Profiel
Brabantse Pijl bijzondere koers voor Van Hooydonck

Brabantse Pijl bijzondere koers voor Van Hooydonck

Na het uitstellen van Parijs-Roubaix staat Team Jumbo-Visma vandaag met de klassieke kern aan het vertrek van de Brabantse Pijl. De Belgische semi-klassieker start in Leuven en eindigt in Overijse.

Een gedeelte van het parcours van de Brabantse Pijl maakt later dit jaar ook deel uit van het WK wegwielrennen. De renners krijgen 26 beklimmingen voor de kiezen, waaronder vier keer de Moskesstraat en vier maal de Hertstraat. De laatste fase van de race kent drie plaatselijke rondes van elk 21 kilometer.

Wout van Aert maakt zijn debuut in deze klassieker. Ploegleider Arthur van Dongen geeft te kennen dat deze wedstrijd niet enkel als opvulling van het programma verreden wordt. “We hebben na het wegvallen van Parijs-Roubaix deze wedstrijd alsnog opgenomen in ons programma. Deze race past heel goed bij de mogelijkheden van Wout. De korte klimmetjes en de mooie nieuwe finish zijn hem op het lijf geschreven. We willen wederom gaan voor het maximale in deze wedstrijd.”

Familie Van Hooydonck
In 1995 schreef Edwig Van Hooydonck voor de vierde keer de Brabantse Pijl op zijn naam. Hij is hiermee recordhouder. Edwig is de oom van huidig Team Jumbo-Visma-coureur Nathan Van Hooydonck. Nathan kijkt met veel bewondering naar de prestaties van zijn familielid. “Het feit dat mijn oom deze wedstrijd vier keer heeft gewonnen, maakt mij heel trots. Het parcours van destijds stak wel iets anders in elkaar dan het huidige, wat beide wedstrijden lastig te vergelijken maakt. Ik heb het er niet heel vaak over met hem, maar ik zal dadelijk zeker rondrijden met in mijn achterhoofd het gegeven dat hij hier vier keer wist te winnen.”

Edwig Van Hooydonck wint de Brabantse Pijl

Mede door toedoen van Edwig ontstond bij Nathan in zijn jonge jaren de liefde voor de fiets. “Mijn wielerliefde is mede door hem ontstaan. Mijn vader was ook professioneel wielrenner. Vroeger speelde ik voetbal, maar daar bleek ik geen talent in te zijn. Al snel verloor ik het plezier in die sport. Toen ik eens een rode kaart kreeg en voor vier wedstrijden werd uitgesloten, ben ik gestopt. Vanaf dat moment heb ik me volledig gefocust op het wielrennen. Nu rijd ik komende woensdag in mijn thuisland bij een van de beste wielerploegen van de wereld de Brabantse Pijl. Ik denk dat oom Edwig wel zal kijken.”

"Het feit dat mijn oom deze wedstrijd vier keer heeft gewonnen, maakt mij heel trots."

Nathan Van Hooydonck

Nathan Van Hooydonck kijkt hoopvol uit naar de race van deze woensdag, een wedstrijd die hem zeker kan bekoren. “Ik heb deze koers twee keer eerder gereden. Ik vind het een mooie wedstrijd. De mix van specialisten in het heuvelwerk én liefhebbers van de Vlaamse klassiekers zal voor een nieuwe dynamiek in de wedstrijd zorgen. Wij staan met Wout aan de start en ik geloof voor honderd procent in mijn kopman. Ik zal mezelf weer tot het uiterste pushen voor hem.”

Gerelateerde updates