Shop
Vos over vrouweneditie Tour: ‘gevarieerde ronde’

Vos over vrouweneditie Tour: ‘gevarieerde ronde’

“Ze hebben een mooie ronde uitgezet”, reageert Marianne Vos op het parcours van de Tour de France Femmes. “Met de start in Parijs tegelijk met de finish van de mannen en vervolgens zeven etappes over uiteenlopend terrein is het een gevarieerde ronde waar verschillende rensters aan hun trekken komen. Het zou voor de spanning in de wedstrijd heel mooi zijn als het beslissende moment pas op het laatst valt.”

“Ik had eerlijk gezegd wel verwacht dat er een tijdrit in zou zitten”, vervolgt Vos. “Dat maakt een ronde compleet. Maar ik denk ook dat de spanning van de koersen misschien nog wel mooier is in een etappe dan in een tijdrit en dat die keuze wellicht daarom is gemaakt.”

Vos kijkt niet op van de vierde etappe, die maar liefst 175 kilometer en onder meer vier gravelstroken beslaat. “Natuurlijk hangt de moeilijkheidsgraad af van de omstandigheden en welke stroken er precies in worden opgenomen. Ik denk dat het een etappe is die prima in zo’n tour thuis kan horen. Het gaat natuurlijk niet alleen om het spektakel, maar ik denk dat een ‘Strade Bianche-etappe’ hartstikke mooi is in een ronde. Vanuit mijn crosservaring is het iets wat mij zou moeten liggen, maar uiteindelijk denk ik dat heel veel rensters dit goed aankunnen. Dat zien we ieder jaar in Strade Bianche.”

Over de erkenning van het vrouwenwielrennen is Vos duidelijk. “Erkenning hangt niet alleen af van de Tour de France en de ASO, maar dit is natuurlijk een grote bijdrage. We hebben de laatste jaren heel veel mooie nieuwe wedstrijden op de kalender gekregen. La Course was een hele grote stap en dat de ASO nu besloten heeft om de eendaagse uit te breiden naar een achtdaagse etappekoers, gaat veel impact hebben. De Tour is een wedstrijd waar iedereen bij wil zijn. Ik ben blij dat de ronde in deze hoedanigheid terug is. Ik denk daarnaast dat het goed is dat de mannen- en vrouwentour elkaar opvolgen. Daardoor kun je de volledige focus houden op beide wedstrijden.”

“Het ontbreken van een tijdrit zal zeker bijdragen tot het vergroten van de spankracht van de wedstrijd. Dit parcours biedt voor ons team perspectief om naast etappezeges ook voor het podium in het eindklassement te gaan,” voegt ploegleidster Lieselot Decroix toe. “Daarin zullen we keuzes moeten maken, maar met dit parcours sluit ik het zeker niet uit. Het is ook goed om te zien dat er voor de vrouwen ook een flinke prijzenpot en verzekerde media-aandacht is.”

Gerelateerde updates