Shop
Team Jumbo-Visma beloont revelatie Stam met nieuw contract

Team Jumbo-Visma beloont revelatie Stam met nieuw contract

Team Jumbo-Visma heeft het contract van Remco Stam opengebroken en verlengd. De 19-jarige schaatser, die momenteel uitkomt voor de marathonploeg, ligt nu tot en met 2025 vast. Daarnaast is overeengekomen dat Stam na dit seizoen wordt overgeheveld van het marathonteam naar de langebaanploeg, die onder leiding staat van coach Jac Orie.

Stam, die sinds begin dit seizoen onder contract staat bij Team Jumbo-Visma en de marathonkalender combineert met af en toe een uitstapje naar de langebaan, maakte anderhalve week geleden veel indruk tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi in Heerenveen.

Met drie persoonlijke records en een ‘fantastische’ 10.000 meter beleefde de Sprang-Capellenaar een onvergetelijk WCKT-debuut. Met een tijd van 6.20,38 haalde hij op de openingsdag ruim vier seconden van zijn vorige toptijd op de 5 kilometer af (6.24,71). Een dag later verpulverde hij zijn PR op de 1500 meter (1.48,13, was 1.50,37).

Op de slotdag zette hij vervolgens de kers op de taart. Bij zijn allereerste 10.000 meter uit zijn carrière leverde de jongeling een prestatie van formaat. Met een tijd van 13.06,11 eindigde hij als zesde. Stam reed zichzelf in de geschiedenisboeken, want nooit was er iemand bij een debuut op de 10 kilometer sneller dan hij.

Droom

"Ik ben heel erg blij dat ik mijn contract heb verlengd bij dit geweldige team", aldus een dolenthousiaste Stam. "Dat ik enkele maanden geleden werd gevraagd om bij deze ploeg te schaatsen, voelde voor mij destijds al een beetje onwerkelijk. Dat gevoel heb ik nu weer. Jac heeft in zijn carrière een hoop kampioenen voortgebracht. Dat ik volgend jaar deel uitmaak van zijn team, is een droom die uitkomt."

Stam benadrukt. "Voordat het zover is, ga ik er dit seizoen nog alles proberen uit te halen bij de marathonploeg. We hebben een heel sterke ploeg staan. Van de eerste drie Marathon Cup-wedstrijden hebben we er twee gewonnen. Als team gaan we er alles aan doen om er nog meer te laten volgen. Ook wil ik in de tweede seizoenshelft van waarde zijn op het internationale en hopelijk nationale natuurijs."

De Vries

Ploegleider Peter de Vries is blij voor zijn pupil. "Het is een genot om met Remco te werken. Sinds zijn komst naar onze ploeg heeft hij enorme stappen in zijn ontwikkeling gezet. Los van zijn geweldige optreden tijdens het WCKT maakte hij ook tijdens zijn eerste marathon in Groningen veel indruk. Ik ben blij dat hij dit seizoen nog voor onze marathonploeg uitkomt, want hij is echt een meerwaarde voor ons team. Dat hij volgend seizoen naar de langebaanploeg gaat, is een logische vervolgstap. Eentje die ik hem van harte gun."

Orie

"Remco heeft in zijn eerste maanden bij ons team laten zien dat hij veel potentie heeft op de langebaan", aldus Orie. "Wat hij tijdens het WCKT liet zien, was indrukwekkend. Ik kijk ernaar uit om vanaf komend seizoen intensiever met hem samen te werken en zijn volledige potentie te benutten."

Gerelateerde updates