Profiel
Team Jumbo-Visma als eerste commerciële ploeg in actie op zomerijs van Thialf

Team Jumbo-Visma als eerste commerciële ploeg in actie op zomerijs van Thialf

Terwijl het buiten zomers warm was, werkten de schaatsers van Team Jumbo-Visma zich vrijdagochtend in het zweet op het ijs van Thialf. De ploeg van coach Jac Orie maakte als eerste commerciële ploeg gebruik van het zomerijs, dat er sinds maandag ligt.

“Het is fijn om na een korte rustperiode weer op het ijs te staan. Helemaal in eigen land op de vertrouwde ijsbaan van Thialf”, aldus Antoinette de Jong. “Ik moet zeggen dat het de eerste rondjes weer even wennen was, omdat je tijdens zo’n rustweek niet in de schaatshoek zit, maar ik ben blij dat we weer zijn begonnen.”

Ook Patrick Roest is blij dat hij in eigen land weer op het ijs kan. “Niets is lekkerder dan trainen in een vertrouwde omgeving, waar je alles bij de hand hebt en je thuis, tussen de trainingen door, lekker je eigen ding kunt doen. Ik ben blij dat de periode van het schaatsen weer is aangebroken, want dat blijf ik gewoon een stuk leuker vinden dan het skeeleren.”

Op de vraag hoe het is om bij deze zomerse temperaturen op een ijsbaan te staan, antwoorden beiden als volgt: “Het blijft natuurlijk een beetje gek om te zeggen dat wij aan het schaatsen zijn, terwijl het buiten bijna dertig graden is, maar dat zijn we inmiddels ook wel gewend”, bekent De Jong. “Het hoort erbij.”

Roest: “Afgelopen jaar gingen de temperaturen in de zomer op sommige momenten zelfs richting de veertig graden. Je kunt het ook zo zien: Thialf is op deze warme dagen een perfecte airco, haha. Ik sta met deze temperaturen liever op de ijsbaan dan dat ik buiten op de fiets zit.”

Inzell

Voor De Jong, Roest en de andere schaatsers van Team Jumbo-Visma is het de tweede ijsperiode in aanloop naar het nieuwe schaatsseizoen. Begin deze maand werkte de ploeg al enkele trainingsdagen af op het zomerijs van de Max Aicher Arena in Inzell.

“Het trainingskamp in Inzell is erg goed bevallen”, blikt De Jong terug. “Ik heb daar op het ijs alvast goed kunnen werken aan enkele verbeterpunten, die ik heb meegenomen uit vorig seizoen. Hopelijk kan ik het goede gevoel de komende weken vasthouden op het ijs. De eerste stapjes zijn in ieder geval alweer gezet.”

Ook de drievoudig en regerend wereldkampioen allround kijkt met plezier terug op de tien dagen in het Zuid-Duitse plaatsje. “Het was fijn dat we daar al even op het ijs konden om de ‘feeling’ weer een beetje te krijgen. Het feit dat we met de complete ploeg (de opleidingsploeg en het marathonteam waren ook aanwezig, red.) waren, maakte het extra leuk. Als je tien dagen met elkaar optrekt, leer je elkaar nog beter kennen.”

Net als De Jong is de 24-jarige Lekkerkerker tevreden met hoe hij er momenteel voorstaat. “De trainingen gaan tot nu toe goed en fysiek sta ik er sterk voor, dus ik heb geen reden tot klagen. Vanochtend heb ik op het ijs getest met nieuwe schaatsschoenen. Dat was wel even wennen.”

Gerelateerde updates