Mijn profiel
Roest in baanrecord naar goud op 5000 meter, zilver voor Achtereekte op 3 kilometer

Roest in baanrecord naar goud op 5000 meter, zilver voor Achtereekte op 3 kilometer

Patrick Roest is het nieuwe wereldbekerseizoen uitstekend begonnen. De 23-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma won bij de eerste World Cup in het Wit-Russische Minsk de 5000 meter in een nieuw baanrecord. Carlijn Achtereekte veroverde op de 3000 meter zilver en Kjeld Nuis won samen met Ronald Mulder en Kai Verbij goud op het onderdeel Team Sprint.

Roest, die het in een rechtstreeks duel opnam tegen teamgenoot Sven Kramer, zegevierde op de vijf kilometer in een tijd van 6.16,61. Het baanrecord dat tot vandaag in handen was van Kramer stond op 6.19,17. De 33-jarige Fries eindigde zelf als dertiende op de 5000 meter: 6.28,53. Douwe de Vries werd op dezelfde afstand tweede in de B-groep met een tijd van 6.23,07.

"Dit is een geweldig begin van het nieuwe wereldbekerseizoen", aldus een uitermate tevreden Roest na afloop. "Het was een mooie vlakke race, waar ik een goed gevoel aan overhoud. Toch kan het voor mijn gevoel alleen nog maar beter. We hebben de laatste twee weken nog hard getraind, dus dat voelde ik nog wel een beetje. Ik weet zeker dat het nog sneller kan."

"Om eerlijk te zijn, ging ik niet weg op het baanrecord. Het belangrijkste doel van vandaag was de afstand winnen. Als dat gepaard gaat met een baanrecord is dat alleen maar mooi meegenomen. De laatste weken zag ik natuurlijk wat tijden voorbijkomen van internationale schaatsers, maar je weet nooit hoe ze er echt voor staan. Die duidelijkheid krijg je pas als je op dezelfde baan op hetzelfde moment rijdt. Dat ik vandaag de snelste ben, is dus erg positief."

Kramer baalde na afloop van zijn 5000 meter. "Als het zo gaat als nu, liever niet natuurlijk", aldus de 33-jarige Fries bij de NOS op de vraag of hij over een week nog wil deelnemen aan het tweede wereldbekerweekend in Polen.

"Ik wil er echter ook niet voor weglopen", doelde hij op zijn aanhoudende fysieke problemen. "Ik wil er beter van worden. Het is alleen de vraag of je hier beter van wordt. Ik wil niet op deze manier in de rondte rijden. Daar heb ik het nu oprecht moeilijk mee. Dat past niet bij mij."

Achtereekte

Eerder op de dag veroverde Achtereekte een zilveren World Cup-medaille op de 3000 meter. In een race tegen ploeggenote Antoinette de Jong snelde de regerend olympisch kampioen naar een tijd van 4.05,15. Daarmee hoefde ze alleen de Canadese Isabelle Weidemann voor zich te dulden: 4.04,67. De Jong eindigde als vijfde in: 4.07,67.

"Ik verras mezelf wel een beetje met deze zilveren plak", zei de 29-jarige schaatsster van Team Jumbo-Visma. "Natuurlijk rijd je hier voor de winst, maar dit is een erg mooi begin van het World Cup-seizoen. Zo vaak heb ik nog niet op het podium gestaan tijdens de wereldbeker op deze afstand, dus ik ben tevreden. Dit is een prima opsteker."

Vorig jaar wist Achtereekte zich door fysieke ongemakken niet te plaatsen voor de eerste wereldbekercyclus. De blijdschap dat ze er nu wel weer bij is, was dan ook groot na afloop. "Ook al schaats ik al zo veel jaar, het was vandaag heel vet dat ik weer deze nationale kleding aan mocht trekken en voor mijn land uit mocht komen. Je wil gewoon het hele jaar met de beste schaatssters ter wereld strijden om de prijzen, dus ik ben blij dat ik hier weer sta. Vandaag voelde ik weer even de waardering die je krijgt van hard werken en geduld hebben. Daar werd ik heel blij van."

Team Sprint

Het World Cup-seizoen begon vrijdag al erg goed voor Team Jumbo-Visma, aangezien Nuis met Ronald Mulder en Verbij een gouden plak wist te veroveren op het onderdeel Team Sprint. Het drietal kwam in Minsk tot een tijd van 1.21,16. Het Chinese trio eindigde op 0,15 seconde op de tweede plaats. Canada pakte brons, met een achterstand van 0,51 op de winnaars.

"Een heerlijk begin van het weekend", sprak Nuis. "We hadden zeker geen vlekkeloze rit, maar dit was weer de eerste keer in lange tijd dat we volle bak gingen met z'n drieën. Allemaal hadden we wat schoonheidsfoutjes. Mijn laatste wissel met Kai kon iets agressiever. Het kan allemaal nog wat beter, maar ik ben uiteraard superblij met deze overwinning. Dit is een goede opwarmer voor morgen."

Gerelateerde updates