Shop
Schaatsers verleggen grenzen tijdens wielerklassiekers: 'Leuke uitdaging'

Schaatsers verleggen grenzen tijdens wielerklassiekers: 'Leuke uitdaging'

De schaatsploeg van Team Jumbo-Visma heeft het nieuwe schaatsseizoen in stijl afgetrapt. Een maand na het volbrengen van Luik-Bastenaken-Luik kon de ploeg van coach Jac Orie ook een vinkje zetten achter de Ronde van Vlaanderen. Thomas Krol, Jarle Gerrits en Evelien Vijn delen hun ervaringen over beide wielerklassiekers. "Ik zou het zo nog een keer doen."

De ogen van Krol beginnen direct weer te glinsteren als hij terugdenkt aan de ‘langste twee fietsritten’ uit zijn leven. Met respectievelijk 250 en 230 kilometer waren Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen een flinke uitdaging voor de sprinter. "Ik houd van barrières verbreken en grenzen verleggen. Alleen daarom vind ik het al mooi dat we dit gedaan hebben."

Als fervent wielerliefhebber speelde hij al langer met de gedachte om een grote klassieker te rijden. Toen hij hoorde dat Orie overwoog om Luik-Bastenaken-Luik op de agenda te zetten, zag Krol zijn kans schoon om mee te denken. "Ik had Jac aangegeven dat ik graag eens op een andere manier geprikkeld en uitgedaagd wilde worden. Luik-Bastenaken-Luik was voor mij een mooi doel om op korte termijn naartoe te werken."

Het fietsen van de Ardense klassieker smaakte naar meer. Krol opperde 'Vlaanderens Mooiste' als mogelijkheid en kreeg vervolgens groen licht om een route samen te stellen. "Ik ben toch wel een beetje de routebouwer van de ploeg en heb me helemaal kunnen uitleven", grijnst Krol. "Het was een flinke puzzel die gelegd moest worden, maar uiteindelijk heb ik alle hellingen en een aantal kasseien erin kunnen krijgen."

Gootje

De route kon op applaus rekenen van zijn teamgenoten. "Dit is misschien wel het leukste ritje dat ik ooit heb gereden", aldus Gerrits, schaatser van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma. "Ik vond het mooi om elkaar pijn te doen en de klimmetjes en kasseistroken volle bak op te rammen. Ik wilde per se elke kasseisteen meepakken, zodat ik kon voelen hoe het écht is. Ik ben niet naar Vlaanderen gegaan om alleen maar in het gootje te rijden."

Volgens Gerrits vloog de tijd afgelopen zaterdag voorbij. Dat was in Luik wel anders, stelt hij. "Daar heb ik echt afgezien. Het was nog heel vroeg in het seizoen en daarnaast liggen langere beklimmingen mij minder dan korte, explosieve klimmetjes." Al met al keek de 21-jarige sprinter terug op een geslaagd experiment. "Hier wordt nog weken over gesproken. Iedereen komt met zijn eigen verhaal thuis. Ik heb nu al zin in de volgende uitdaging."

Ook Vijn had genoten van de twee wielerklassiekers. Hoewel het parcours van Luik-Bastenaken-Luik haar beter lag, vond ze de Ronde van Vlaanderen qua historie mooier. "Het is leuk als je bepaalde plekken, zoals de Koppenberg en de Muur van Geraardsbergen, van televisie herkent", aldus Vijn, die niet zo goed wist wat ze ervan kon verwachten. "Van tevoren dacht ik dat kasseien niet mijn ding waren, maar ik reed er beter overheen dan gedacht. Ik vond het echt leuk om te doen."

Volgens de 20-jarige schaatsster kan het geen kwaad om af en toe eens uit je comfortzone te stappen. "Ik denk dat het goed is om uitgedaagd te worden en iets verfrissends te doen. Op een gegeven moment kan het best saai worden als je elke keer hetzelfde rondje fietst. Dit is leuk voor de afwisseling." Vijn houdt dan ook een voldaan gevoel over aan de fietsritten. "Uiteindelijk hebben we het met z’n allen gedaan. Het voelde echt als een teamprestatie."

En de routebouwer zelf? Die was uiteraard ook voldaan. "Dit is precies de prikkel die ik nodig had. Het zorgt ervoor dat ik frisser en met nóg meer motivatie het seizoen inga."

Gerelateerde updates