Shop
10 vragen aan Mats Stoltenborg: 'Op kunstijs haal ik mijn beste prestaties'

10 vragen aan Mats Stoltenborg: 'Op kunstijs haal ik mijn beste prestaties'

Na een succesvol debuutseizoen in de Topdivisie kijkt de marathonploeg van Team Jumbo-Visma reikhalzend uit naar het tweede jaar. Op zaterdag 22 oktober trapt de ploeg van Peter de Vries, bestaande uit Casper de Gier, Mats Stoltenborg, Harm Visser, Arjen van Damme en Robert Post, het nieuwe seizoen af op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. De komende weken stelt het team zich aan de hand van tien vragen voor.

Naam: Mats Stoltenborg
Leeftijd: 29 jaar
Geboorteplaats: Hoofddorp

Wanneer ben je begonnen met schaatsen?
"Toen ik vijf jaar was, heb ik een keer meegedaan met jeugdschaatsen bij Kras Sport in Haarlem. Mijn ouders wilden dat ik kon schaatsen, want dat vonden ze bij de opvoeding horen. Daarna heb ik het een tijdje niet meer gedaan. Ik kom uit een voetbalfamilie, dus ik werd lid van de plaatselijke voetbalvereniging. Na een paar jaar was ik klaar met voetbal en ging ik op zoek naar een andere sport. Mijn moeder zei toen: ‘Is schaatsen niet wat voor jou?’ Toen ging ik naar IJsclub de Blauwe Beugel in Rijssenhout en daar kwam ik in een leuk groepje terecht."

Wanneer had je door dat je een goede schaatser kon worden?
"Heel laat. In de jeugd kwam ik niet in aanmerking voor de selectie, omdat ik niet goed was in de korte afstanden. Op m’n vijftiende raakte ik qua trainingsgenoten geïsoleerd, maar ik had het geluk dat een clubgenoot van mij marathons ging rijden. Ik ging daar ook aan meedoen en bleek daar meer aanleg in te hebben. Plots kwam ik in aanmerking voor de marathonselectie in Haarlem en vanaf dat moment heb ik het langebaanschaatsen aan de kant gezet en ben ik me volledig op het marathonschaatsen gaan richten. Het ging elk jaar een stapje beter en op m’n twintigste kwam ik in de ploeg van Henk Angenent. Daar maakte ik een dusdanige stap dat ik dacht: er zit misschien toch wat meer in."

Wat is het mooiste moment uit je carrière?
"Ik heb tot op heden vier wedstrijden gewonnen waarvan er twee uitspringen. De eerste was op mijn thuisbaan in Haarlem met superveel publiek. Dertig ronden voor het einde wist ik al dat ik winnend over de finish zou komen, dus dat was een heel unieke ervaring. Mijn laatste overwinning in Heerenveen vond ik ook gaaf. Na een bikkelharde koers bleven we met drie man over, waaronder Jorrit Bergsma en ik. We moesten tegen elkaar sprinten en waar ik verreweg de underdog was, wist ik de sprint toch te winnen. Dat zijn de momenten waar je het voor doet."

Wat is jouw sterke punt op het ijs?
"Dat ik kan blijven gaan. Als ik ingerekend word, kan ik heel snel herstellen in het peloton. Waar de meesten na vier acceleraties kapot zitten, kan ik nog een vijfde en zesde keer versnellen. Als je kijkt naar de langebaantijden rijd ik bovendien één van de snelste 5 en 10 kilometers. Dat is mijn kracht en die moet ik zo veel mogelijk proberen te benutten."

Wat is jouw favoriete wedstrijd?
"Voor mij staat het NK marathon op 1 januari op één. Waar de meeste schaatsers een voorkeur hebben voor natuurijswedstrijden, haal ik mijn beste uitslagen op kunstijs. Op kunstijs is de intensiteit een stuk hoger, heb je veel meer (ploegen)spel en ontstaan er meer kopgroepjes. Het mooie aan kunstijswedstrijden is dat je een uur lang gefocust moet zijn en continu op moet letten wie er wegrijdt en wie er blijft zitten. Het is nog steeds een doel om een keer Nederlands kampioen op kunstijs te worden."

Wat vind jij van schaatsen op natuurijs?
"De wereld verkennen vanaf het echte natuurijs heeft wel iets magisch. Als er natuurijs ligt, zie je dat iedereen naar buiten gaat en dat geeft onze sport een boost. Het is jammer dat je tegenwoordig steeds meer kunstijs nodig hebt om überhaupt te schaatsen."

Hoe belangrijk is het skeeleren in de voorbereiding op de winter?
"Best wel belangrijk. Het niveau in de trainingen is bij ons superhoog en daar word je gewoon beter van. Zelf ben ik niet de meest geweldige skeeleraar, maar het komt wel het meest in de buurt van het schaatsen. Voor ons is een skeelerwedstrijd een heel goede prikkel om maximaal voorbereid te zijn op de winter. In een wedstrijd ga je vaak net wat dieper dan in de training."

Wat is jouw favoriete bezigheid naast het schaatsen?
"Ik vind het leuk om af en toe met m’n vrienden van de middelbare school af te spreken. Als je altijd in die schaatsbubbel zit, is het fijn om het eens over andere dingen te hebben dan schaatsen. Tijdens het seizoen heb ik niet veel tijd, maar buiten het seizoen proberen we geregeld af te spreken."

Hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen?
"Voor een eerste jaar dat we met elkaar reden, vind ik dat we het supergoed gedaan hebben. Natuurlijk ben je topsporter en wil je meer overwinningen, maar als je elke wedstrijd op het podium hebt gestaan, mag je zeker niet klagen. Persoonlijk baal ik dat ik niks heb gewonnen. Ik ben twee keer op een haar na tweede geworden en op het NK werd ik in de finale voorbijgereden door Jorrit. Ik weet dat ik de kwaliteiten heb om een wedstrijd naar me toe te kunnen trekken."

Wat zijn je verwachtingen voor komend seizoen?
"Het belangrijkste doel is om met de ploeg wedstrijden te winnen, het liefst meer dan afgelopen jaar. Zelf hoop ik ook een wedstrijd te winnen. Het afgelopen jaar werd ik drie keer tweede en één keer derde, dus het zou mooi zijn als ik dit jaar een overwinning kan binnenhalen."

Gerelateerde updates