Mijn profiel
Team Jumbo-Visma verovert liefst 19 World Cup-tickets in Thialf

Team Jumbo-Visma verovert liefst 19 World Cup-tickets in Thialf

Team Jumbo-Visma is het nieuwe schaatsseizoen uitstekend begonnen. De ploeg van succescoach Jac Orie bemachtigde bij het World Cup Kwalificatie Toernooi in Thialf liefst 19 tickets voor de eerste wereldbekercyclus van het seizoen.

Antoinette de Jong veroverde net als vorig seizoen de meeste startbewijzen. De 24-jarige allroundster wist zich te plaatsen voor vier afstanden: 1000, 1500, 3000 en 5000 meter. Ook Patrick Roest maakte veel indruk. De tweevoudig wereldkampioen allround plaatste zich op drie afstanden en reed ook nog een baanrecord op de afsluitende 10.000 meter.

Roest, die het op de 10 kilometer opnam tegen ploeggenoot Kars Jansman, zette in de laatste rit in Thialf een tijd neer van 12.42,97. Daarmee was hij bijna vijf seconden sneller dan zijn vorige PR (12.47,89) en eindigde hij zondag ruim voor Jorrit Bergsma, die met een tijd van 12.51,50 tweede werd. Roest verbeterde het baanrecord, dat Bergsma december vorig jaar in Heerenveen reed, met bijna een seconde: 12.42,97 om 12.43,70.

"Dit is een heel lekker gevoel", aldus Roest na afloop. "Helemaal omdat ik nog nooit sneller ben geweest op deze afstand. Natuurlijk is het heel mooi dat daar een baanrecord bij komt kijken. Ik kreeg pas heel laat in de race in de gaten dat het baanrecord erin zat. Het ging op het eind alleen maar sneller en sneller en gelukkig was het genoeg."

Roest keek met een tevreden gevoel terug op zijn weekend, maar bleef ook kritisch. "Ik heb een heel goed weekend gehad, maar ook eentje met voldoende leermomenten. De 5000 en 1500 meter waren een beetje slordig, maar met deze 10.000 meter ben ik erg tevreden. Het belangrijkste doel was om me te plaatsen op drie afstanden en dat is gelukt. Ik ga met veel zelfvertrouwen richting de eerste wereldbekers van het seizoen."

Nuis

Naast Roest, die vrijdag ook al de 5000 meter op zijn naam schreef, wist Kjeld Nuis een afstand te winnen. Zaterdag was de tweevoudig olympisch kampioen na een bizarre race de beste op de 1500 meter. De sprinter van Team Jumbo-Visma werd aanvankelijk uit de uitslag geschrapt, omdat hij bij het uitkomen van een bocht de lijn had overschreden, maar zijn diskwalificatie werd later door de jury teruggedraaid.

"Het was een hele bizarre race", sprak Nuis na afloop. "Maar ik ben wel blij dat ik toch met de overwinning naar huis ga. Natuurlijk was het World Cup-ticket het allerbelangrijkste, maar ik kan niet ontkennen dat er tussen Thomas (Krol, red.), Patrick (Roest, red.) en mij een strijd heerst die gewonnen moest worden. Dat ik als snelste Nederlander op de schaatsmijl naar de wereldbekers ga, geeft een superlekker gevoel." Zondag plaatste Nuis zich ook op de 1000 meter voor de World Cups. Hij finishte op die afstand achter winnaar Kai Verbij.

World Cups

Namens Team Jumbo-Visma reizen acht schaatsers af naar de eerste World Cups van het seizoen. Naast De Jong, Roest en Nuis wisten Hein Otterspeer, Thomas Krol, Sven Kramer, Douwe de Vries en Carlijn Achtereekte zich te plaatsen. Allen deden dat op twee afstanden.

Op 15 november begint het wereldbekerseizoen in Minsk (Wit-Rusland). Vervolgens volgen nog World Cups in Tomaszow Mazowiecki (Polen/22-24 november), Nur-Sultan (Kazachstan/6-8 december) en Nagano (Japan/13-15 december). Eind december (27-29) keren de schaatsers van Team Jumbo-Visma weer terug in Thialf voor de NK afstanden.

Gerelateerde updates