Shop
Beune: 'De 500 meter kan je toernooi maken of kraken'

Beune: 'De 500 meter kan je toernooi maken of kraken'

Met het NK allround barst zaterdag in Heerenveen de strijd om het laatste ticket voor het WK allround los. Namens Team Jumbo-Visma hoopt Joy Beune, die samen met Reina Anema en Robin Groot de eer van de ploeg moet hooghouden, een gooi te doen naar dat felbegeerde startbewijs. "Een WK allround staat nog hoog op mijn lijstje."

Beune, die drie weken geleden naast een olympisch startbewijs greep, toont zich een kleine 24 uur voor de start van het NK strijdbaar. De 22-jarige Bornse is erop gebrand om komend weekend vier 'hele goede races' te rijden om zo de zure nasmaak van het OKT weg te spoelen. “Ik zou heel graag naar Hamar willen”, vertelt Beune. "Ik ben al een aantal keer reserve geweest, maar heb nog nooit aan een WK meegedaan. Ik hoop dat het deze keer wel lukt."

Hoewel Beune zich dit seizoen niet heeft gefocust op het allrounden vindt ze allroundtoernooien 'ontzettend leuk' om te rijden. Bij haar debuut in 2019 pakte ze meteen een zilveren medaille en in de jaren daarna eindigde ze als vierde en vijfde. "De 500 meter kan je toernooi maken of kraken", spreekt de jongeling uit ervaring. "Als je een iets mindere 500 meter rijdt, moet je het proberen goed te maken op de andere afstanden. Dat is het mooie van allrounden."

Beune, die vorig jaar voor het eerst haar opwachting maakte op het EK allround, beseft dat er komend weekend nog genoeg op het spel staat. Het NK allround is namelijk niet alleen het laatste nationale titeltoernooi van het seizoen; het is ook de laatste mogelijkheid om een startbewijs voor een internationaal toernooi veilig te stellen. "Het is sowieso nog niet het einde van het seizoen voor mij, want ik rijd in maart de World Cup-finale in Heerenveen. Het zou mooi zijn als ik die week ervoor naar Hamar mag afreizen."

Uitstellen

Het mislopen van de Olympische Spelen was een hard gelag voor de rijdster van Team Jumbo-Visma, die tijdens het OKT niet de races reed waar ze op had gehoopt. Met een zevende plek op de 1500 meter, een vijfde plek op de 3 kilometer en een vijfde plek op de 5 kilometer was het volgens haar drie keer net niks. "Vooral technisch kon het veel beter", aldus Beune, die een week de tijd nodig had om zich over de teleurstelling heen te zetten. "Nu moet ik mijn kinderdroom vier jaar uitstellen."

Ondanks de teleurstelling van het OKT heeft Beune ook een aantal leuke momenten beleefd dit seizoen. Zo plaatste ze zich bij de NK afstanden begin november voor de World Cups op de 3 kilometer en verbeterde ze bij de World Cup in Salt Lake City haar persoonlijke record op deze afstand (3.57,09). "Daar was ik ontzettend blij mee", zegt Beune trots. "De 3 kilometer is de afstand waar ik mij dit seizoen het beste op ontwikkeld heb."

Dat betekent echter niet dat ze de andere afstanden laat varen. "Ik wil de komende jaren ook voor de 1500 meter gaan, want eigenlijk vind ik dat de leukste afstand. Het liefst wil ik op beide afstanden de World Cups in, zodat ik me niet net als dit seizoen op één afstand hoef te richten. Ik ga er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen."

Gerelateerde updates