Shop
Orie blikt terug op NK: ‘Mooi om te zien dat iedereen er wat van wilde maken’

Orie blikt terug op NK: ‘Mooi om te zien dat iedereen er wat van wilde maken’

Met vijftien medailles kende Team Jumbo-Visma een succesvol weekend bij het eerste grote schaatstoernooi van het seizoen, de Daikin NK afstanden. We keken erop terug met coach Jac Orie.

Jac, wat is het algehele gevoel dat je overhoudt na de Daikin NK afstanden?
"We hebben als ploeg hartstikke goed gepresteerd, maar zoals bij ieder toernooi zijn er altijd dingen die niet lukken en daar moeten we met z’n allen hard aan werken. Een grote groep van onze schaatsers heeft afgelopen weekend snelle tijden gereden, maar ik heb ook een hoop slordige dingen gezien. Ik vermoed dat het gebrek aan wedstrijdritme daar een rol in speelt, maar buiten dat zijn er ook gewoon dingen die beter kunnen en moeten. Van zo’n raceweekend leer je het meest, omdat er tijdens wedstrijden dingen naar voren komen die in trainingen niet altijd even goed zichtbaar zijn. Het geeft weer mooie aanknopingspunten om ons verder te verbeteren richting de aankomende toernooien, de Daikin NK allround en NK sprint. Naast de sportieve prestaties heb ik veel positieve reacties gehad over het toernooi in het algemeen. Uit mijn direct omgeving, maar ook via verschillende social media-kanalen. Mensen vonden het leuk dat er weer op hoog niveau gesport werd."

Naast de twaalf schaatsers uit het profteam deden ook vijf rijders uit onze opleidingsploeg mee aan de NK afstanden. Hoe heb je naar hun prestaties gekeken?
"Ten opzichte van vorig seizoen heeft de opleidingsploeg een mega stap gemaakt. Ze hebben dit weekend mooie dingen laten zien, maar ook bij hen geldt dat er nog veel dingen beter kunnen. Het is alleen jammer dat Jordy van Workum, als enige, niet in actie heeft kunnen komen."

Door het coronavirus was het een bijzonder toernooi, zo waren er geen duizenden fans aanwezig zoals bij de World Cup finale aan het eind van vorig seizoen en waren er duidelijke protocollen van kracht. Hoe kijk je terug op de organisatie van de NK?
"Ik ben ontzettend blij dat het toernooi plaats heeft kunnen vinden. De schaatsers zijn er stuk voor stuk goed mee omgegaan. Ondanks dat er geen publiek was, wat natuurlijk jammer is, heerste er een aangename en positieve werksfeer. Of je het nou hebt over de schaatsers, de stafleden of de organisatie; ze stonden allemaal met een positieve houding in het weekend en er werd door iedereen alles aan gedaan om er – ondanks de bijzondere omstandigheden - wat van te maken. Dat vond ik mooi om te zien."

Hoe belangrijk is het nou dat de Daikin NK afstanden door hebben kunnen gaan?
"Ontzettend belangrijk. Net als bij andere sporten, valt of staat het schaatsen bij wedstrijden. Dat is waar je het voor doet. Onze schaatsers werken zich iedere week bij trainingen in het zweet om tijdens wedstrijden zoals afgelopen weekend de strijd met elkaar aan te gaan. Als dat wegvalt, is dat natuurlijk erg zuur en moeilijk. Naast het feit dat het goed is voor de sporters, is het ook leuk voor het publiek. Het is jammer dat ze er voorlopig niet fysiek bij kunnen zijn, maar op deze manier konden ze van achter hun televisie toch nog genieten van sport. Ik hoop ook dat mensen dat zo ervaren hebben."

Kun je vertellen hoe onze ploeg is omgegaan met alle coronaprotocollen en -maatregelen, die golden tijdens de NK afstanden?
"Wij doen er als ploeg alles aan om ons zo goed mogelijk aan alle geldende RIVM-regels te houden. Soms nemen we zelfs nog extra maatregelen. We hebben onze eigen bubbel gecreëerd in het hotel. Bij het eten zaten we met maximaal drie mensen én op anderhalve meter van elkaar aan tafel en droegen we handschoentjes bij het opscheppen. Ook zijn we allemaal alleen in de auto gestapt naar trainingen en de wedstrijden en had iedereen zijn of haar eigen kamer. Naast alle maatregelen in het hotel en op de ijsbaan hebben we als ploeg regelmatig contact met artsen en proberen we te leren van andere sporten en toernooien."

Gerelateerde updates