel uit van Team Jumbo-Visma. Hoe vind je het tot nu toe?
"Het bevalt hartstikke goed. In zo’n eerste jaar is het altijd even aftasten wat wel en niet voor je werkt, maar voor mijn gevoel heb ik (vooral technisch) de stijgende lijn te pakken. Aan het begin van het seizoen was het met name in de wedstrijden nog te wisselvallig. Als topsporter hoop je altijd dat het sneller gaat, maar jezelf ontwikkelen heeft tijd nodig. Ik heb al veel geleerd en omdat ik veel meemaak, leer ik snel. Ik weet steeds beter wat ik kan verwachten en dat geeft een hoop rust."

Waarin kun je jezelf nog verbeteren?
"Op alle vlakken, maar vooral technisch valt er nog een hele grote stap te zetten. Ik kijk er enorm naar uit om hier de komende jaren verder op door te bouwen. Ik weet dat er nog veel meer in zit en dat wil ik eruit halen. Dat motiveert heel erg."

Gerelateerde updates