Shop
Team Jumbo-Visma trekt meervoudig wereldkampioen Bergsma aan

Team Jumbo-Visma trekt meervoudig wereldkampioen Bergsma aan

Team Jumbo-Visma heeft zich verzekerd van de diensten van Jorrit Bergsma. De 36-jarige Fries heeft zijn handtekening gezet onder een verbintenis die hem de komende twee seizoenen aan de ploeg van coach Jac Orie verbindt.

Bergsma, die de afgelopen seizoenen uitkwam voor Team Zaanlander, voelt zich vereerd dat hij de komende jaren deel mag uitmaken van Team Jumbo-Visma. "Het was geen makkelijke stap om na dertien jaar weg te gaan bij Jillert (Anema, coach), maar nu ik de beslissing heb genomen, heb ik er ontzettend veel zin in", reageert de vijfvoudig wereldkampioen opgewekt.

"Ik heb hele leuke gesprekken met Jac en Ingmar (Berga) gehad en daaruit merkte ik dat zowel de allround- als de marathonploeg mij er graag bij wilde hebben. Van zulke gesprekken krijg ik heel veel energie", aldus Bergsma, die zich aan gaat sluiten bij de langebaanploeg van Team Jumbo-Visma. "Uiteindelijk heeft het complete plaatje mij over de streep getrokken en is dit het goede moment om verder te kijken."

Bergsma beleefde naar eigen zeggen een van zijn beste seizoenen uit zijn carrière. De stayer won eind oktober de Nederlandse titel op de 5 en 10 kilometer en veroverde op nieuwjaarsdag voor de tweede keer in zijn carrière de nationale marathontitel. Tijdens de Olympische Spelen van Beijing greep hij op de 5 en 10 kilometer en de Mass Start net naast de medailles.

"Ik ben 36 jaar, maar ik heb het gevoel dat ik nog lang niet klaar ben. Jac staat er hetzelfde in en is er net als ik van overtuigd dat het nog beter kan. Natuurlijk is het voor mij een sprong in het diepe, maar ik verwacht dat het een mooie en succesvolle samenwerking gaat worden. De plannen zijn simpel: een betere en completere schaatser worden en presteren op de juiste momenten."

Orie: 'Jorrit hoort bij het topmateriaal'

Ook Orie is verguld dat Bergsma de komende jaren deel uitmaakt van Team Jumbo-Visma. De coach kijkt ernaar uit om met de stayer aan de slag te gaan. "Jorrit hoort als voormalig olympisch kampioen bij het topmateriaal en ik vind het ontzettend leuk om met een schaatser van dat kaliber te gaan samenwerken. Hij is erg gemotiveerd en ik ben ervan overtuigd dat hij substantieel kan verbeteren", aldus Orie.

"Het afgelopen seizoen reed hij hartstikke goede tijden op de 5 en 10 kilometer. We gaan er alles aan doen om hem sneller te laten rijden dan hij gedaan heeft." Bergsma krijgt volgens Orie alle ruimte om naast het langebaanschaatsen ook zijn marathons mee te pakken. "Jorrit is dankzij het marathonschaatsen een goede langebaanschaatser geworden, dus ik denk dat het voor zijn ontwikkeling goed is als hij dat blijft onderhouden."

Volgens Bergsma blijft de focus de komende jaren op de lange afstanden liggen. De olympisch kampioen van Sochi op de 10 kilometer hoopt het komende seizoen opnieuw mee te doen om de hoofdprijzen. "De WK afstanden zijn elk jaar een doel voor mij, maar nu ze volgend jaar in Heerenveen zijn, wil ik me daar extra graag laten zien. Daarnaast zal ik ook m'n marathons meepakken waar het kan. Daar staat een heel mooi team."

Gerelateerde updates