Mijn profiel
Roest ook de sterkste op 5000 meter in Polen, opnieuw zilver voor Achtereekte

Roest ook de sterkste op 5000 meter in Polen, opnieuw zilver voor Achtereekte

Patrick Roest heeft in het wereldbekercircuit zijn tweede overwinning op rij geboekt op de 5000 meter. Ook Carlijn Achtereekte trok haar goede vorm van de wereldbeker in Minsk door. Net als in Wit-Rusland veroverde zij op de 3000 meter een zilveren plak. Kjeld Nuis en Thomas Krol wonnen namens Nederland goud op het onderdeel Team Sprint.

Roest kwam in Tomaszów Mazowiecki in actie in de zevende rit en reed naar een tijd van 6.19,38, een baanrecord (was 6.37,50 van de Pool Jan Szymański). Het podium op de vijf kilometer werd gecompleteerd door twee Russen. Danila Semerikov noteerde de tweede tijd (6.20,46) en het brons ging naar Denis Yuskov (6.24,30). Douwe de Vries belandde met 6.29,87 op de negende plaats.

"Het is altijd lekker om te winnen", zei Roest. "Het was een goede rit, maar het ging minder makkelijk dan vorige week. Misschien was ik toch wat minder fit en scherp dan in Minsk. Dat krijg je nu eenmaal als je zoveel wedstrijden moet rijden aan het begin van het seizoen."

Roest erkende dat het lastig wordt voor hem om zijn leidende positie in het wereldbekerklassement vast te houden. "We gaan immers wereldbekers overslaan met de ploeg. Die eerste plek zegt me daarom nu niet zoveel. Doel is natuurlijk nog wel om mezelf te plaatsen voor de wereldbekerfinale aan het einde van het seizoen in Heerenveen. Dat is gewoon een heel mooie wedstrijd om nog te rijden."

Opnieuw zilver voor Achtereekte

Achtereekte finishte voor de tweede week op rij op de tweede plaats op de 3000 meter. De olympisch kampioene op de afstand eindigde op 0,15 seconde van Martina Sáblíková, die haar vijftigste wereldbekerzege veroverde (4.06.13 om 4.06,28). De Russin Natalia Voronina veroverde brons met 4.06,61. Team Jumbo-Visma-rijdster Antoinette de Jong werd zevende: 4.09,17.

"Twee keer tweede. Dat is mooi steady", aldus Achtereekte. "Het is natuurlijk hartstikke goed, maar er zitten nog wel verbeterpunten in. Mijn concentratie was wel goed, maar ik voel dat ik nog wat dingetjes verlies tijdens de race. Ik tikte mezelf een keer bijna aan. Als je tegen een goede tegenstander, zoals Antoinette rijdt, is het soms de kunst om je eigen race te rijden. Het is jammer dat ik het op kleine foutjes laat liggen en naast goud grijp."

De Jong baalde na afloop enorm. "Dit is zwaar teleurstellend. Het slaat helemaal nergens op wat ik aan het doen ben", aldus de 24-jarige allroundster bij de NOS. "Na drie rondjes was het over. Ik mis iets, maar ik weet niet wat. Dit is niet hoe ik kan en wil schaatsen. Het is in elk geval verschrikkelijk frustrerend. Mijn hoofd zit vol vraagtekens. Ik hoop dat ik de komende weken tijdens een trainingskamp in Collalbo mezelf weer kan terugvinden."

Opnieuw goud op Team Sprint

De Nederlandse mannen veroverden net als in Minsk goud op het onderdeel Team Sprint. Het drietal, bestaande uit Krol, Nuis en Ronald Mulder, reed een winnende tijd van 1.20,06. Daarmee was de ploeg van bondscoach Jan Coopmans 0,78 seconde sneller dan nummer twee China, die als tegenstander fungeerde in de laatste rit. Canada pakte brons met een tijd van 1.20,96.

"Het liep prima voor een eerste keer", aldus Krol, die Kai Verbij verving ten opzichte van vorige week in Minsk. "Ik ben natuurlijk goed ingespeeld op Kjeld, omdat we altijd samen trainen. Maar dit onderdeel is redelijk nieuw voor mij. Ik heb vijf jaar geleden twee keer gereden, dus ik vond het best wel spannend. Gelukkig heeft het goed uitgepakt. Hier en daar hadden we wat schoonheidsfoutjes, maar ik denk dat we erg tevreden kunnen zijn met dit resultaat."

Gerelateerde updates