Shop
Open Training om kennis te maken met wielrennen: “Ik vind het superleuk”

Open Training om kennis te maken met wielrennen: “Ik vind het superleuk”

De Open Trainingen van Team Jumbo-Visma Academy zijn er voor iedereen van 8 tot en met 16 jaar oud die kennis wil maken met de wielersport. Maar, wat houdt zo’n training eigenlijk in? En wat leer je ervan? Jules Rikers deed al enkele keren mee aan een Open Training in Sittard en deelt zijn ervaringen.

Waarom besloot je om mee te doen aan de Open Training?
“Ik heb fietsen eigenlijk altijd al leuk gevonden. Ik zit regelmatig met mijn vader op de mountainbike en mijn vader attendeerde mij erop dat er een Open Training van Team Jumbo-Visma bij ons in de buurt was. Dat vond ik eigenlijk direct al een heel goed idee. Zodoende heb ik mij aangemeld en inmiddels ben ik al twee keer geweest.”

Wat heb je allemaal gedaan tijdens de Open Training?
“Dat verschilt eigenlijk. De ene keer heb ik sprintwedstrijdjes gereden met de groep en de andere keer hebben we geoefend met het in lijn rijden in opgedeelde groepjes. We verzamelen op de afgesproken locatie en dan gaat de trainer ons vertellen wat we allemaal gaan doen. Bij de sprintwedstrijdjes gaan we tegen elkaar koersen om als eerste over de streep te komen, maar we oefenen bijvoorbeeld ook puur op de techniek van het fietsen. Er staat dan een pionnetje waar je rondjes om moet fietsen en zodoende krijg je een goed gevoel op de fiets. Samen met leeftijdsgenoten vorm je een groepje waarmee je stapsgewijs oefent met bepaalde opdrachten. Ik vind het echt superleuk.”

Wat vond jij het allerleukste om te doen?
“Ik vind het wedstrijdelement het leukste. Soms zijn dat sprintwedstrijdjes, maar we oefenen regelmatig ook wat langere afstanden. We rijden dan meerdere rondjes over de baan en kijken wie er als eerste over de finish komt. Het toffe is ook dat je het met een grote groep kan trainen, want dat vind ik een stuk leuker en maakt het echt wielrennen.”

"Samen met leeftijdsgenoten vorm je een groepje waarmee je stapsgewijs oefent met bepaalde opdrachten. Ik vind het echt superleuk"

Jules Rikers

Vond je het moeilijk?
“Nee, eigenlijk niet. Het is altijd handig als je vertrouwd bent met een fiets, maar het is geen must. Het is enorm laagdrempelig en dat betekent dat je zonder ervaring zonder problemen mee kan doen aan een Open Training. Ik zou het zeker aanraden!”

Hoe werd je begeleid?
“Er is altijd een trainer aanwezig die de groep aanstuurt. Hij geeft de opdrachten, laat weten wanneer je mag beginnen of welke positie je in de groep mag innemen. Het werkt allemaal stap voor stap en de trainer legt het uit en zorgt dat iedereen de opdracht begrijpt.”

Wat heb je geleerd bij de Open Training?
“Eigenlijk heb ik alles rondom wielrennen geleerd. Er zijn geen specifieke onderdelen waar ik enorm veel geleerd heb, maar echt van alles wat. Mijn vader vertelde wel eens wat over wielrennen, maar na de Open Training wist ik er toch weer een stukje meer van. Alles wat daar uitgelegd werd was een stuk duidelijker en heel leerzaam.”

Zou je deelnemen aan de Open Training aanraden aan vrienden of vriendinnen?
“Dat heb ik toevallig gedaan. Na de eerste Open Training heb ik een goede vriend van mij gevraagd om eens mee te gaan en de tweede training was hij er ook bij. Hij vond het ook enorm tof, dus de volgende keer gaan we samen fietsen!”

Gerelateerde updates