Shop
Snel maakt overstap van Development Team naar hoofdmacht Team Jumbo-Visma

Snel maakt overstap van Development Team naar hoofdmacht Team Jumbo-Visma

Tijmen Snel van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma maakt per direct de overstap naar de hoofdmacht. De 23-jarige sprinter is daarmee de eerste schaatser die deze stap zet binnen de ploeg van coach Jac Orie.

Een kleine twee jaar geleden begon Team Jumbo-Visma met het Development Team. Aanvankelijk zaten er vier schaatsers - Joost van Dobbenburgh, Merijn Scheperkamp, Serge Yoro en Tijmen Snel - in de ploeg, die onder leiding staat van coach Sicco Janmaat. Begin vorig seizoen jaar werden daar Robin Groot en Jordy van Workum aan toegevoegd.

Afgelopen seizoen baarde Snel opzien door bij het WK Kwalificatie Toernooi in Thialf een tijd van 1.08,48 te noteren op de 1000 meter. Het was voor het eerst dat hij op die afstand onder de 1.09 dook (zijn persoonlijke record was 1.09,06). Daarnaast eindigde hij bij het Daikin NK sprint als vijfde in het eindklassement, achter ploeggenoten Thomas Krol, Dai Dai N’tab, Kai Verbij en winnaar Hein Otterspeer.

"Dat ik deze stap zet, is natuurlijk supergaaf", aldus Snel. "Je begint twee jaar geleden aan een traject bij de opleidingsploeg met de hoop dat je daarna door kunt stromen naar de profploeg. Als dat dan uiteindelijk lukt, is dat mooi. Daarnaast is het een bevestiging dat ik op de goede weg zit. Het is nu zaak om deze lijn door te trekken."

"Ik kan niet meer dan tevreden zijn over wat ik het afgelopen seizoen heb laten zien. Ik heb veel progressie geboekt en bij de grote toernooien mooie tijden neergezet. Natuurlijk kan het allemaal nog wat constanter qua prestaties, vooral in trainingswedstrijden, maar op de belangrijke momenten dat ik er moest staan, stond ik er. Het eerste doel is bereikt, maar we zijn er nog lang niet. Ik ga er alles aan doen om mezelf te blijven ontwikkelen."

Orie: 'Tijmen rijp voor volgende stap'

Orie, sportief verantwoordelijk binnen Team Jumbo-Visma, verklaart waarom Snel de overstap naar de profploeg maakt. "Twee jaar geleden kwam Tijmen binnen bij onze opleidingsploeg en sindsdien heeft hij grote stappen gemaakt, waardoor hij de aansluiting heeft gevonden op World Cup-niveau. Als je kijkt naar zijn conditionele vermogen in combinatie met zijn schaatsniveau is hij rijp voor deze volgende stap."

"De overstap van Tijmen naar de profploeg laat zien dat de opleidingsploeg echt een meerwaarde is", aldus Orie. "Sinds zijn komst heeft hij ruim twee seconden van zijn persoonlijke record op de schaatsmijl gehaald (1.47,97 -> 1.45,73, red.) en bijna anderhalve seconde op de 1000 meter (1.09,82 -> 1.08,48, red.). De ontwikkeling van Tijmen en die van de andere talenten uit het Development Team maken mij best trots."

De volgende stap van Snel geeft ook coach Janmaat een 'trots gevoel'. "Twee jaar geleden begonnen we een opleidingstraject met als doel om talenten uiteindelijk door te laten stromen naar de hoofdmacht. Als dat dan lukt, is dat natuurlijk iets moois. Wij wisten al een tijdje dat dit erin zat bij hem. Hij moest er alleen zelf nog achter komen. Tijmen heeft deze stap meer dan verdiend."

Gerelateerde updates