Shop
Ambitieuze Swinkels klaar voor Elsy Jacobs

Ambitieuze Swinkels klaar voor Elsy Jacobs

Vorig weekend werd het klassieke wielervoorjaar afgesloten met Luik-Bastenaken-Luik, maar dat betekent niet dat de rensters van Team Jumbo-Visma achterover leunen. Vrijdag a.s. staan ze aan de start van Ceratizit Festival Elsy Jacobs in Luxemburg. Onder hen is Karlijn Swinkels, die hier in 2021 nét buiten de prijzen viel. Haar drive om het dit jaar beter te doen is groter dan ooit.

Festival Elsy Jacobs is een driedaagse rittenkoers. De wedstrijd begint op vrijdag 29 april met een proloog van 2,2 kilometer. Op zaterdag en zondag wordt er een heuvelachtige etappekoers verreden. Vorig jaar finishte Swinkels als derde in de korte tijdrit. In etappe 1 werd ze zevende en de slotetappe sloot ze af met een negende plaats. Swinkels eindige daarmee nét buiten het podium, op een vierde plek in het algemeen klassement. Dit jaar ziet ze het graag anders.

“We verschijnen met een sterk team aan de start met meerdere meiden die het podium kunnen halen”, aldus de 23-jarige Brabantse. “Deze wedstrijd ligt ons goed, we kunnen hier voor een overwinning rijden. We voelen elkaar als ploeg goed aan en zijn allemaal gegroeid. We hebben onder andere geleerd om beter te communiceren tijdens de koers, om leiderschap te tonen. Dat zullen we tijdens Elsy Jacobs dan ook zeker doen. Daarnaast heb ik dit voorjaar ook stappen gezet in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb laten zien dat ik tot ver in de finale van betekenis kan zijn. Ik ga komend weekend kansen pakken en heb er vertrouwen in dat ik ver kan komen.”

 / 
			© Swinkels at Ceratizit Festival Elsy Jacobs 2021
			© Swinkels at Ceratizit Festival Elsy Jacobs 2021
			© Swinkels at Ceratizit Festival Elsy Jacobs 2021
© Swinkels at Ceratizit Festival Elsy Jacobs 2021
© Swinkels at Ceratizit Festival Elsy Jacobs 2021
© Swinkels at Ceratizit Festival Elsy Jacobs 2021

Ook dit jaar gaat de proloog van start in Cessange. De rensters starten op 293 meter hoogte, dalen onderweg tot 286 meter en finishen op 205 hoogtemeters. Swinkels neem de lessen uit 2021 mee.

“Vorig jaar heb ik een aantal bochten niet perfect genomen. Dat verweet ik mezelf achteraf. Dit jaar ga ik het anders doen. Ik heb de wedstrijd al veelvuldig gevisualiseerd. Ik weet precies hoe hard ik de bochten kan nemen, waar ik moet schakelen en wanneer ik moet remmen. Daarnaast heb ik de laatste weken ook veel techniektraining op de tijdritfiets gedaan, dus ook de fysieke voorbereiding is goed. Het is mijn droom een proloog op mijn naam te schrijven. Misschien lukt het hier, misschien pas op een later moment, maar op een dag valt alles samen.”

"Als we komend weekend de samenwerking kunnen vinden, moet het lukken om dit jaar wél een podiumplek te bemachtigen"

Karlijn Swinkels

De zaterdagetappe is 121,4 km lang en kent een start en finish in Steinfort. Er zitten vier lokale rondes in van 20,1 kilometer. De slotetappe wordt verreden rondom Garnich. Eveneens over een heuvelachtig parcours dat 109,3 km lang is. Ditmaal zijn er vijf lokale rondes, elk tien kilometer lang. Aan beklimmingen krijgen de rensters onder andere Côte de Nospelt (2700 meter à 4,0 %), Côte de Simmerschmelz (1800 meter à 4,9 %) en Côte de Réibierg (1600 meter à 4,5 %) voorgeschoteld.

“Dit parcours ligt mij wel,” stelt Swinkels. “De heuvels zijn niet te steil. Goed te doen voor mij. Ik ben geen échte klimmer, maar ik heb wel voldoende explosiviteit en ik houd van zware wedstrijden. Ik kom in Luxemburg goed tot mijn recht.”
Dat geldt volgens Swinkels ook voor haar teamgenotes, Anna Henderson, Amber Kraak, Noemi Ruëgg en Jip van den Bos. “We zijn allemaal andere type rensters met verschillende kwaliteiten, maar als we komend weekend de samenwerking kunnen vinden moet het lukken om dit jaar wél een podiumplek te bemachtigen.”

Over Elsy Jacobs

Elsy Jacobs was in 1958 de eerste vrouwelijke wereldkampioene op de weg. In datzelfde jaar verbrak ze ook het werelduurrecord. Jacobs fietste 41,347 kilometer en had het record vervolgens veertien jaar op naam. Van 1959 tot 1974 was de renster Luxemburgs kampioen. Ceratizit Festival Elsy Jacobs bestaat sinds 2008 en werd als eerbetoon vernoemd naar het uitzonderlijke wielertalent.

De proloog op vrijdag 28 april start om 14 uur.
Etappe 1 start op zaterdag 30 april om 14.30 uur.
Etappe 2 start op zondag 1 mei om 14 uur.

Gerelateerde updates