Shop
Bergsma: 'Heb nog steeds het gevoel dat ik mooie dingen kan laten zien'

Bergsma: 'Heb nog steeds het gevoel dat ik mooie dingen kan laten zien'

Als er iemand is die het klappen van de zweep kent, is het Jorrit Bergsma wel. De 37-jarige Fries behoort al vele jaren tot de schaatselite en staat donderdag aan de start van zijn negende WK afstanden. In een kolkend Thialf hoopt de ervaren stayer mee te doen om de prijzen. "Het is druk aan de top."

Nee, Bergsma kijkt er allang niet meer van op als de zenuwen vlak voor een belangrijk toernooi de overhand beginnen te krijgen. Hij is het gevoel, dat hij zelf als 'onaangenaam' omschrijft, inmiddels wel gewend. "Natuurlijk wil je het liever niet, maar het is goed dat het elke keer weer terugkomt. Om af te kunnen zien in je races, heb je die spanning gewoon nodig."

De WK afstanden staan al vanaf het begin van het seizoen met rood omcirkeld in de agenda van Bergsma, die lang heeft toegeleefd naar zijn eerste internationale titeltoernooi in dienst van Team Jumbo-Visma. Nu het aftellen bijna voorbij is, durft de vijfvoudig wereldkampioen wel te beweren dat hij er goed voor staat.

"Ik merk het vooral in de trainingen. De snelheid komt makkelijker en ik hoef er minder voor te werken", aldus Bergsma, die vorige week bij de World Cup in Tomaszów Mazowiecki ook het nodige vertrouwen tankte. Met een tijd van 6.19,12 was hij veruit de snelste in de B-groep. "Ik heb echt het gevoel dat het de goede kant op gaat."

Opgelucht

Bergsma is blij die constatering te kunnen maken. Een paar maanden eerder liep het namelijk allesbehalve crescendo. Een kwakkelende gezondheid zorgde ervoor dat de Fries meerdere wedstrijden moest overslaan. "Natuurlijk is het klote als je ziek bent, maar ik was ergens wel opgelucht dat ik nog tijd had om erbovenop te komen."

Die tijd benutte hij optimaal. Bij de NK afstanden begin februari toonde Bergsma zijn vorm door zowel op de 5 als de 10 kilometer een WK-ticket te bemachtigen. Dat hij even later zijn eerste nationale titel veroverde op het NK Mass Start maakte het weekend 'hartstikke mooi'. "Het is altijd leuk om een titel te pakken die je nog niet had", gniffelt Bergsma. "Winnen is en blijft het leukste van het vak."

Of dat 'winnen' er de komende dagen ook in zit, zal moeten blijken. Bergsma krijgt de komende dagen drie kansen (5000, 10.000 meter en Mass Start) om het publiek in Thialf iets moois te laten zien. "Ik ben in goeden doen, maar de top is momenteel heel breed", weet de stayer, die zichzelf de meeste kansen toedicht op de 10 kilometer. "Op een goede dag kan ik op alle afstanden meedoen om de prijzen."

Gerelateerde updates