Shop
Benoot hoopt Tourvorm door te trekken in Clásica San Sebastián

Benoot hoopt Tourvorm door te trekken in Clásica San Sebastián

Het zijn drukke weken voor Tiesj Benoot. De renner van Team Jumbo-Visma staat zaterdag na de succesvolle Tour alweer aan het vertrek van de Clásica San Sebastián.

“Het waren drie mooie weken”, begint Benoot over de Tour de France. Met een ijzersterk optreden wist hij kopman Jonas Vingegaard naar de finish in Parijs te loodsen. Met de Tourwinst kwam ook een onrustige week op gang voor de Belg. “Op zaterdag na de tijdrit was het al erg mooi. Dat hebben we gevierd en werd het al wat later. De Champs-Élysées was erg bijzonder met ’s avonds nog een mooie toegift bij de Nederlandse ambassade. Dan is het al middenin de nacht voor je in bed ligt. Die slaap heb ik de dag daarna snel ingehaald.”

 / 

Daags voor de laatste rustdag in de Tour ging Benoot hard onderuit. Desalniettemin kon hij zijn weg vervolgen en van waarde blijven voor zijn kopmannen. “Ik heb nog wat schaafwonden en nog wat last van mijn rechterheup, maar verder heb ik eigenlijk geen klachten meer”, geeft hij kort voor vertrek naar Baskenland aan.

Na de festiviteiten in Parijs nam Benoot even gas terug. “Dinsdag heb ik een criterium gereden en verder elke dag geprobeerd om twee uurtjes te fietsen. De laatste dagen stonden ook in het teken van rusten en herstellen. Ik heb er wel voor gewaakt om niet helemaal niets te doen. Dan gaat het lichaam in slaapstand en dat wil ik vermijden.”

"San Sebastián is altijd een koers waar ik graag naartoe ga"

Tiesj Benoot

In Baskenland staat er voor Benoot en zijn teamgenoten een zware en lange koers op het programma. In de 225 kilometer lange klassieker zullen de renners ruim 4100 hoogtemeters moeten trotseren. Het parcours leidt de renners over beklimmingen zoals de Alto de Azkarate, Alkiza en de Alto de Jaizkibel, alvorens op de slotklim van de Muriel-Tontorra aankomen. Na deze klim staat de renners wederom een razendsnelle afdaling te wachten naar San Sebastián.

Team Jumbo-Visma zal het komende zaterdag moeten stellen zonder Wout van Aert. De winnaar van de groene trui in Parijs is niet fit genoeg om te starten. Voor ploegleider Addy Engels de taak om de puzzel om te leggen. “Voor de Tour hadden we de planning om met Wout en Jonas te rijden. Dat zijn wel bepalende renners voor de strategie. Ik denk nog steeds dat we een goede ploeg hebben, maar we hebben niet meer de topfavoriet in huis.”

"Tiesj is beter dan toen hij hier vijf jaar geleden top tien reed, dus dat biedt perspectief"

Addy Engels

Kijkend naar kansen komt de ploegleider direct uit bij Benoot. “Tiesj heeft bewezen dat hij deze wedstrijd aan kan. Hij heeft al eens top tien gereden. Het is een koers die hem ligt. Tiesj is beter dan toen hij hier vijf jaar geleden top tien reed, dus dat biedt perspectief.”

De Belg van Team Jumbo-Visma zet de woorden van zijn ploegleider kracht bij. “Ik ga met ambitie van start. De afgelopen drie weken heb ik volledig in dienst gereden. Dat zal zaterdag anders zijn. San Sebastián is altijd een koers waar ik graag naartoe ga. We rijden in een mooie streek en op een mooi parcours. Als je na de Tour een beetje goed voor jezelf zorgt, ben je meestal ook goed in San Sebastián. Ik kijk er naar uit.”

 / 

“Ik ben blij dat ik voor mijn eigen kans mag gaan nu. Als renner is het fijn om die balans te hebben, waarin je soms ook voor eigen kansen kan rijden”, vertelt de Belg van Team Jumbo-Visma. Dat Benoot het vertrouwen van een vrije rol kan uitbetalen liet hij dit voorjaar al meermaals zien. Met een tweede plek in Dwars door Vlaanderen en een derde plek in de Amstel Gold Race was hij steeds voorin de uitslag te vinden.

Hoe Benoot de switch van Tour naar San Sebastián zal verteren is volgens hem nog even afwachten. “Het is lastig om een bepaalde eindnotering als doel te stellen. Ik heb de laatste drie weken op een hele andere manier gekoerst. Het is altijd afwachten hoe het lichaam aanvoelt na de Tour. Maar ik voel me nog vrij goed en ben gemotiveerd om te koersen.”

Selectie Clásica San Sebastian

Robert Gesink

Tom Dumoulin

Timo Roosen

Chris Harper

Tiesj Benoot

Lennard Hofstede

Gerelateerde updates