Shop
Team Jumbo-Visma met Groenewegen naar Giro d’Italia

Team Jumbo-Visma met Groenewegen naar Giro d’Italia

Team Jumbo-Visma heeft de definitieve selectie voor de Giro d’Italia bekendgemaakt. De opvallendste naam daarin is Dylan Groenewegen. De Amsterdamse sprinter heeft er op 7 mei een schorsing van negen maanden opzitten. Een dag later start in Turijn de Giro met een tijdrit over negen kilometer. Het team bestaat verder uit George Bennett, Edoardo Affini, Koen Bouwman, David Dekker, Jos van Emden, Tobias Foss en Paul Martens.

Aanvankelijk stond Chris Harper voor Team Jumbo-Visma op de startlijst. Omdat de Australiër kampt met een oogaandoening, kwam er een plaats vacant in de selectie. “We hebben beslist dat die plek naar Dylan gaat”, verklaart Merijn Zeeman, sportief directeur van de ploeg. “Dylan is één van onze kopmannen, maar heeft door zijn lange schorsing al een hele poos niet kunnen koersen. We hadden voor hem een mooi programma uitgestippeld waarmee hij in de luwte kon terugkeren in het peloton. Alleen is er door corona intussen al een streep door de Ronde van Noorwegen gegaan en is het van de andere wedstrijden die hij zou rijden nog maar afwachten of ze echt zullen doorgaan. Met deze oplossing kiezen we voor meer zekerheid, want na negen maanden zonder wedstrijden is het voor Dylan wel de bedoeling dat hij weer in competitie komt.”

Over de sportieve ambities met de viervoudig ritwinnaar van de Tour de France laat Zeeman zich niet uit. “Dylan heeft weliswaar hard gewerkt voor zijn rentree, maar hij heeft geen koersritme en zal na alle gebeurtenissen zijn plaats in het peloton weer moeten vinden. Dat heeft nu de prioriteit. Met David Dekker hebben we nóg een rappe man in de ploeg, dus we hebben meerdere opties voor verschillende situaties. Het is superfijn dat Fabio Jakobsen in Turkije een mooie rentree heeft gemaakt. Nu Dylan zijn straf heeft uitgezeten, is het te hopen dat voor hem dadelijk hetzelfde geldt. Dat is nu even het belangrijkste. Ik hoop dat iedereen hem die kans ook geeft.”

Groenewegen was geschorst voor zijn rol in de zware valpartij in de Ronde van Polen vorig naar. Daarbij raakte met name Jakobsen ernstig gewond. “Ik heb veel steunbetuigingen gekregen na alles wat er gebeurd is, maar ik houd ook rekening met enkele negatieve reacties bij mijn terugkeer. Dat houd je misschien toch”, aldus Groenewegen. “Ik heb Fabio gesproken voordat hij naar Turkije ging en het deed me goed te zien hoe het hem daar verging. Ik heb er extra veel zin in om zelf ook weer te gaan koersen en ik ben blij dat dat kan in een mooie ronde als de Giro d’Italia.”

Gerelateerde updates