Shop
Team Jumbo-Visma verovert 22 World Cup-tickets bij WCKT in Thialf

Team Jumbo-Visma verovert 22 World Cup-tickets bij WCKT in Thialf

Voor Team Jumbo-Visma is het World Cup Kwalificatietoernooi uiterst succesvol verlopen. De ploeg van coach Jac Orie bemachtigde de afgelopen drie dagen 22 startbewijzen voor de World Cups, die over een kleine twee weken van start gaan in Stavanger.

Jutta Leerdam en Antoinette Rijpma-de Jong veroverden de meeste startbewijzen namens het team. Leerdam, die sinds dit seizoen deel uitmaakt van Team Jumbo-Visma, noteerde zaterdag de snelste tijd op de 500 meter en toonde zondag andermaal haar vorm door op de 1000 meter de vijfde tijd ooit in Thialf te rijden. Op de 1500 meter eindigde ze als derde. "Ik voelde me het hele weekend goed, maar dat ik deze tijden zou rijden, had ik van tevoren niet verwacht."

Rijpma-de Jong was vrijdag de beste op de 1500 meter, terwijl ze op de 1000 meter en 3000 meter slechts één iemand voor zich hoefde te dulden. Met drie tickets kon de 27-jarige Friezin terugkijken op een succesvol weekend. "Dit zijn de tickets die ik heel graag wilde, dus ik ben blij dat het is gelukt. Natuurlijk zijn er nog veel verbeterpunten, maar voor nu ben ik hier heel tevreden mee."

Op de langste twee afstanden waren er tickets voor Jorrit Bergsma, Beau Snellink, Kars Jansman en Merel Conijn. Voor Snellink, Jansman en Conijn was dat een primeur; zij plaatsen zich nog niet eerder voor het wereldbekercircuit. Veel scheelde het niet of Conijn had het afgelopen weekend helemaal niet meegedaan. De jongeling kwakkelde lange tijd met de naweeën van het coronavirus, maar herstelde net op tijd. "Ik ging er zonder verwachtingen in, dus dan is het mooi als je het zo kan afsluiten."

Bergsma, die net als Conijn nieuw is bij Team Jumbo-Visma, liet met snelle tijden op de 5 en 10 kilometer zien dat het met zijn vorm wel goed zit. De 36-jarige Fries legde het weliswaar tweemaal nipt af tegen Patrick Roest, maar kon daar achteraf wel mee leven. "De focus ligt op later in het seizoen wanneer de echte prijzen worden verdeeld. Ik heb me op beide afstanden geplaatst en dat was het belangrijkste doel dit weekend."

Twee startbewijzen waren er ook voor Thomas Krol, die op zowel de 1000 meter (vierde) als de 1500 meter (derde) bij de beste vijf eindigde. De olympisch kampioen op de 1000 meter slaagde er echter nog niet in om snelle tijden neer te zetten. "Ik baal dat ik nog niet het niveau heb dat ik graag zou willen laten zien, maar ik ben blij en opgelucht dat ik me geplaatst heb. Dat is elk jaar weer een moetje."

Joep Wennemars liet zich in zijn eerste grote wedstrijd voor Team Jumbo-Visma ook meteen gelden. De 20-jarige sprinter noteerde op de 1000 meter de tweede tijd en was maar twee honderdsten langzamer dan Hein Otterspeer. Wennemars plaatste zich zo voor het eerst voor het wereldbekercircuit bij de senioren. "Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat ik me ertussen rijd, maar het ging de afgelopen week zo lekker dat ik dacht: als ik op de top van m’n kunnen ben, kan ik er zomaar bij zitten. Ik ben heel blij dat het is gelukt."

Op de 500 meter veroverden Merijn Scheperkamp en Dai Dai N’tab een World Cup-ticket. Beide sprinters moesten na een tegenvallende eerste omloop nog flink aan de bak, maar herstelden zich met een tweede en derde tijd net op tijd. Jordy van Workum zorgde op de 1500 meter voor een verrassing door zich voor het eerst in zijn carrière te plaatsen voor de World Cups. De rijder van het Development Team van Team Jumbo-Visma moest al in de eerste rit aan de bak, maar zag na twaalf ritten slechts vier rijders onder zijn tijd duiken.

Mats Stoltenborg verzekerde zich na een derde plek op de 10 kilometer eveneens van een startbewijs voor de World Cups, maar is er nog niet over uit of hij zijn ticket gaat benutten. De marathonschaatser van Team Jumbo-Visma heeft marathonschaatsen als prioriteit en twijfelt of hij de World Cup in Calgary (daar wordt als enige dit jaar een 10 kilometer verreden) de voorkeur geeft boven de marathons. "We gaan het er zeker nog over hebben."

Gerelateerde updates