Shop
Opleidingsploeg Team Jumbo-Visma hengelt talentvolle Egberts binnen

Opleidingsploeg Team Jumbo-Visma hengelt talentvolle Egberts binnen

Het Development Team van Team Jumbo-Visma heeft zich versterkt met Sijmen Egberts. De 19-jarige allrounder tekent voor twee jaar bij de opleidingsploeg die onder sportieve leiding staat van Jac Orie en wordt gecoacht door Sicco Janmaat.

Egberts, die overkomt van TalentNED, voelt zich vereerd dat hij bij het Development Team van Team Jumbo-Visma de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen. "Dit is een droom die uitkomt. Hier werk je je hele juniorenperiode naartoe en als het dan zover is, ben je superblij", glundert Egberts. "Ik denk dat dit voor mij de beste plek is om een goede schaatser te worden."

Volgens de schaatser uit Langeraar was de beslissing om voor Team Jumbo-Visma te kiezen geen moeilijke. "Vanaf het moment dat ze interesse toonden, was ik heel enthousiast. Behalve het aanzien wat de ploeg heeft, ken ik hier ook al een aantal jongens. Met Joep heb ik bij TalentNED geschaatst en Beau komt uit dezelfde gemeente. Zij hebben mij enthousiast gemaakt om hiernaartoe te komen."

Wereldkampioen

Egberts kan terugkijken op een succesvol laatste seizoen bij de junioren. Bij het junioren-NK in Groningen veroverde hij de titel op de 3 kilometer en stelde hij na een bloedstollende ontknoping de Nederlandse allroundtitel veilig. Bij het WK voor junioren in Inzell werd hij samen met Tim Prins en Remco Stam wereldkampioen op het onderdeel Team Pursuit.

"Dat was supergaaf", vervolgt Egberts. "Individueel had ik graag een uitschieter gewild, maar in iedere rit zaten net wat cruciale foutjes waardoor ik een supergoede eindtijd kon vergeten. In het klassement eindigde ik uiteindelijk als achtste en daar moet ik gewoon tevreden mee zijn. Dat we het toernooi afsloten met een gouden medaille op de Team Pursuit was geweldig."

Hoe succesvol Egberts zijn seizoen ook afsloot; de eerste maanden van het seizoen verliepen minder crescendo. Hij kwakkelde met zijn gezondheid en moest daardoor de eerste World Cups aan zich voorbij laten gaan. "Het was een fout van mezelf en daar heb ik veel van geleerd. Ik ben hard aan het werk gegaan en in januari pakte ik de allroundtitel. Het is supermooi als je op die manier terugkomt."

Egberts hoopt zich de komende jaren fysiek door te ontwikkelen. Hoewel de 1500 meter zijn favoriete afstand is, ziet hij zichzelf vooral als allrounder. "Ik kan aardig sprinten en lange afstanden rijden. De komende twee jaar staat vooral in het teken van leren en beter worden. Ik hoop zo snel mogelijk de stap naar de nationale top te kunnen maken."

Allrounder

Ook Janmaat kijkt uit naar de samenwerking met Egberts. "Als ploeg waren we op zoek naar een talentvolle allrounder die een goede 1500 en 5000 meter kan rijden. Sijmen heeft de afgelopen jaren laten zien dat hij een heel goede allrounder is, aangezien hij nu al 1.48 op de 1500 meter rijdt en 6.34 op de 5000 meter. Dat was voor ons de reden om hem aan te trekken", aldus Janmaat.

Volgens de 44-jarige coach zit er veel potentie in Egberts. "Het is altijd lastig te zeggen of iemand de top haalt, maar met dat doel haal je iemand wel bij de ploeg. Wat ik tot nu toe heb gemerkt, is dat Sijmen heel serieus met z’n sport bezig is, volwassen is en zegt wat hij vindt. Daarnaast vond ik het heel positief dat hij echt voor ons koos."

Gerelateerde updates