Mijn profiel
Razendsnelle Roest blijft bij WCKT net boven baanrecord op 5000 meter

Razendsnelle Roest blijft bij WCKT net boven baanrecord op 5000 meter

Patrick Roest is vrijdag het schaatsseizoen ijzersterk begonnen. De tweevoudig wereldkampioen allround schreef in Thialf de 5000 meter op zijn naam en bleef op die afstand maar net boven het baanrecord. In totaal veroverde Team Jumbo-Visma op de eerste dag van het World Cup Kwalificatie Toernooi vijf tickets voor de eerste wereldbekers van het seizoen.

In de Friese ijstempel noteerde Roest een tijd van 6.09,83. Daarmee bleef hij slechts een kleine seconde boven het baanrecord, dat bijna een jaar geleden met 6.08,96 werd gereden door de Rus Danila Semerikov. Ploeggenoot Sven Kramer klokte met 6.15,71 de derde tijd. Jorrit Bergsma zette in de laatste rit de tweede tijd neer (6.14,31). Douwe de Vries, die tegen Bergsma reed en vijfde werd (6.18,80), verzekerde zich van het laatste World Cup-ticket. Team Jumbo-Visma-rijder Chris Huizinga werd achtste in een persoonlijk record 6.21,58 (was 6.23,35).

Roest, die in Inzell al indruk maakte door daar 6.08,69 te noteren, begon vrijdag erg voortvarend aan zijn race. Met onder andere een openingsrondje van 28,2 leek de 23-jarige allrounder lange tijd op weg om het baanrecord te verbeteren, maar aan het einde van de race leverde hij toch te veel tijd in op dat schema.

"Het is natuurlijk lekker om de snelste tijd te rijden, maar ik weet ook dat er nog verbeterpunten zijn. Daar moet ik van leren", aldus een tevreden, maar ook kritische Roest na afloop. "Ik begon een beetje enthousiast. Zo'n snel rondje op het begin van de race is niet nodig. Dat weet ik maar al te goed."

Roest dacht na afloop nog wel even aan het baanrecord van Semerikov. "Als ik mijn race anders had opgebouwd, was ik met een betere tijd geëindigd. Misschien wel het baanrecord. Maar goed, ik heb weer laten zien dat ik de andere mannen de baas kan blijven. Hier staan alle toppers aan de start en die willen allemaal hard rijden, dus dan is het extra lekker als je hier de snelste tijd rijdt. Dit geeft een hoop zelfvertrouwen."

Kramer

Ploeggenoot Kramer had na zijn race een beetje "mixed feelings". "Het is een beetje dubbel. Tuurlijk wil ik graag beter, maar ik weet niet of dat reëel is op dit moment. Ik heb natuurlijk drie weken geleden een ongeluk gehad. Het is niet zo dat ik nu nog word gehinderd door mijn knie, maar mijn voorbereiding is uiteraard wel verstoord."

"Je wilt graag wat trainingswedstrijden rijden en wat ritme opdoen en dat is door het ongeluk niet gelukt. Daar ga ik nu de aankomende World Cups voor gebruiken. Al met al gaat het zeker niet slecht en is dit prima voor nu. Het World Cup-ticket is binnen en dat was het belangrijkste doel vanavond."

De Vries was na afloop blij met het World Cup-ticket. Al had hij meer van zijn race verwacht. "Als je in Inzell tijdens het voorseizoen 6.16 rijdt, dan is 6.18,80 op de wedstrijd waar het moet gebeuren simpelweg niet goed. Het liep vandaag niet lekker. Ik had moeite om op dit ijs technisch goed te rijden. De conclusie na vanavond? Het ticket is binnen, maar verder: 'Ctrl-Alt-Delete. Weg met deze race, haha.'"

De Jong

Eerder op de dag wist Antoinette de Jong een World Cup-ticket te bemachtigen op de 1500 meter. De 24-jarige regerend Europees kampioene allround eindigde op de schaatsmijl met een tijd van 1.54,98 op een tweede plaats achter winnares Jorien ter Mors (1.54,22). Team Jumbo-Visma-schaatssters Carlijn Achtereekte (1.57,04) en Joy Beune (1.57,10) eindigden zesde en zevende.

"Ik heb vanavond een goede race gereden, dus het gevoel is op dit moment goed", aldus De Jong. "In Inzell was er nog veel te verbeteren, maar nu gaat het steeds beter. Ik ben blij met deze tijd. Ik heb nog nooit een 1.54 gereden in Thialf, dus daar mag ik alleen maar tevreden over zijn."

Otterspeer

Hein Otterspeer veroverde op de eerste afstand van de dag, de 500 meter, een ticket voor de eerste wereldbekercyclus van het seizoen. Met een tijd van 35,05 eindigde hij een kleine drie tienden achter winnaar Dai Dai Ntab (34,79) op de vijfde plaats. Kjeld Nuis (35,13/6e) en Jan Smeekens (35,23/8e) wisten zich niet te plaatsen op de kortste sprintafstand.

"Dit is een goed begin van het toernooi, maar het ging wel met de hakken over de sloot", keek Otterspeer terug op zijn optreden. "Ik gaf het nog bijna weg, want de eerste tweehonderd meter was echt slordig. Ik dacht er eerlijk gezegd iets te makkelijk over. In de laatste driehonderd meter heb ik alles 120 procent geraakt en heb ik hem toch nog over de streep weten te trekken. Ik wist dat het heel lastig zou worden. Het doel was een plek in de top-5 en dat heb ik gered. Gelukkig."

Foto's: Stephan Tellier

Gerelateerde updates