Mijn profiel
Nuis wint 'bizarre' 1500 meter na teruggedraaide diskwalificatie

Nuis wint 'bizarre' 1500 meter na teruggedraaide diskwalificatie

Kjeld Nuis heeft zaterdag op de tweede dag van het World Cup Kwalificatie Toernooi in Thialf op wel heel bizarre wijze de 1500 meter op zijn naam geschreven. De sprinter van Team Jumbo-Visma werd aanvankelijk uit de uitslag geschrapt, maar zijn diskwalificatie werd enkele minuten later teruggedraaid.

De tweevoudig olympisch kampioen wist na een curieuze race de 1500 meter winnend af te sluiten met een tijd van 1.44,71. Kort daarna werd hij echter gediskwalificeerd, omdat hij bij het uitkomen van een bocht de lijn had overschreden. Dat gebeurde doordat hij op hoge snelheid bijna ten val was gekomen.

Coach Jac Orie tekende protest aan tegen de beslissing van de jury. Nadat de videobeelden nog eens waren bestudeerd, werd besloten om de diskwalificatie terug te draaien. Daardoor is Nuis op de 1500 meter zeker van deelname aan de eerste wereldbekers van het seizoen.

"Dit was een hele bizarre rit, maar ik ben wel blij dat ik toch met de overwinning naar huis ga", aldus Nuis na afloop van zijn race. "Natuurlijk is het World Cup-ticket het allerbelangrijkste, maar ik kan niet ontkennen dat er tussen Thomas (Krol, red.), Patrick (Roest, red.) en mij een strijd heerst die vandaag gewonnen moest worden. Dat ik als snelste Nederlander naar de wereldbekers ga, geeft een superlekker gevoel."

Nuis zelf over zijn bijna-val in de tweede bocht. “De jury wilde mij diskwalificeren, omdat ik door de lijn ging. Dat besluit had ik kunnen begrijpen, maar waar ik blij om ben, is dat ze gezien hebben dat ik geen enkele andere keuze had dan dit. Als ik dit niet had gedaan, had ik met mijn bek in de kussens gelegen. Ik ging met één been zwalkend door de lijn. Dit was de enige optie. Ze hebben het besluit achteraf teruggedraaid en dat vind ik erg netjes."

Krol vindt jurybeslissing 'terecht'

Thomas Krol, die vlak achter zijn ploeggenoot op de tweede plek eindigde (1.44,73), kon zich vinden in het besluit van de jury. "Kjeld maakt een misser en vliegt door de lijn heen. In mijn ogen is dat geoorloofd, tenzij je het bewust doet en dat deed hij overduidelijk niet. Ik had op deze manier ook niet willen winnen. Ik vind dat hij terecht in de uitslag is gelaten."

"Het was een beetje een rommelige race van beide kanten", aldus Krol. "Door wat missertjes liep ik wat achter de feiten aan. Al met al rijden we allebei nog acceptabele tijden. Als je na zo'n zootje nog 1.44 rijdt, moet je daar tevreden mee zijn. Een 1.43 was vandaag mogelijk geweest. Het is jammer dat het niet geluk is, maar het World Cup-ticket is binnen en dat is het belangrijkste."

Patrick Roest en Sven Kramer verzekerden zich op de 1500 meter ook van een ticket voor de eerste wereldbekers van het seizoen. De tweevoudig wereldkampioen allround eindigde als derde in 1.44,89. Kramer klokte 1.45,80 en werd vijfde. "Ik sta hier met een lekker gevoel", zei Kramer, die zijn tweede World Cup-ticket van dit weekend bemachtigde. Twee weken geleden had ik niet gedacht dat ik maar één seconde van de winnaar zou zitten op de 1500 meter. Voor nu is dit meer dan voldoende."

De Jong en Achtereekte naar World Cups op 3000

Eerder op de dag verzekerden Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte zich van een World Cup-ticket op de 3000 meter. De Jong finishte nipt als tweede achter winnares Esmee Visser: 4.00,27 om 4.00,29. Olympisch kampioene Achtereekte werd derde: 4.00,51. Dat betekende een Thialf-PR voor haar. Haar vorige toptijd in Heerenveen stond op 4.01,77.

"Ik sta hier een beetje met een dubbel gevoel", sprak De Jong. "Ik mag hier erg blij mee zijn. Het is pas mijn tweede drie kilometer van het seizoen. Alleen als je op twee honderdsten twee wordt, is dat gewoon zonde. Ik ben nu twee keer tweede geworden, dus twee keer net niet, maar de overwinning is voor nu niet het belangrijkste. De tickets voor de wereldbekers daar draait het voor nu om en die zijn binnen. Ooit gaat het baanrecord eraan. Alleen vandaag helaas nog niet."

Achtereekte keek na afloop met een tevreden gevoel terug. "Ik dacht: als 4.00 niet genoeg is, ga ik op mijn kop staan. Het was een prima ritje. Wel nog een beetje grillig. De snelheid komt heel makkelijk, dus dat is een goed teken, maar ik verteer het nog niet zo makkelijk. Toch mag ik niet te veel zeuren, want ik heb nog nooit zo hard gereden hier. In mijn ogen zit er nog meer in. Het belooft nog wat voor de rest van het seizoen."

Gerelateerde updates