Mijn profiel
Team Jumbo-Visma verovert zeven medailles tijdens eerste World Cup-weekend

Team Jumbo-Visma verovert zeven medailles tijdens eerste World Cup-weekend

Team Jumbo-Visma is goed aan het nieuwe wereldbekerseizoen begonnen. De formatie van coach Jac Orie veroverde tijdens het eerste World Cup-weekend in het Wit-Russische Minsk maar liefst zeven medailles: 4x goud, 1x zilver en 2x brons.

Kjeld Nuis en Thomas Krol zorgden zondag voor een passende afsluiting door op de afsluitende 1500 meter in Minsk een gouden en een bronzen plak te veroveren. Kjeld Nuis schreef de afstand op zijn naam in een tijd van 1.46,22, teamgenoot en regerend wereldkampioen Krol pakte het brons in 1.46,50 en het zilver ging naar de Rus Denis Yuskov (1.46,45).

"Stiekem had ik wel drie gouden plakken gewild", zei Nuis na afloop van zijn toernooi met een glimlach. Naast het goud op de schaatsmijl veroverde hij samen met Ronald Mulder en Kai Verbij vrijdag een gouden plak op de Team Sprint. Op de 1000 meter moest de tweevoudig olympisch kampioen echter genoegen nemen met brons.

"Ik heb mijn 1000 meter verprutst, dus daarom is het extra lekker om het op deze manier goed te maken. Ik wil niet zeggen dat het een makkelijke rit was, maar ik reed wel erg ontspannen. Dit is hoe ik hoor te schaatsen. Ik bewoog lekker van links naar rechts en dat deed ik gisteren niet. Toen was het vooral knijpen. Met twee keer goud mag je niet klagen, maar ik moet wel scherp blijven op die 1000 meter."

Krol

Krol, die zaterdag met een baanrecord (1.09,00) de 1000 meter op zijn naam schreef, stond met 'mixed feelings' na zijn optreden op de 1500 meter. "Tuurlijk wil je iedere keer winnen. Het was geen slechte rit, maar ook niet super. Ik heb gegeven wat ik kon en als je dan derde wordt, moet je dat accepteren."

"Om bij je eerste internationale wedstrijd meteen de overwinning te pakken, is natuurlijk superlekker", keek Krol terug op zijn zege van zaterdag. "Die zege pakt niemand mij meer af. Daarnaast is het supergaaf om het baanrecord nu in handen te hebben, dus al met al kan ik ontzettend tevreden zijn met het begin van het seizoen."

Roest

Patrick Roest, die zondag op een vijfde plaats eindigde op de 1500 meter met een tijd van 1.47,37, bezorgde Team Jumbo-Visma vrijdag al een gouden medaille. Hij schreef toen de 5000 meter op zijn naam in een baanrecord 6.16,61 (was 6.19,17).

"Dit is een geweldig begin van het nieuwe wereldbekerseizoen", sprak Roest na afloop van die race. "Het was een mooie vlakke rit, waar ik een goed gevoel aan overhoud. Toch kan het voor mijn gevoel alleen nog maar beter. We hebben de laatste twee weken nog hard getraind, dus dat voelde ik nog wel een beetje. Ik weet zeker dat het nog sneller kan."

Achtereekte

Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte veroverde vrijdag op de 3000 meter een zilveren medaille. De 29-jarige allroundster hoefde op de drie kilometer alleen de Canadese Isabelle Weidemann voor zich te dulden (4.04,67 om 4.05,15).

"Ik verras mezelf wel een beetje met deze zilveren plak", zei Achtereekte. "Natuurlijk rijd je hier voor de winst, maar dit is een erg mooi begin van het World Cup-seizoen. Zo vaak heb ik nog niet op het podium gestaan tijdens de wereldbeker op deze afstand, dus ik ben tevreden. Dit is een prima opsteker."

Tomaszów Mazowiecki

Aankomend weekend komen de schaatsers van Team Jumbo-Visma weer in actie. Dan staat in het Poolse Tomaszów Mazowiecki de tweede World Cup op het programma. In december volgen nog wereldbekers in Nur-Sultan (voorheen Astana) (6-8 december) en het Japanse Nagano (13-15 december).

Gerelateerde updates